Pereiti į pagrindinį turinį

Moderni opera su šokiruojančia intriga

2008-11-10 09:00
Moderni opera su šokiruojančia intriga
Moderni opera su šokiruojančia intriga / Martyno Aleksos nuotr. Požiūris: "Meilė ir kiti demonai" žiūrovus sužavėjo netikėta P.Eötvöso muzika ir originalia scenos kompozicija.

Naujam šiuolaikinės dviejų veiksmų operos "Meilė ir kiti demonai" pastatymui abejingų neliko. Susižavėjimas, nepasitenkinimas, nuostaba – po penktadienį nuskambėjusios premjeros teatro koridoriuose sklandė įvairios emocijos.

Užbūrė didinga muzika

Muziką šiai operai kūrė vengras Peteris Eötvösas. Įsigilinęs į kolumbiečių rašytojo Gabrielio Garcíos Márquezo romano herojų intrigas, muzikos kūrėjas iš naujo permąstė istoriją apie uždraustą meilę.

Kompozitoriaus talentu neabejojama: jo kūriniai nuolat skamba įvairiuose festivaliuose. Jo muziką mielai groja ir šiuolaikinės muzikos ansambliai. "Mano kūryboje tai pirmas kartas, kai operos pagrindu tapo ne teatrui skirto kūrinio idėja, o iš romano kilęs libretas. Šios istorijos ėmiausi labai entuziastingai, nes ji kupina fantazijos, o daugiausiai – meilės. Opera ir meilė – man svarbiausios", – prieš premjerą kalbėjo P.Eötvösas.

Dauguma operos klausytojų iš tiesų liko susižavėti kūrinio. "Kokie galingi vaizdai, kokia neįprasta ir originali muzika... – kalbėjo į Operos ir baleto teatrą susirinkusi publika, – Manyje dar dabar skamba muzika, tai nuostabus kūrinys, paliekantis dideles galimybes interpretuoti."

Daugiau nei tikėtasi

Operos solistai džiaugėsi palaikomi publikos. Vieno pagrindinių vaidmenų (Kajetano Delauros) atlikėjas Vytautas Juozapaitis po premjeros šypsojosi – trupė užduotį įvykdė su kaupu. "Po spektaklio supratau, kad Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro dainininkų trupei nėra jokių ribų. Galime atlikti įvairiausius kūrinius nuo baroko laikų kompozitorių iki sudėtingiausių šiuolaikinių menininkų kūrinių. Džiaugiuosi tuo, ką padarėme", – neslėpė operos solistas.

Laiko išmokti partijas nebuvo daug. "Meilė ir kiti demonai" Lietuvoje pradėti statyti tik rugpjūtį, po pasaulinės premjeros Glaindborno festivalyje rugpjūčio 10-ąją. "Sunkiausia buvo perprasti muziką, nes partitūros be galo sudėtingos. Tam reikėjo pasitelkti visą intelektą ir įdirbį. Ypač kai tai visiškai naujas kūrinys, pasaulyje skambėjęs tik vieną kartą. Tai tarsi dar vienas žingsnis tobulumo link", – apie naująjį darbą kalbėjo V.Juozapaitis.

Apnuogino krūtinę

Netikėta ir įdomi šioje operoje ne tik muzika. Vietoj tokiam žanrui įprastos italų kalbos žiūrovai išgirdo net kelias. Dainuojama anglų, jorubų, lotynų ir ispanų kalbomis.

Viena iš labiausiai šokiruojančių operos detalių – antrajame veiksme solistė Marisol Montavo išdrįso apnuoginti krūtinę. "Kaip neestetiška!" – piktinosi žiūrovai. Kiti gynė režisieriaus sumanymą, esą tai įdomu ir net savotiškai žavu. Pamatyti modernios muzikos variacijų kupiną kūrinį verta ne tik dėl atviro solistės nuogumo. Didybės operai pridėjo ir nepaprasta scenografija. Šviesos žaismas, ugnis ir plačios erdvės sukūrė tokią atmosferą, kurioje, rodos, iš tiesų siautėjo meilės demonai.

Apie operą

Kompozitorius Peteris Eötvösas. Kaip kompozitorius ir dirigentas yra vadovavęs savo kūrinių projektams Berlyne, Geteborge, Liucernoje, Londone, Paryžiuje, Vienoje. Jo operos "Balkonas" ir "Angelai Amerikoje" seka "Trijų seserų" pėdomis – šie kūriniai statomi vis dažniau. Artimiausiais metais menininko laukia keli dideli muzikinio teatro kūriniai Liono nacionalinei operai, Glaindborno festivaliui ir Bavarijos valstybinei operai.

Kiti kūrėjai. Muzikinis vadovas ir dirigentas – Alejo Pérezas (Argentina). Dirigentas – Modestas Pitrėnas. Režisierius – Silviu Purcarete (Rumunija). Dailininkas – Helmutas Stürmeris (Vokietija). Vaizdo projekcijų autorius – Andu Dumitrescu (Rumunija). Choro meno vadovas – Česlovas Radžiūnas.

Atlikėjai. Marisol Montalvo (JAV), Vytautas Juozapaitis, Audrius Rubežius, Jovita Vaškevičiūtė, Kęstutis Alčauskis, Vladimiras Prudnikovas, Inesa Linaburgytė, Laima Jonutytė.

Premjeros. Pasaulinė 2 veiksmų operos premjera Glaindborne – 2008 m. rugpjūčio 10 d. Premjera Vilniuje – 2008 m. lapkričio 7 d.

Vieta. Operos ir baleto teatras.
Laikas. 2009 m. kovo 19 d. 18.30 val.
Kaina. 25–180 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų