Pereiti į pagrindinį turinį

Nacionaliniai slidinėjimo ypatumai: ką randa kalnuose lietuviai

2013-02-10 16:13
Nacionaliniai slidinėjimo ypatumai: ką randa kalnuose lietuviai
Nacionaliniai slidinėjimo ypatumai: ką randa kalnuose lietuviai / Gedimino Bartuškos nuotr.

 

Slidinėjimas jau keletą metų tapo lietuvių pamėgta žiemos atostogų praleidimo forma. Pagal tam tikrus įpročius lietuvių slidininkus jau galima skirstyti į keletą didesnių grupių.

Trys lietuvių kategorijos

Pirmoji – tie, kurie slidinėja „netoli namų“. Tokie slidinėjimo entuziastai renkasi slidinėjimo trasas nuo Ignalinos iki Latvijos ir Slovakijos slidinėjimo kurortus. Geriausiai tai tinka pradedantiesiems ir besistengiantiesiems išnaudoti kiekvieną snieguotą žiemos savaitgalį.

Kita kategorija – Austrijos, Italijos mėgėjai. Tai jaunimo pamėgti slidinėjimo kurortai – Livinjas, Soeldenas, Ischgl ir kiti. Ką tikrai galima juose rasti – smagų vakarinį pašėliojimą „Apres ski“, nebrangaus alkoholinių gėrimų pasirinkimą neapmuitintų prekių zonose ir gerą laiko praleidimą su draugais. Su gerų bičiulių kompanija – tai pats tas.

Ir trečioji kategorija – ieškantieji. Tai slidininkai, mėgstantys Prancūziją, užsukantys į Šveicariją ar mažiau žinomus Italijos kurortus. Viename iš tokių slidinėjimo kurortų apsilankėme ir mes.

Prireikė sniego grandinių

San Bernardo (Prancūzija). Atvykti į Prancūziją geriausiai lėktuvu, nes šios šalies slidinėjimo kurortai lietuviams yra toliau nei Austrija ar Italija.

Variantų tikrai yra, tiesiog reikia jų paieškoti anksčiau. Mūsų kompanija mokėjo po 640 litų už „Lufthansa“ skrydį Vilnius–Milanas su mokesčiais, 23 kg bagažo žmogui ir nemokamą slidžių komplektą.

Toliau – du variantai: ieškoti „transfer bus“, kuris pervežtų iš oro uosto iki slidinėjimo kurorto, arba nuomotis automobilius. Mes pasirinkome automobilių nuomą – lengvąjį automobilį „Citroen C5“, kuris kainavo 270 eurų už savaitę.

Tiesa, važiuoti iki miestelio paskutinius 15 km reikia kalnų serpantinais, todėl, priklausomai nuo oro sąlygų, automobiliui gali prireikti sniego grandinių.

Mums jų prireikė tik grįžtant. Vietiniame autoservise jos kainavo 100 eurų.

Miestelis, kuriame gyvenome, kaip ir dauguma Prancūzijos kurortų, yra gana naujas ir įsikūręs pačiuose kalnuose. Priešingai nei Austrijoje, tai tikrai garantuoja „ski in–ski out“ variantą, t. y. čiuožimą ir grįžimą iš trasų tiesiog nuo viešbučio durų.

Trasos ir pramogos

Kaip ir visur Prancūzijoje, trasos yra plačios ir žmonių nėra daug. Beje, lietuvių sutikome tik keletą.

Prancūzai sausio mėnesį vadina „semaines blanches“ (liet. k. baltosios savaitės). Tai reiškia, kad apgyvenimo kainos yra maždaug du kartus žemesnės nei paprastai, nes vaikams tuo metu nėra atostogų, todėl slidinėja mažai prancūzų šeimų.

Sniego čia daug – kalno viršūnėje danga siekia iki 260 cm, papėdėje – 160 cm.

Miestelis, kuriame apsistojome, 1850 m. įkurtas La Rosiere. Jis keltuvais ir trasomis sujungtas su Italijos kurortu La Thuile, todėl slidinėti tikrai yra kur. Iš viso – 156 slidinėjimo trasos.

Porą dienų švietė saulė, todėl slidinėti buvo šilta. Tie, kurie ieško pramogų, čia ras sniego parką su tramplinais, kuriame gali šokinėti bet kuris norintysis. Čia pat yra ir pripučiamas batutas, ant kurio nuo tramplino galima užšokti su slidėmis – žodžiu, smagių užsiėmimų čia ras kiekvienas.

O norintiesiems ramiai paslidinėti puraus sniego trasomis rekomenduojame čiuožti iki Italijos, kur galima pasimėgauti slidinėjimu ilgomis beveik 3 km trasomis.

Svogūnų sriuba? Būtinai!

Pusryčiaudavome visi kartu, nes nuomojamės apartamentus su virtuve. Pietaudavome ape 13 val. kur nors kalno kavinėje, o vakarieniaudavome vėl namuose.

Prancūzijoje kalnuose kainos yra gerokai aukštesnės nei Italijoje ar Austrijoje. Čia, beje, nerasite ir populiariosios guliašo sriubos ar sočiųjų austriškų bifšteksų.

Maisto įvairovė ant kalno, ko gero, ir Italijoje, ir Prancūzijoje panaši, nors pietums ant kalno aukštų reikalavimų kelti gal ir nevertėtų.

Prancūzijoje tikrai rasite prancūziškos svogūnų sriubos, daržovių apkepo quiche ar creme brulee. O Italija tikrai pasiūlys skanių picų, makaronų su įvairiausiais padažais ir kitų skanėstų.

Jei norite paragauti kažko būdingo šiam regionui, būtinai bent paskutinę dieną užsukite į vieną iš vietinių restoranėlių – jums pasiūlys fondiu ar rakletės tipo sūrių, puikaus naminio rožinio vyno.

Jį gurkšnojant gerai praleisite laiką aptardami savaitės įspūdžius slidinėdami, maudydamiesi baseine ar vakarais linksmai žaisdami populiarųjį stalo žaidimą „DiXit“.

Patarimai slidinėjant Prancūzijoje

• Slidinėjimo variantų paieškas pradėkite jau rugsėjo mėnesį.

• Ieškodami kurortų ir nakvynės, naudokitės portalu www.ski-france.com. Ieškodami nebrangių lėktuvo bilietų – www.greitai.lt ir kitų avialinijų puslapius.

• Jei pasirinksite slidinėjimą sausį – bus ir saulės, užteks ir sniego.

• Planuokite išleisti apie 2 700 litų žmogui.

• Automobilių nuomą padės surasti „Google“, tačiau nuomokite per tarpininkus (easyterra, autoeurope, kt.) – sutaupysite.

• Pasirinkite apgyvendinimo variantą „ski in–ski out“, pajusite, kas yra tikras servisas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų