Pereiti į pagrindinį turinį

Netradicinių garsų žadintojas

2008-12-11 09:00
Netradicinių garsų žadintojas
Netradicinių garsų žadintojas / Gedimino Bartuškos nuotr. Svečias: Lietuvoje M.Šinkūnas koncertuoja ne dažnai – vos keletą kartų per metus.

Neseniai iš Japonijos grįžęs vilnietis Marius Šinkūnas lietuvius mėgina užkrėsti vibrafono ir marimbos muzika.

Į kelionę – su vibrafonu

Vos įžengus į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją ausis užgula įvairių instrumentų skambesys. "Kviečiu užeiti į mano darbo kabinetą", – ragina M.Šinkūnas. Čia vyksta paskutinės repeticijos prieš šio savaitgalio koncertą "Vienuolika lašų vibrafonui". Antrojoje Kongresų rūmų salėje M.Šinkūnas muzikinės harmonijos mėgins ieškoti su bosininku Denisu Murašovu ir būgnininku Robertu Vilčinsku.

Trijų respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatas kuklus. "Nevadinkite manęs virtuozu. Ne šventieji puodus lipdo", – žongliruodamas vibrafono lazdelėmis sakė jis. Žaismingai braukdamas netradicinio instrumento paviršiumi, muzikas dega aistra. "Kaip jis skamba! Tikiuosi, vibrafonu grosiu visą gyvenimą", – ką tik iš Bostono atkeliavusį instrumentą vibrafonininkas glosto lyg vaiką. Amerikoje apie 4,5 tūkst. JAV dolerių (Lietuvoje – apie 40 tūkst. litų) kainuojantis instrumentas su M.Šinkūnu keliauja lyg ištikimas kompanionas. "Įsigijau patogias dėžes: jei aš skrendu, instrumentas laivu plaukia iš paskos", – sakė jis. Nuo penkiolikos įvairiuose orkestruose grojantis M.Šinkūnas spėjo aplankyti atokiausius pasaulio kampelius. Jo kelionių grafike – tarptautiniai Sviatoslavo Richterio vardo meistriškumo kursai Maskvoje, Prancūzijos Villecroze muzikos akademijoje ir pamokos Liono muzikos ir šokio akademijoje perkusininko Jeano Geoffroy klasėje. Jis jau spėjo surengti koncertą su Vokietijos ir Skandinavijos šalių simfoniniu orkestru. Vibrafoną virpino Berlyno filharmonijoje, dalyvavo šiuolaikinės muzikos festivalyje Taline, koncertavo su violončelininku Davidu Geringu ir gitaristu iš Maroko Cameliu Zekri.

Improvizacija pagal natas

M.Šinkūną mielai kviečia Lietuvos valstybinis simfoninis ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras. Jis talkina valstybiniam pučiamųjų orkestrui "Trimitas" ir mušamųjų ansambliui "Giunter Percussion". Tačiau pastaruoju metu netradicinio instrumento virpintojas retai sklaido natomis išmargintus puslapius. Išmėginęs visus klasikinius mušamuosius instrumentus, M.Šinkūnas atrado virtuozą Gary Burtoną. "Kai išgirdau jo atliekamas kompozicijas, supratau – noriu groti tik vibrafonu", – apie pokyčius kalbėjo menininkas. Jis stačia galva nėrė į avantiūrą, kuri užvaldė visas jo mintis. "Lietuvoje palikau darbą, merginą, automobilį ir išvykau į JAV", – atvirai kalbėjo muzikantas. Dabar perspektyvus Lietuvos talentas gyvena Bostone, kur nuo 2007 m. studijuoja Vakarų Mičigano universitete pas profesorę Judy Moonert. Jauno muziko tvarkaraštyje užtenka vietos ir marimbos atlikimo meno pamokoms pas kitą amerikiečių profesorę Lindą Maxey. "Kaip vibrafonu sugroti rimtą klasikinį kūrinį, Lietuvoje nepasakys niekas", – neslėpė jis. O ko pirmiausia moko Amerikos specialistai? Išgauti garsą ir laiku jį nutildyti – pagrindinis uždavinys, kurį sprendžia visi vibrafonininkai. "Klaidinga manyti, kad groju tik rankomis. Plastiškai juda visas kūnas – grojant šiuo instrumentu reikia visiškai atsipalaiduoti. Ne veltui prieš daugelį metų vienas gydytojas man sakė: "tu turėsi profesinę ligą anksčiau už profesiją", – atidengdamas ištreniruotų rankų raumenis šyptelėjo vibrafonininkas.

Muzika ir svajonės

Visą pasaulį savo namais vadinantis entuziastingas muzikas nenusėdi vienoje vietoje. "Geriausiai jaučiuosi tada, kai nieko nesuprantu. Mane vilioja nežinomybė. Žinoma, pasiilgstu jausmo, kai esi pilietis. Daug keliaudamas esu laisvas, bet visur svetimas. Kita vertus, būdamas Japonijoje nemoku kalbos, bet taip gerai ten jaučiuosi!" – užsiminęs apie Tekančios Saulės šalį M.Šinkūnas paraudo. Į kitą pasaulio kraštą jis skuba ne tik dėl muzikos. Ten jo visada laukia vibrafono meistrė Satoko Aoki. "Ji buvo atvažiavusi groti į Lietuvą. O aš tuo metu buvau grįžęs iš JAV. Išėjo šaunus tarnybinis romanas", – į ilgas kalbas apie jausmus nesileido menininkas. Abu jaunuoliai mokosi Bostone, gilina muzikos žinias ir turi didelių planų bei svajonių ateičiai. "Jei atvirai, norėčiau gyventi mažoje saloje, valgyti ryžius, gerti žaliąją arbatą ir groti vibrafonu. Keletą kartų per metus išvykti į pasaulio didmiesčius pakoncertuoti ir grįžti atgal", – užsisvajojo M.Šinkūnas. Tačiau kol kas svarbiausi jo planai – baigti Lietuvos muzikos ir teatro akademiją Vilniuje ir ateityje užkariauti Ameriką.


Išgrynintas metalofono ir fortepijono derinys

Vibrafonas. Instrumentą sudaro rinkinys metalinių plokštelių, išdėstytų kaip fortepijono klavišai. Jos pritvirtintos virš metalinių vamzdelių, rezonuojančių garsą. Vibrafonas mušamas keturiomis arba dviem lazdelėmis. Iš Amerikos kilęs instrumentas turi garsą reguliuojantį pedalą.

Marimba. Kai kas šį instrumentą vadina mušamųjų instrumentų karaliene. Ksilofoninių grupės instrumentui būdingas sodrus, minkštas garsas. Marimba kilusi iš Malaizijos, populiari Centrinėje Amerikoje. Kompozitorius Albanas Bergas panaudojo ją Trijose pjesėse orkestrui.

Vieta: Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Antroji Kongresų rūmų salė, Tiltų g. 16.

Laikas: gruodžio 14 d. 18 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų