Pereiti į pagrindinį turinį

Naujametiniai pažadai – ar visiems jiems lemta išsipildyti?

2012-12-30 05:00
Naujametiniai pažadai – ar visiems jiems lemta išsipildyti?
Naujametiniai pažadai – ar visiems jiems lemta išsipildyti? / Shutterstock nuotr.

Kai namuose jaukiai žybčioja Kalėdų eglė ir artėja Naujieji metai, daugelis nejučia paskęsta prisiminimuose. Atmintyje iškyla besibaigiančių metų džiaugsmai, rūpesčiai ar neįgyvendinti darbai. Apgalvoję viską, pažadame sau daug ką. Ar tęsime?

Pirmasis pažadas – mesti rūkyti

Bene kiekvienas pažįstame užkietėjusį rūkalių, bent kartą gyvenime pasižadėjusių daugiau ne-be-rū-ky-ti! Neretai jau vos po poros savaičių apie šį pažadą nebeprisimenama.

Gal tai buvo tik pokštas, o gal – silpnavališkumas? Pažadas lieka pažadu, nesvarbu, ištartas garsiai ar sau prieš miegą.

Kad šis pasižadėjimas išties būtų įgyvendintas, pirmiausiai derėtų išsiaiškinti pagrindinius motyvus. Sveikintina, jei supratote, kad cigaretei užgesus problemos niekur nedingsta. Žinoma, jei tam įtaką padarė nauja meilė ar tiesiog noras sutaupyti kelis litus, vėliau motyvacijos galima ir pristigti. Trumpai tariant, jei jau nusprendėte atsisakyti šio žalingo įpročio, turite suprasti, kad tai darote vien tik dėl savo gerovės.

Antrasis pažadas – pradėti sportuoti

Storas žieminių drabužių sluoksnis gali puikiai užmaskuoti net kelis priaugtus kilogramus. Juk kai nematai, tai ir širdies neskauda. O dar labiau neskauda, kai nemato ir kiti.

Vis dėlto, vos tik išlenda pirmieji saulės spinduliai ir į spintas sukabinami sunkūs paltai, pasigirsta dar vienas pažadas – sportuoti. Belieka tik nuspręsti, kur ir kaip: sporto klube, bėgioti, o gal lankyti šokius?

Pradžioje tai – tarsi pramoga. Vėliau suprasite, kad nebeužtenka vien tik ką nors daryti, svarbu – daryti teisingai. Todėl jau iš anksto reikėtų susirasti žmogų, kuris galėtų profesionaliai pakonsultuoti. Klausydami jo, ne tik pasieksite geresnių rezultatų, bet ir užsitikrinsite, kad šie rezultatai bus ilgalaikiai.

Trečiasis pažadas – pakeisti darbą

Tai gana sunkiai įgyvendinamas pažadas, nes priklauso nuo aplinkybių, ne tik nuo mūsų. Darbo rinka neturi ką pasiūlyti – lieki ten pat; atlyginimas beveik nesiskiria – neapsimoka; savo darbovietėje esi senbuvis – kam mokytis viską iš naujo?

Keista, tačiau daugelis, kad ir kaip norėję pagerinti materialinę gerovę, dažniausiai pasirenka stabilumą ir lieka toje pačioje iki skausmo atsibodusioje rutinoje. Kaip sakoma, geriau jau žvirblis rankoje nei briedis girioje.

Vis dėlto, jei rimtai pasiryžote atsisakyti dabartinių pareigų, naujo darbo paieškos gali būti puikus būdas pasitempti ir įvertinti savo galimybes. Nauja šukuosena, marškiniai – ir jūs pasiruošęs prisistatyti išsvajotajam darbdaviui. Tiesa, paieškos gali užtrukti, todėl nepatartina senojo darbo atsisakyti vos išsiuntus pirmąjį CV.

Ketvirtasis pažadas – daugiau būti su šeima

Materialinė gerovė – itin svarbi šiuolaikiniame pasaulyje, tačiau dėl jos tenka paaukoti didžiąją dalį savo laiko.

Daug gyvenimiškų pavyzdžių rodo, kad nuo to labiausiai nukenčia vaikai. Nori dėmesio? Padovanosiu šuniuką. Nori pažaisti? Gali nusipirkti naują kompiuterinį žaidimą. Kankina brendimo problemos? Pasiskaityk internete.

Taip ir nepastebi, kaip vaikas ima žengti pirmuosius žingsnius, išmoksta važiuoti dviračiu, verkia dėl nelaimingos meilės.

Keisčiausia, kad žmogui pinigų niekada nebūna pakankamai, todėl siekdamas jų dažnai turi atsisakyti svarbesnių vertybių. Skaudu, kai praradimai tampa didesni nei džiaugsmai. O ilgainiui ateina ir suvokimas, kad visi pirmieji kartai būna tik vieną kartą gyvenime ir dauguma jų įvyksta tau nebūnant šalia.

Penktasis pažadas – išmokti naujo

Nuo kitų metų mokysiuosi geriau arba tikrai baigsiu skaityti tą knygą. Tai pažadai, kurie iš pradžių labai atsakingai vykdomi, tačiau dažnai – ne iki galo.

Kodėl? Galbūt dėl mažo noro ar silpnos motyvacijos. O gal naujas dalykas pasirodė ne toks įdomus ar lengvas, kaip atrodė iš pradžių?

Bet kuriuo atveju kiekviena patirtis atneša kažką teigiama, todėl, porą kartų nepavykus, rankų nuleisti nereikėtų. Juk pasaulyje tiek daug nežinomų ir dar neatrastų dalykų, svarbiausia – nenustoti bandžius.


Specialisto žodis

Psichologo Mariaus Daugelavičiaus teigimu, pažadai sau Naujųjų išvakarėse nestebina.

„Žmonės prisimena besibaigiančius metus, pradeda galvoti, ką galėtų pakeisti, patobulinti. Naujieji tampa savotišku atskaitos tašku“, – aiškino specialistas ir pridūrė, kad dažniausiai išsakomi su santykiais ar sveikata susiję pažadai.

Pagrindine kliūtimi jiems ištesėti psichologas įvardija netinkamą požiūrį.

„Pradėti reikėtų ne nuo Naujųjų ar pirmadienio, o nuo šiandien ir siekti to po truputį, tačiau nuosekliai“, – pataria M.Daugelavičius.

Pasak jo, vidinė baimė, kuri neleido pasikeisti anksčiau, niekur nedings nei po savaitės, nei po metų, todėl vienintelė galimybė tobulėti yra nelaukti kitos dienos ir pradėti tai daryti dabar.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų