Pereiti į pagrindinį turinį

Moterų rankdarbiuose Afganistano istorijos

2008-11-20 09:00
Moterų rankdarbiuose Afganistano istorijos
Moterų rankdarbiuose Afganistano istorijos / AFP nuotr.

Sakoma, kad ausdamos kilimus Vidurio Azijos moterys į juos įpina savo istorijas. Ką mokantiems šifruoti audinių raštus ir simbolius papasakotų darbai iš Afganistano?

Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) muziejuje ketvirtadienį atidaroma Afganistano moterų originalių rankdarbių paroda. Moterų iš Goro provincijos kūriniai – kilimai, apsiautai, suknelės, nertos pirštinės, papuošalai – bus eksponuojami dešimt dienų. Visi 25 eksponatai vėliau bus parduoti aukcione, o už gautas lėšas Afganistane vėl ketinama įsigyta moterų rankdarbių. Kitais metais naujai darbais papildyta paroda turėtų apkeliauti visas dešimt Lietuvos apskričių.

"Darbų pardavimas ir naujų įsigijimas skatins moterų verslumą, kurti rankdarbius", – pasakojo "Savanorių centro" direktorė Nijolė Giedraitienė.

Per parodą bus renkamos aukos, už kurias projekto iniciatoriai Afganistano vaikams ketina pirkti žieminius batus. "Istorijos, kurias pasakoja sugrįžę iš Afganistano – siaubingos. Kartai vaikučiai taip nušąla kojas, kad reikia jas amputuoti. Gyvenimo sąlygos Afganistane atšiaurios, o temperatūrų svyravimai – didžiuliai", – pasakojo N.Giedraitienė.

Parodoje bus rodomi ir LTV žurnalistų parengti informaciniai filmukai, bylojantys apie opiausias Afganistano vaikų ir moterų problemas. Vienas jų – sumontuotas iš LTV žurnalistės Redos Hofmanaitės reportažų, kitas – iš nuotraukų, kurias parsivežė Afganistano savanoriai. Ši iniciatyva – projekto "Pažvelk – Afganistanas arti. Padėk – tu gali" dalis. Renginys LRT yra nemokamas ir atviras visiems. Parodos rengėjas – "Savanorių centras", partneris – LRT.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų