Pereiti į pagrindinį turinį

Naujas žingsnis Portugalijos link

2010-02-10 23:59
Portugališkas: VDU pristatoma M. de Oliveiros filmų programa, veikia jo kūrybai skirta paroda.
Portugališkas: VDU pristatoma M. de Oliveiros filmų programa, veikia jo kūrybai skirta paroda. / Evaldas Butkevičius

Kaune padaugėjo portugalų kultūros apraiškų. Per metus surengtas ne vienas raudonomis pakrančių uolomis garsėjančią Europos valstybę reprezentuojantis renginys, dabar atkeliavo ir portugalų kinas.

Nutiesė tiltus

Pirmoji kregždė, atnešusi rimtesnį Atlanto vandenyno bangų skalaujamos šalies dvelksmą, buvo prieš metus surengtas šiuolaikinio meno projektas "Porto–Kaunas". Tiesa, projektas koncentravosi į spirituotu desertiniu porto vynu garsų miestą, tačiau bendrąja prasme pristatyta visos šalies kultūra – vyko parodos, kino peržiūros, fado muzikos koncertai.

Vėliau į Vytauto Didžiojo universitetą (VDU) atkeliavo portugalų literatūros siunta, rudenį universitete imta mokyti portugalų kalbos.

Šiuo metu studentus ir plačiąją visuomenę universitetas ir Portugalijos ambasada Lietuvoje kviečia į naują renginį – nemokamą portugalų kino klasiko Manoel‘io de Oliveiros filmų programą bei šiam iškiliam režisieriui skirtą parodą.

Atidarant parodą VDU dalyvavęs Portugalijos ambasadorius Lietuvoje Joao Silva Leitao tvirtino, kad M. de Oliveira, sukūręs labai savitą stilių kine, yra bene garsiausias portugalų režisierius, gerai žinomas Vakarų Europoje.

Stebėjo pilna auditorija

Prisiminta ir universiteto bei Portugalijos Camões instituto prieš metus pasirašyta sutartis, pagal kurią universitete pradėta dėstyti portugalų kalba.

"Džiaugiamės, kad auga studentų susidomėjimas portugalų kalba ir kultūra. Šiuo metu portugalų kalbą universitete studijuoja 30 studentų. Ateityje studentams ketiname pasiūlyti anglų kalba skaitomą kursą apie Portugalijos kultūrą", – apžiūrinėdama kino grandui skirtą parodą pasakojo VDU Užsienio kalbų centro direktorės pavaduotoja Vilma Bijeikienė.

Į pirmadienį vykusią pirmąją filmo peržiūrą susirinko pilna auditorija studentų. 1993 m. M. de Oliveiros dramą "Abraomo slėnis" tylomis žiūrėjo ir portugalų kalbą universitete dėstantis Portugalijos ambasados kultūros atašė Nuno Gumaraes. Mobiliajame ekrane vienas kitą keitė Portugalijos peizažai, vynuogynai, iš lėto vystėsi drama. Iš garso kolonėlių sklindant portugalų kalbai, didžioji auditorijos dalis įdėmiai sekė filmo titrus anglų kalba.

"Labai jau lėtas filmas. Viskas turėtų vykti greičiau", – filmo tempą tyliai aptarė dvi tamsioje auditorijoje sėdėjusios merginos. Keletas studentų auditoriją paliko nesulaukę trijų valandų trukmės filmo pabaigos. Tik kantriausieji sulaukė dramos, pasakojančios apie šeimą sukūrusios maištingos prigimties moterį, užmezgančią vis naujus romanus, atomazgos.

Spalvinga biografija

Vasarį ir kovą VDU bus parodytos dar trys garsios M. de Oliveiros kino juostos: "Laiškas", "Žodis ir utopija" bei "Kalbantis kinas".

101 metų M. de Oliveira – vyriausias kuriantis kino režisierius pasaulyje, vienas garsiausių aktyviai kuriančių Portugalijos kino režisierių. Tai vienintelis gyvas kino klasikas, kurio karjera prasidėjo nuo nebyliojo kino. Jo darbai – režisierius yra sukūręs per 50 filmų – sulaukė pasaulinio pripažinimo.

M. de Oliveiros kūryba atspindi jo spalvingą gyvenimą. Buvęs Portugalijos šuolių su kartimi čempionas, lenktynininkas, trapecijos meistras, Douru upės vyno gamintojas, fabriko direktorius, M. de Oliveira į gyvenimą žvelgė kaip į nesibaigiantį patirties šaltinį. Portugalija, jos istorija ir kultūra, vyrų ir moterų santykiai – pasikartojančios temos visuose jo filmuose. Individualų stilių kine M. de Oliveira sukūrė iš naujo atrasdamas ryšį tarp dokumentikos ir fantastikos, teksto ir vaizdų, teatro kine, garsų ir muzikos.


Kas: M. de Oliveiros kūrybai skirta paroda.

Kur: Vytauto Didžiojo universitete (K.Donelaičio g. 52, II a. fojė).

Kada: paroda veiks iki vasario 26 d.


Kas: M. de Oliveiros filmų peržiūros.

Kur: Vytauto Didžiojo universitete (K.Donelaičio g. 52, 608 auditorijoje)

Kada: vasario 22, kovo 8 ir 15 d. 19.15 val.


J.E.Joao Silva Leitao


Portugalijos ambasadorius Lietuvoje

Portugalijos ambasada skiria daug dėmesio kultūros ryšių plėtrai tarp Portugalijos ir Lietuvos. Remiame kultūros renginius tiek Vilniuje, tiek Kaune, viliamės, kad tokių renginių atsiras ir kituose Lietuvos miestuose. Esame pasirašę sutartį su Vytauto Didžiojo universitetu (VDU) dėl bendradarbiavimo dėstant universitete portugalų kalbą. Šias studijas norime išplėsti iki portugalų kultūros studijų. Šiuo metu Lietuvoje yra du universitetai, kuriuose galima studijuoti portugalų kalbą – tai Vilniaus universitetas ir VDU. Remiame šias studijas – Portugalijos Camões institutas, palaikantis ryšius su užsienio šalimis, yra abiejų universitetų partneris.

Lietuvius siekiame sudominti portugalų kultūra. Norime pristatyti įvairius portugalų kultūros aspektus. Dabar pristatome vieno garsiausių portugalų kino režisierių M. de Oliveiros kūrybą. Kai kurie portugalai jį vadina iškiliausiu šalies kino režisieriumi. Jo filmus vasarą rodėme "Vilniaus – Europos kultūros sostinė" programoje, dabar juos atvežame į Kauną. Čia rodysime bene garsiausias šio režisieriaus juostas. Per M. de Oliveiros filmus galima pažinti Portugalijos kultūrą, įvairius jos aspektus, pradedant XX a. pradžia ir baigiant šiomis dienomis.

M. de Oliveiros kūrybos pristatymas – tikrai ne paskutinis mūsų remiamas portugalų kultūros renginys Kaune. Tai – tik pradžia.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų