Pereiti į pagrindinį turinį

Naujas derlius – vertas šventės!

2008-11-29 09:00
Naujas derlius – vertas šventės!
Naujas derlius – vertas šventės! / Nerijaus Jankausko nuotr. Svečias: vyno konsultantas D.Voisiat nešykštėjo įdomių pasakojimų.

Jaunas vynas Klaipėdos senamiestį užliejo pakilia nuotaika. Publika krištolo taurėmis sėmė prancūzišką dvasią ir dalijosi romantišką šalį menančiomis istorijomis.

Visame pasaulyje trečiąjį lapkričio ketvirtadienį pokši "Beaujolais Nouveau" butelių kamščiai – ragaujamas svaiginantis gėrimas, kuris vos prieš keletą savaičių tebuvo prisirpusios vynuogių kekės. Neseniai duris atvėrusi "Vyno galerija" pirmuosius savo lankytojus taip pat pakvietė tapti smagaus ritualo dalyviais.

Jaukaus vakaro šturmanu tapęs bendrovės "Mineraliniai vandenys" vyno konsultantas Darius Voisiat aiškino, kaip gaminamas "Beaujolais Nouveau", rodė skaidres, kuriose įamžintas vynuogių rinkimas, pasakojo savo paties įspūdžius iš vynuogynų ir kvietė drauge paspėlioti, kokio derliaus galima tikėtis kitą sezoną.

Šiemet šiaurės vėjas, saulė ir sausokas oras sudarė idealias sąlygas uogų augimui. Visgi derlius iš Božolė (Beaujolais) regiono, esančio Burgundijoje, nebuvo toks gausus kaip pernai.

Jauno gėrimo aromatų puokštė lepina uoslę – ragaujant galima pajusti raudonųjų serbentų, aviečių, žemuogių, laukinių persikų kvapus, mėlynių bei juodųjų serbentų užuominas. Malonus ir gaivus skonis vilioja uogų natomis, kurias pratęsia prieskonių dvelktelėjimas.

Atšaldytas arba kambario temperatūros jaunas vynas puikiai dera su lengvais užkandžiais, sūriais, kurių skonis ir kvapas nėra labai intensyvūs. "Neapsiriksite šiųmetį "Beaujolais Nouveau" patiekę ir su mėsos patiekalais, nes gėrimas netipiškas – gan sodrus. Jį galima vadinti rimto vyno užuomazga", – pažymėjo D.Voisiat.

Klysta manantieji, kad "Beaujolais Nouveau" atkeliavimas švenčiamas tik vieną vakarą. "Trečiasis lapkričio ketvirtadienis yra savotiška startinė vėliavėlė, tačiau pakelti taures sveikinant šiųmetį derlių galima iki pat Kalėdų. Vėliau gėrimas gurkšnojamas kaip įprastas jaunas vynas. Kiek mėnesių jį galima patiekti ant stalo, priklauso nuo įvairių niuansų, tačiau gėrimo gyvenimas nėra ilgas", – kalbėjo vyno konsultantas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų