Pereiti į pagrindinį turinį

Ne daina, o intriguojantis detektyvas

Ne daina, o intriguojantis detektyvas
Ne daina, o intriguojantis detektyvas / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Muzikos gerbėjų, šeštadienio vakarais žiūrinčių LRT konkurso "Dainų daina", gretas turėtų pagausinti detektyvų ir intrigų mėgėjai. Neišnarpliojama mįsle per kelias dienas virto Deivio atliktos patriotinės dainos "Lietuva" autorystė.

Paprašė ekspertizės

Konkurse "Dainų daina" ji buvo pristatyta kaip paties atlikėjo kūrinys. Ir pelnė pirmą vietą tarp dvylikos antro turo dainų. Bet vos paskelbus apie Deivio pergalę, pasigirdo kalbų, kad lyriška jo daina jau girdėta melomanams. Profesionalai netruko surasti įrodymų, kad ji įtartinai panaši į populiarios, dar 1992 m. susikūrusios, "Grammy" apdovanojimui nominuotos, amerikiečių grupės "Sixpence None the Richer" kūrinį "There She Goes" (jie perdainavo britų grupės "The La's" dainą).

"Dainų dainos" prodiuseris Jonas Vilimas patvirtino, kad vos nemalonūs gandai atskriejo iki konkurso rengėjų, LRT kreipėsi į LATGA-A (Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūrą) prašydami muzikos specialistų ekspertizės. "Kai gausime ekspertizės išvadas, tada spręsim. Įtarimams pasitvirtinus, viskas eisis taip, kaip numato LATGA-A procedūra", – niūriu balsu lakoniškai pakomentavo konkurso koordinatorius.

Muzikos eksperto V.Bytauto perklausai buvo pateiktos dainos "Lietuva" ir Didžiosios Britanijos grupės "The La's" 1988 m. repertuaro dainos "There She Goes" (muzikos ir teksto autorius Lee Anthony Mavers, kūrinio autoriaus teises administruoja agentūra "Go Discs Music") įrašų interneto puslapių nuorodos.

Panašumas – akivaizdus

"Perklausius abi dainas galima daryti išvadą – nežiūrint į tai, kad abu kūriniai stilistiškai panašūs, kompoziciniu požiūriu tai du skirtingi muzikos kūriniai, – rašoma tą pačią dieną LATGA-A pateiktose V.Bytauto išvadose. – Tačiau D.Norvilo dainos priedainio, kuriame girdėti žodžiai "Lietuva – mano širdyje, vėjuose jūros, smilgose kopų, švyturio liepsnoje, Lietuva – Nemuno vaga, gintaro sagėse, žaliuojančių pievų, saulėlydžio spalvose" melodinis motyvas akivaizdžiai panašus į britų grupės "The La's" dainos "There She Goes" motyvą, kuriame girdėti žodžiai "There she goes, there she goes again, racing thru' my brain, and I just can't contain, this feelin' that remains. There she blows, there she blows again, pulsing thru' my vein, and I just can't contain, this feelin' that remains..."

Pavadinti identiškais abu šiuos motyvus, manau, nebūtų galima dėl jų tekstuose (ypač antrose ir trečiose eilutėse) skirtingai sudėliotų fonetinių akcentų, tačiau tonų dermės ir harmonijos požiūriu melodiniai motyvai vienas į kitą panašūs."

LATGA-A svarstys darkart

"Toks kūrinys, kuris buvo pateiktas konkurse, ne tik negali pretenduoti į jokius apdovanojimus, bet ir skambėti viešai, – gavęs minėtąsias išvadas iškart griežtai pareiškė E.Vaitekūnas. – Nors eksperto išvadoje ir teigiama, kad tai du skirtingi kūriniai, tačiau pabrėžiama ir tai, kad kai kurios kūrinio dalys yra panašios į kito kūrinio originalą. Mes atsakingai pareiškiame, kad autorių teisių apsaugos principai galioja tiek visam originaliam kūriniui, tiek ir atskiroms jo dalims."

"Dainų dainos" koordinatorius Jonas Vilimas skubėti apsispręsti dėl Deivio dainos likimo – diskvalifikuoti ją ar ne – nenorėjo. Bet žadėjo, kad LRT priims sprendimą kuo greičiau. Baigiantis darbo dienai vakar LATGA-A priėmė sprendimą kviesti papildomą ekspertų komisiją, kuri rinksis trečiadienį. Ši komisija ir pareikš galutinį sprendimą dėl galimo Deivio dainos plagiato ir tolesnio kūrinio naudojimo. Komisiją paprastai sudaro mažiausiai trys ekspertai.

Agentūros Viešųjų ryšių skyriaus vadovė Erika Straigytė informavo, kad į agentūrą kreipėsi ne tik LRT, bet ir pats atlikėjas Deividas Norvilas. "Esame Lietuvos radijo ir televizijos partneriai rengiant "Dainų dainą", tad ši problema buvo sprendžiama pirmumo tvarka, – paaiškino E.Straigytė. – Jei kam kiltų abejonių dėl itin greitos ekspertizės, turėčiau pabrėžti, kad mūsų specialistų išvados dar niekada nebuvo paneigtos vėlesniuose nagrinėjimuose."

Beje, šiame konkurse LATGA-A vaidmuo ir yra rūpintis, kad autorių teisių pažeidimų būtų išvengta. Agentūra formuoja ir prizinį fondą, kuris bus skirtas ne atlikėjams, o dainų autoriams.

LATGA-A pabrėžia, kad jos ekspertų išvados tėra rekomendacinės, o sprendimą, ar D.Norvilas galės toliau dalyvauti konkurse "Dainų daina", turi priimti LRT.

Žiūrovų nuomone, be Deivio, kitų penkių kelialapių į "Dainų dainos" pusfinalį buvo D.Montvydo su R.Čivilyte, R.Ščiogolevaitės, L.Adomaičio, grupių "Bix" ir "Yvos" dainos. Tiek pat taškų, kiek "Yva", surinko ir Urtė, kuri liko ant konkurso pusfinalio slenksčio. Dėl teisingumo Lietuvos televizija nusprendė suteikti jai galimybę toliau kovoti dėl bilieto į "Euroviziją".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų