Pereiti į pagrindinį turinį

Muzikinio spektaklio scenoje – meilės geometrija

2009-02-24 09:00
Muzikinio spektaklio scenoje – meilės geometrija
Muzikinio spektaklio scenoje – meilės geometrija / "Jungtinio meno centro" nuotr. Personažai: L.Pobedonoscevas kuria keliautojo Beno vaidmenį, Eglė Mikulionytė vaidins kavinės šeimininkę, vietinės bohemos "motiną".

Ilgos valandos, praleistos šokių aikštelėje bei muzikos studijoje. Tokia yra muzikinės komedijos "Love & Peace", arba mums bankrotas" pastatyme dalyvaujančių aktorių kasdienybė.

Meilės trikampiai ir stačiakampiai

Scenoje – meilės trikampiai, apgavystės ir intrigos, susijusios su laisvų menininkų kompanijos nuotykių ir meilės paieškomis. Nūdienos aktualijos, lietuviška tematika, įvilkta į lengvą muzikinį žanrą, atliekamą su šokiais ir dainom.

Visa tai žadama kovo viduryje žiūrovams prisistatysiančios muzikinės komedijos scenoje. Spektaklį apie bohemos gyvenimą pagal kaunietės Agnės Dilytės pjesę su viešąja įstaiga "Jungtinis meno centras" statantis režisierius Mantas Verbiejus tikina: kūrybiniame darbe artėjama prie finišo.

"Griaučiai jau yra. Kai ką dar reikia nušlifuoti, nudailinti – kad visi scenoje suskambėtų kaip vienas orkestras", – pasakojo režisierius.

"Love & Peace", arba mums bankrotas" kūrėjai pabrėžia, kad tai – išskirtinai lietuviška produkcija. Pradedant pjesės autore, kompozitorium Antanu Jasenka, režisierium, baigiant aktoriais ir šokėjais, visa kompanija – lietuviška.

"Pjesėje nėra sąsajų su konkrečiais lietuviškos bohemos atstovais ir tyčinių sąsajų mes nedarom. Be abejo, aktoriai, kurdami personažus, galvoja apie konkrečius pavyzdžius iš savo aplinkos, iš menininkų – kažkas paliko savo žmoną ir nuėjo pas kitą, kažkas gal sugrįžo iš kitos pas žmoną ir panašiai", – apie netiesiogines gyvenimiškas spektaklio paraleles pasakojo režisierius.

M.Verbiejaus pasakojimu, spektaklio apie meilės deficitą intriga kuriama remiantis tradiciniu meilės trikampiu: "Tarp vyro ir moters, mylinčių vienas kitą, įsiterpia turtingas vyras. To turtingojo moteris nemyli, bet jis gali jai suteikti tam tikrų garantijų. Taigi bus meilės trikampis, bus ir rombų, ir stačiakampių, ir kitokių geometrinių meilės figūrų."

Moderni ir suprantama pjesė

Aktoriai gyrė lietuvišką spektaklio muziką, nebanalų, tačiau šioms dienoms aktualų ir suprantamą siužetą.

Muzikinės komedijos scenoje skambės tik gyvai atliekamos dainos. Pirmą kartą scenoje dainuosiantis Leonardas Pobedonoscevas vylėsi, kad balsas nevirpės. "Su A.Jasenka ariam studijoje, papildomai dainavimo mokausi ir pats. Kolegos sako, kad viską gerai išdainuoju, bet kol kas nesu savim patenkintas", – prisipažino aktorius ir džiaugėsi atradęs puikią lietuvišką pjesę.

"Muzikiniame spektaklyje skamba ne operinis, o aktorinis dainavimas. Čia leidžiama daugiau netikslumų muzikine prasme – svarbiausia personažo nuotaika, emocija", – pasakojo muzikos pedagogu tapęs kompozitorius A.Jasenka ir tikino, kad jo mokiniais tapę aktoriai su muzikinėmis užduotimis puikiai susitvarko.

"Kiekvienas vaidmuo gali būti įdomus, iš bet kokios pjesės galima padaryti šedevrą ir kvailą tekstą galima paskaityti genialiai. Man svarbiausia komfortiškai jaustis tarp žmonių, su kuriais dirbu", – teigė aktorius Džiugas Siaurusaitis. Statomą pjesę jis pavadino modernia, bet ne per daug meniška, kitaip tariant, suprantama. Parazituojantį laisvą menininką Kiešą vaidinsiantis aktorius džiaugėsi, kad kurdamas personažą turi daug laisvės.

"Ar susigyvenau su vaidmeniu? Juokaujate! Tai atsitiks tik po kokio dešimto spektaklio", – tikino Irmantas Jankaitis, spektaklyje atliksiantis ruso milijonieriaus Viktoro Iljičiaus Maksimavičiaus vaidmenį.

"Kaip paprastai, man teko blogiuko vaidmuo", – teatrališkai atsiduso aktorius ir pridūrė, kad net ir tokiame personaže jis stengiasi įžvelgti sąžinę ir širdį turintį žmogų.

Scenoje vengia banalumo

Anot M.Verbiejaus, kviečiant aktorius, bene pirmiausia iš jų sulaukta klausimų apie statomo kūrinio gilumą: "Tiek man, tiek vaidmenis atliekantiems asmenims buvo svarbu, kad komedijos elementų turintis muzikinis spektaklis netaptų banalus." Pasitelkiant aktorių profesionalumą ir išmonę nesudėtingą kūrinio tekstą bandoma paversti daugiaplaniu, suteikti jam daugiau gilumo. "Judesiais, išraiška, improvizacijomis galima tekstui suteikti skonį, veidą, atspalvį – ką nori. Bet tokius dalykus gali krėsti tik dirbdamas su aukščiausio lygio aktoriais. Kaip tik tokia aktorių kompanija ir susirinko", – dėstė M.Verbiejus.

Aktoriai scenoje ir dainuos, ir šoks. Choreografiją kuria Vesta Grabštaitė, šokti moko žinomi šokio meistrai Sandra Kniazevičiūtė ir Andrius Kandelis. S.Kniazevičiūtė pasakojo, kad nė vienas aktorius, atėjęs į pirmąją repeticiją, šokių aikštelėje nepriminė nerangaus lokio.

"Visi aktoriai kažkiek susidūrę su šokiu. Žinoma, buvo visko: vyrai partnerėms ir kojas apmindė, ir griuvo. Tai aikštelėje neišvengiama", – įsitikinusi tituluota šokėja. Scenoje aktoriai šoks tango, salsą, kitus Pietų Amerikos šokius. S.Kniazevičiūtė tikino nebijanti, kad aktoriai dėl nepavykusio žingsnelio scenoje sutriks: "Pirmiausia jie – aktoriai, mokantys puikiai "apvaidinti" nepavykusią situaciją. Iš jos jie moka išeiti kūrybiškai, su humoru." Garsi šokėja prisipažino pati truputį nerimaujanti dėl savo vaidmens – ji su partneriu Andriumi Kandeliu ir kitais šokėjais persikūnys ir į italus, ir į dailininkus. "Tekstą, kurį sakysiu scenoje, jau išmokau, bet vis tiek truputį jaudinuosi. Mums padeda aktoriai – mes juos mokome šokio, jie mus – vaidinti", – aiškino šokėja.

Pirmieji muzikinę komediją išvys Kauno žiūrovai, vėliau ji leisis į turą per didžiuosius Lietuvos miestus.


"Love & Peace", arba mums bankrotas" pirmosios premjeros vyks "Girstučio" kultūros ir sporto centre (Kovo 11-osios g. 26) kovo 14–15 d. 18 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų