Nauja kelionių mada – keliauk kaip vietinis

  • Teksto dydis:

Lietuvių kelionių įpročiai keičiasi – žmonės renkasi savarankiškas keliones, vis rečiau keliauja su gidais ir didelėmis ekskursijų grupėmis. Populiarėja nauja kelionių mada – „keliauk kaip vietinis“ (ang. travel like a local).

Tik taip gali paplepėti su hipiais Taline, apsilankyti orlaivių angaruose įsikūrusiame turguje Rygoje ar sudalyvauti bohemiškuose vakarėliuose Berlyne. „Lux Express“ ekspertai pataria į kokias Europos sostines nuvykti, norint patirti išskirtinių emocijų.

Lietuviai vis drąsiau organizuoja keliones patys. Jiems neužtenka visas atostogas praleisti su žemėlapiu rankose, lankant visus žymiausius vietos architektūros pastatus – jie renkasi laisvą keliavimo būdą bei mezga pažintį su miestais, lankydamiesi alternatyviuose rajonuose ir ragaudami patiekalus vietinių gyventojų pamėgtose vietose.

Vieni iš populiariausių pasirinkimų yra kaimyninių šalių sostinės – Ryga ir Talinas – bei Berlynas. „Pastebime, kad šios Europos sostinės ypač traukia studentus, kurie per vasaros atostogas ieško naujų potyrių. Autobusu dažnai keliauja didelės grupės jaunuolių, kurie bilietus įsigyja gerokai iš anksto – dar pavasarį, kuomet bilietai yra pigesni. Šį pasirinkimą dažnai lemia įvairi pramogų ir vakarėlių pasiūla“, – teigia „Lux Express“ grupės direktorius Hannes Saarpuu.

Vietiniai „Užupiai“

Viena populiariausių vietų, kurias stengiamasi aplankyti keliaujant, – alternatyvūs didžiųjų miestų rajonai, kuriuose dažniausiai įsikuria menininkai. Ši miesto dalis traukia jaunus verslininkus, restoranų savininkus ir, žinoma, keliautojus. Vilniaus Užupio respublika žymi visoje Europoje, turinti savą konstituciją ir pasus. Panašius rajonus galima rasti ir Rygoje, Taline bei Berlyne.

Siekiant pažinti kitokią Latvijos sostinės pusę, būtina aplankyti Kalnciema kvartalą. Šiai vietai išskirtinio žavesio prideda renovuotas medinių namų rajonas, kuriame pastatai išlikę dar nuo XIX a. Didžioji gyventojų dalis yra vietos menininkai ir kūrybininkai, kurie ieško vietos pabėgti nuo miesto šurmulio ir jaustis laimingesni. Koncertai atvirame ore, vietos ūkininkų produktų ir rankdarbių turgus, įvairiausi butikai, kavinukės, drabužių parduotuvės, galerijos – paskirti laiko šiai vietai ir pajausti jos dvasią tikrai verta.

Talinas, kuriam didelę įtaką padarė Skandinavija, žavi sugebėjimu buvusias gamyklas paversti šiuolaikiškos architektūros kūriniais. Vienas žymiausių – Rotermano kvartalas (buvęs pramoninis rajonas), kuriame įsikūrusios krautuvėlės, vietos dizainerių parduotuvės, restoranai bei ūkininkų turgus. Nors sakoma, kad estai yra ganėtinai šalti žmonės, tai paneigs Uus Maailm rajono gyventojai hipiai, kurie yra labai draugiški ir siekia būti aktyvia bendruomenės dalimi.

Berlyno pasididžiavimas – Kreuzberg rajonas. Dar 1970 metais buvęs vienu iš vargingiausių Vakarinės miesto dalies rajonu, dabar jis yra vienas madingiausių ir kontrastų pilnas Berlyno kultūrinis centras. Padalintas į dvi dalis – hipsterių rojų ir į prabangų aukštesniosios klasės gyvenimo būdą, – šis rajonas garantuoja daug butikų, geriausią maistą, įvairias pramogas bei, svarbiausia, naktinį gyvenimą, kuris geriausiai atskleidžia Vokietijos sostinės esmę. Pramogų ieškotojai turi žinoti, jog geriausi bei prabanga tviskantys vakarėliai vyksta vakarinėje miesto dalyje, o, apsilankiusieji rytinėje pamatys bohemišką miesto pusę.

Turizmo šešėlyje – lobiai

Pavargus nuo vaikščiojimo alternatyviuose sostinių rajonuose, puikiai pailsėti bei toliau susipažinti su miesto kultūra galima ir per maistą. Kur su draugais keliauja išalkę Rygos gyventojai? Pusryčiams jie renkasi kiaušinienę ar košę kavinėje „Index cafe“. Tobulo skonio rūšinių kavos pupelių puodelį išgeria „Rocket Bean Roastery“ – hipsterių rojuje įsikūrusioje kavinėje, o „Rienzi“ pasmaližiauja pačiais geriausiais šokolado desertais visoje Rytų Europoje. Vietos produkcijos galima įsigyti ir čia pat paragauti žymiajame Rygos turguje, kuris yra įsikūręs orlaivių angaruose.

Estai sostinėje rytais džiaugiasi „Gourmet Coffee“, kavine, kuri pati skrudina kavos pupeles bei ruošia jas pačiais įvairiausiais būdais, pusryčiauja „Kohvik Komeet“, kur valgo tradicinius blynelius su sūrio, avokado ir lašišos priedais. „Grandma‘s place“ pietums užsisako tradicinių patiekalų, o geriausių Talino desertų ragauja „The Pierre Chocolaterie“.

Berlynas gali pasigirti kavos gerbėjams puikiai žinoma parduotuve „Five Elephant Coffee Roastery and Cake Shop“, kuri kavos pupelėmis aprūpina ne vieną Europos sostinės kavinę. Po vakarėlių jėgas atgauti vietos gyventojai keliauja į „Bateau Ivre“, kur valgo pyragaičius, omletus bei blynelius. Vienas populiariausių pasirinkimų – „Solar“ restoranas, kuriame puikiai dera miesto vaizdai ir tradicinė virtuvė. Desertui puikiai tiks vokiška konditerijos kavinė „Black Forest Gâteau“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių