Pereiti į pagrindinį turinį

Netikėtas meilės romanas – kaip išloštas milijonas

2008-04-12 09:00

Dėstytojas ir studentė tapo džiazo pora, kuriai svarbiausias – laimingos šeimos projektas

Garsus džiazo trombonininkas, kompozitorius, Lietuvos teatro ir muzikos akademijos dėstytojas Skirmantas Sasnauskas panašus į žmogų, išlošusį milijoną. Jis gyvena bene kūrybingiausią savo gyvenimo laiką. Ta svaiginamai sėkminga loterija yra jo naujasis gyvenimas.

Savo 47-ąjį gimtadienį S.Sasnauskas pasitinka naujame name su 17 metų jaunesne trečiąja žmona, dvejų metukų dar neturinčiu sūneliu, vos prieš savaitę tapęs docentu ir ta proga nusipirkęs mersedesą. Ar gali būti geriau?

Laimė kurti dviese

Skirmantas visada buvo didis improvizacijos maestro. Ir džiaze, ir gyvenime. Tačiau yra stebuklų, kuriuos daro tik meilė. Dėstytojo meilės romanas su buvusia studente tapo nauju asmeninio ir kūrybinio gyvenimo proveržiu. Jiems abiem. Pastaruoju metu S.Sasnauskas kuria ne vienas. Dviese su žmona dainininke Vita Rusaityte.
„Geriausias mano projektas – tai SS – sūnus Simonas Sasnauskas. Todėl Simonas, kad norėjosi išlaikyti ir perduoti savo inicialus. Tai lyg mano tapatumo ženklas. O Simukas jau visai neblogai intonuoja. Nori paklausyti?“ – erdviuose savo namuose Vilniaus pakraštyje su sūneliu kartu bando dainuoti Skirmantas. Jiems sekasi!
Ir dar viena proga. Menininkų pora scenoje ir gyvenime gegužę paminės ketvirtąsias vestuvių metines. Tai nedidelė, bet jiems abiem labai reikšminga sukaktis. Jųdviejų kūryba esant kartu įgijo kito skambesio, įsikūnijo bendruose įdomiuose projektuose.

Suprasti žodžių nereikia

„Esame labai sėkmingas kūrybos tandemas. Buitis, rutina mūsų neveikia. Suprantame vienas kitą be žodžių. Koncertuojame ir kartu, ir atskirai“, – kerimai šypsosi Vita, geidžiama ir madinga elito vakarėlių dainininkė. Ji atlieka ne tik džiazą, bet ir populiariąsias dainas. Vita dažnai koncertuoja su Tomo Leiburo retro ansambliu. „Dainuoju šiltas, mielas dainas. Žmonėms reikia ir paprastumo, ir šilumos“, – sako dainininkė.
Simukas jau gerokai paaugo ir kūryba degančiai moteriai nebereikia riboti savęs vien namų židinio kurstymu.
„Daugiau nei metus pati maitinau sūnų. Buvau toks vaikščiojantis maistas, negalėjau nuo jo atsitraukti“, – sako vėl visa galva panirusi į darbą dainininkė.
Ji nuolat koncertuoja, dėsto Vilniaus kolegijoje. Kartais vos spėja iš vienos vietos lėkti į kitą.

Kai širdys plaka kartu

Praėjusį savaitgalį abu dalyvavo Klaipėdoje vykusiame tradiciniame džiazo vokalo konkurse „Jazz voice“, kurį rengia buvęs Vitos dėstytojas Steponas Januška. Skirmantas buvo vertinimo komisijos narys. Buvusi šio konkurso laureatė Vita koncertavo kartu su vyru ir jo suburta džiazo grupe.
Klaipėdoje Vitos ir Skirmanto džiazo projektas „Sambossa“ – Lotynų Amerikos sambos ir bosanovos – sulaukė išskirtinio dėmesio. Pirmą kartą jis buvo atliktas prieš dvejus metus Birštono džiazo festivalyje ir vis nepaliauja džiuginti išrankiausių džiazo gurmanų. Gal todėl, kad dainos ir muzika skamba vienu mylinčių širdžių ritmu.
Moderniojo džiazo atstovas, vienas svarbiausių lietuviško folkdžiazo kūrėjų, universalus muzikas, kompozitorius – taip muzikos pasaulyje pristatomas S.Sasnauskas.
Prieš trejus metus už muziką spektakliams džiazo maestro „apdovanotas“ Kultūros ministerijos Auksiniu scenos kryžiumi, o pernai tradicinis festivalis „Vilnius Jazz“ jam skyrė apdovanojimą už nuopelnus Lietuvos džiazui.

Džiazas pasiglemžė aktorę

Pastaruosius kelerius metus S.Sasnauskas Lietuvos teatro ir muzikos akademijoje, Džiazo katedroje, dėsto trombono ir džiazo vokalo specialybių studentams.
Akademijos koridoriuose ir įsiliepsnojo dėstytojo ir studentės meilės istorija.
Visą gyvenimą apvertė režisieriaus Jono Vaitkaus aktoriaus meistriškumo magistrantūros studentė Vita. Mergina buvo ką tik baigusi bakalauro studijas Klaipėdos universitete, Menų fakultete, ir garsėjo ne kaip aktorė, bet kylanti džiazo dainininkė. Jos nepasidalijo patyrę džiazo asai, kvietė dainuoti. Juos žavėjo žemas, aksominis, „nelietuviškas“ merginos balsas.
Skirmantas neliko nuošalyje. Vienas toks susitikimas per Teatro dienos koncertą Panevėžyje buvo lemtingas. Jie nebeišsiskyrė.
Vita netapo aktore. Jie sukūrė džiazinę šeimą. Joje improvizacija yra gyvenimo būdas.

Buvusios moterys – draugės

Skirmantas skyrėsi du kartus. Su pirmąja žmona Rima po dešimties metų, su gyvenimo drauge Giedre – taip pat po dešimtmečio. Vita juokiasi, kad dabar jos dešimtmetis.
Ji puikiai sutaria su buvusiomis savo vyro moterimis ir su Skirmanto 22 metų dukra Ieva iš pirmosios santuokos.
„Ieva mėgsta pažaisti su mažuoju broliuku. Man patinka, kad jie gražiai bendrauja. Nenorėjau būti priešė nei Rimai, bei Giedrei. Aš norėjau žmogiškų santykių ir buvau jų iniciatorė. Kai kam tai keista, o mums visiškai suprantama“, – neslėpė intymių šeimos dalykų Vita.
Skirmantas tam tik pritarė. Todėl savo vestuves prieš ketverius metus jaunavedžiai atšventė buvusios pirmosios žmonos sode, o mažojo Simono krikštynas – antrosios žmonos kavinėje.

Abiejų saldžioji kančia

„Visada jaučiau poreikį kurti, bet dvejojau. Tačiau kai šalia atsirado mylintis vyras, gimė sūnelis, užplūdo vidinė ramybė, išsiliejo ir muzika, ir žodžiai. Skirmantas – mano reikliausia vertinimo komisija. Jis mane paskatino, suteikė pasitikėjimo“, – pasakojo Vita, netikėtai sau pačiai atvėrusi kūrybos versmes.
Vita parašė vienuolika dainų. Kai kurių jos sukurtų ir atliekamų dainų galima klausytis per radiją. Jos kupinos šviesos, skaidrumo ir džiaugsmo gyventi. „Dažniausiai pirma gimsta melodija, o paskui žodžiai. Tai užeina kaip banga, kuri nušluoja viską – miegą, mintis, pasiglemžia visą energiją. Tada viską pamirštu, nes valdo tik gimstanti idėja“, – prisipažino dainininkė.
„Maža to, aš turiu klausyti, patarti, pataisyti. Kartais tokia kančia trunka kelias dienas“, – įsiterpia Skirmantas, kartu mielai besidalijantis šį saldų vargą.
Dainos bus išleistos autorinėje Vitos plokštelėje ir sveikins ją 30-ojo gimtadienio proga. Jos pavadinimas – „Kokia graži diena“ – pasako viską. Šios dainos žodžius jie kūrė abu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų