Pereiti į pagrindinį turinį

Moteris su kirviu ir sakalu ant peties

2014-12-15 06:00

Amerikiečių aktoriai Jennifer Lawrence ir Bradley Cooperis ekrane atrodo kaip darni pora. Matėme juos filmuose "Optimisto istorija" ir "Amerikietiška afera". Dar kartą jiedu susitiko naujoje dramoje "Serena".

Amerika danų akimis
Amerika europiečiams visada buvo svajonių šalis, tad nieko nuostabaus, kad didelę Jungtinių Valstijų gyventojų dalį sudaro imigrantai iš įvairių Europos šalių. Skandinavai  nesudaro didelio procento, užtai filmuose dažnai mėgsta pafantazuoti apie Ameriką. Danai – ne išimtis. Kai kurie šios šalies filmų kūrėjai Amerikoje net nėra buvę. Pavyzdžiui, Larsas von Trieras dėl baimės skraidyti lėktuvu niekad nėra vaikščiojęs Amerikos žeme, bet jo filmai "Šokėja tamsoje" (2000 m.), "Dogvilis" (2003 m.) ir "Manderlis" (2005 m.) pelnytai yra laikomi trilogija, labai emocingai atspindinčia istoriškai susiklosčiusias amerikietiškas problemas.

Ideologinio vado paskatinti amerikietiškas istorijas ėmė modeliuoti ir kiti L. von Triero bendražygiai, kartu su juo vystę didelį poveikį pasauliniam kinui padariusios "Dogmos 95" taisykles. Ką tik pasibaigusiame "Scanoramos" kino festivalyje matėme režisieriaus Kristiano Levringo "Išganymą" – tikra odę klasikiniam amerikietiškam vesternui. Jame iš Danijos į Laukinius vakarus atvykęs fermeris (jį kaip visada įspūdingai vaidina charizmatiškasis Madsas Mikkelsenas) banditams keršija už žmonos ir sūnaus nužudymą.

O režisierė Susanne Bier dabar ekranuose pasirodančios dramos "Serena" veiksmą nukėlė į Didžiosios Depresijos laikų Šiaurės Karoliną, bet kalnų ir miškų peizažus filmavo ne ten, o Danijoje ir Čekijoje.

Ekologinis vesternas

"Sereną" galima vadinti ekologiniu vesternu. Gamta čia nufilmuota taip, kad užuodi gaivius miško kvapus, o ryto vėsą jauti taip, kad net per nugarą bėga šiurpuliukai. Vietovė, kurioje rutuliojasi pagrindiniai filmo įvykia, yra, kaip teigia vienas filmo herojus, "paskutinė Amerikoje vieta, kurioje miškai dar išsaugojo savo dievišką skaistybę".

Peizažų grožis nuo pirmųjų kadrų maloniai jaudina akį, ir režisierė labai stengiasi, kad šiai estetikai atitiktų visi kiti filmo elementai. Gražiais retro stiliaus kostiumais pasipuošusios moterys atrodo taip, tarsi būtų nužengusios iš madų katalogo, neatsilieka nuo jų ir elegancija spinduliuojantys vyrai. Viskas kaip moterims skirtuose romanuose, kuriuose istorijos apie meilę turi būti pateiktos gražiai.

Pagal Rono Rasho knygą sukurta "Serena" visų pirma skirta romantiškai nusiteikusioms natūroms, ir jos filmu tikrai neliks nusivylusios. Turėtų patikti filmas ir lygių galimybių aktyvistėms. Kai matai, kaip mikliai gražuolės J. Lawrence rankose švysčioja medžius verčiantis ilgakotis kirvis arba kaip ji tramdo laukinį sakalą ir lyg amazonė jodinėja raita, supranti, kad žodžiai "silpnoji lytis" yra beviltiškai pasenę.

Rūsti išlikimo realybė

Po trumpos viešnagės Bostone namo į Šiaurės Karoliną sugrįžęs miško pramonės verslininkas Džordžas Pembertonas (aktorius B.Cooperis) parsiveža ir gražuolę žmoną Sereną, kurios gimtuosius namus ir artimuosius nusinešė gaisras. Amerikos didmiesčiuose netrukus žmonių likimus masiškai ims žlugdyti neregėto masto finansų krizė, bet iki Pembertono valdų atklystantys didžiųjų sukrėtimų aidai didelės reikšmės dar neturi. Čia žmonės užsiėmę savais reikalais. Džordžui labiausiai rūpi sumedžioti vienintelę apylinkėse panterą ir aktyviai priešintis vietinės valdžios siekiams jo žemėse įrengti Nacionalinį parką. Serena laisvomis nuo meilės vyrui akimirkomis maloniai bendrauja su rūsčiais medkirčiais, moko prijaukintą sakalą gaudyti nuodingas gyvates ir ryžtingai padeda vyrui kovoti su nesąžiningais konkurentais ("Tu pasielgei teisingai vardan mūsų ateities").

Primena serialą

"Serenos" pagrindu galima buvo sukurti normalų televizijos serialą ir rodyti jį, kaip dabar įprasta, keletą sezonų. Iš pradžių filmas ir primena serialą savo neskubiu ritmu bei palengva į pagrindinę siužeto struktūrą vis įpinamais naujais motyvais. Ir, kaip seriale, po ilgokai trukusios ekspozicijos į dienos šviesą ima lysti kruopščiai slepiamos paslaptys – nesantuokinis vaikas, korupcijos šešėliai, įkalinimo už finansines machinacijas perspektyva. Bet tai tik įžanga į "žiauraus romanso" tradicijoms ištikimus tolesnius įvykius.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų