Pereiti į pagrindinį turinį

"Nepaklusnieji" nepailsta ieškoti

2009-01-20 09:00
"Nepaklusnieji" nepailsta ieškoti
"Nepaklusnieji" nepailsta ieškoti / Ansamblis: "Nepaklusnieji" kartu kurti programas ir koncertuoti pradėjo prieš penkerius metus.

Ansamblis "Nepaklusnieji" – bendraminčių kolektyvas, nepaklusnus rutinai ir ištikimai tarnaujantis muzikai, šįvakar Klaipėdos koncertų salėje gros žymiojo amerikiečių džiazo pianisto ir kompozitoriaus Chicko Corea kūrinius.

Koncerto programoje...

Andrius Radziukynas (fleita), Andrius Damauskas (valtorna), Ieva Sipaitytė (smuikas), Vytautas Mikeliūnas (smuikas), Robertas Bliškevičius (altas), Mindaugas Bačkus (violončelė), Sonata Zubovienė ir Rokas Zubovas (fortepijonas) ryžosi interpretuoti Ch.Corea kūrinius, parašytus praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio viduryje. Tuomet atsirado minimalistinės "Vaikų dainos" ir viena žinomiausių jo kompozicijų "Ispanija", "Septetas", kuriame organiškai susipina kamerinės muzikos tradicija ir džiazo improvizacijos, bei persiškomis spalvomis prisodrinta "Isfahano šventykla". Dar dvi kamerinės kompozicijos – "Draugai" bei "Adendumas" – ir štai visa koncerto programa.

Džiazo ir klasikos paribyje

Tikriausiai ne vieno melomano atmintyje dar tebeskamba paties Chicko ir jo grupės koncertas "Return To Forewer", pernai užbaigęs "Vilniaus festivalį". Ne vienas namie turi ir dažnai klausosi jo kūrybos, kuri gyvena džiazo bei klasikos paribyje, prisodrinta etnomuzikos ir folkloro intonacijų, artikuliuodama XX amžiaus kūrėjų Stravinskio, Bartoko, Ravelio, Satie ir kitų muzikinę kalbą. Iš visos šios patirties Ch.Corea sintetina savo garsų pasaulį. Jo kūryboje laisvai pinasi įvairiausių tradicijų gijos, o gausioje atlikėjiškoje diskografijoje galima atrasti net Mozarto interpretacijas. Daugiau nei keturiasdešimt kartų nominuotas įvairiose "Grammy" kategorijose šis žmogus yra išbandęs turbūt visus džiazo stilius ir niekada nepailsta iš naujo ieškoti savęs muzikoje.

Jiems svarbiausia – muzika

"Nepaklusnieji" taip pat nepailsta ieškoti ir atrasti, sugalvoti ir perteikti savo programas kuo įvairiau, kad kiekvieną kartą klausytojui būtų įdomu, kad jis sužinotų vis naujų dalykų, išgirstų kitus, dar nežinomus kūrinius. Pasak Skirmantės Valiulytės, "vienas iš sustabarėti neleidžiančių ir ansamblio narius vienijančių bruožų – domėjimasis šiuolaikine muzika. Dar iki susiburdami į "Nepaklusniųjų" ansamblį jo nariai dalyvaudavo įvairiuose šiuolaikinės muzikos projektuose, grojo ją su įvairiais kitais kolektyvais ir atlieka dabar. Kitas svarbus ansamblio narius jungiantis aspektas – tikėjimas, kad koncertų metu svarbiausia yra ne muzikanto pavardė, bet grojama muzika".

Aprėpia įvairius žanrus

"Galvojame apie kuo skirtingesnes ir išradingesnes programas, kurias vienytų tam tikros literatūrinės, filosofinės ar tiesiog pajautos idėjos. Iš čia atsirado ir žanrinis įvairumas, ir polinkis į įvairią stilistiką. Grojame ne tik akademinę kamerinę muziką, bet krypstame ir džiazo ar teatro link, įtraukiame videoprojekciją, imamės įdomių polistilistinių junginių", – pasakojo ansamblio lyderis R.Zubovas. – Esame nepriklausomas ansamblis, kiekvienas grojame ar dirbame dar ir kitur, tad neturime galimybių tiesiog sėdėti, kurti programas ir jas nuolat atlikti. Imdamiesi kokios nors programos norime, kad mums patiems ji kažką reikštų, būtų svarbi, o jei ir klausytojui ji tokia atrodo – žymiai smagiau."

"Nepaklusniųjų" ansamblio repertuarą sudaro jau 22 programos, aprėpiančios įvairių žanrų ir stilių kūrinius. Šiomis dienomis Vilniuje jie rengia "Nepaklusniųjų žemės" festivalį, kuriame pristato penkias programas, taip paminėdami savo penkerių metų veiklos sukaktį.

Visa tai, ką daro šie žmonės, gimsta iš idėjos ir linksmai, tarsi žaidžiant, bet su didele meile ir profesine atsakomybe. Klausytojus jie pakrauna stipria doze teigiamos energijos ir gera muzika.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų