Pereiti į pagrindinį turinį

Neužgesinamas folkloro festivalio entuziazmas

2009-05-28 09:00

Nors prigesintas sunkmečio, šiandien Vilniuje prasidedantis jau 37-asis tarptautinis folkloro festivalis "Skamba skamba kankliai" nenutils iki pat sekmadienio.

Šventės rengėjai ironiškai šyptelėja, kad šiemet festivalio planavimas prilygo ekstremaliam išbandymui. Mat visi renginiai buvo planuojami tikintis įprasto 200 tūkst. litų biudžeto. Tačiau įsisiautus didžiojo sunkmečio audroms, privatūs rėmėjai atsuko nugaras, o Kultūros ministerija teskyrė 30 tūkst. litų. Teko atsisakyti reklamos, kai kurių šventės planų, o užsienio svečių paprašyti patiems apsimokėti kelionės išlaidas. Maitinti juos sutiko vienas sostinės restoranų tinklas.

Festivalio direktorė Milda Ričkutė šypsosi ir pasakodama apie organiazatorių rūpesčius – nėra to blogo, kas neišeitų į gera: būtent sunkmečiu geriausiai matyti kolektyvų entuziazmas, noras burtis ir dar geriau pasirodyti.

"Iš užsienio buvome pakvietę dvylika kolektyvų, tačiau apmokėti jų atvykimo ir apgyvendinimo išlaidų su tokiu mažu biudžetu neišgalėjome. Galime tik pasidžiaugti, kad net keturi iš jų patys susirado rėmėjus ir atvyks. Vieni jau buvo bilietus nusipirkę, kurie, bankrutavus "FlyLAL", pradingo. Net tai neatbaidė – nusipirkę kitus bilietus, pareiškė, kad vis tiek nori atvykti ir surengti šventę lietuviams", – pasakojo M.Ričkutė.

Tad šiemet "Skamba skamba kankliai" lankytojams šventę kurs folkloro ansambliai ir atlikėjai iš Švedijos, Didžiosios Britanijos, Žaliojo Kyšulio Salų Respublikos bei lietuviškąja Baltarusijos sala vadinamų Gervėčių. Tikimasi, kad prie jų prisijungs svečiai iš Gruzijos. Iš viso festivalyje dalyvaus apie 800 entuziastų.

Festivalį pradės Amerikoje gyvenančio etnografo ir tautosakos, etnografijos archyvo sudarytojo Jono Balio šimtmečio jubiliejui skirti renginiai: seminaras, paroda, pokalbiai.

Antrąją festivalio dieną Teatro, muzikos ir kino muziejaus kieme karaliaus pučiamieji instrumentai. Čia bus grojama dūdmaišiais, lumzdeliais, skudučiais, birbynėmis, ragais ir kt. instrumentais.

Trečioji "Skamba skamba kankliai" diena – bene laukiamiausia jaunimo, mat tuomet organizuojami "Pasidainavimo" ir "Naktišokių" vakarai. Šiemet festivalio rengėjai pristato naujovę – karaokę. Liaudies dainų žodžiai bus projektuojami ant pastatų sienų.

Ketvirtąją dieną tikimasi puikaus oro, mat šventė vyks Sereikiškių parke. Čia veiks tautodailininkų darbų mugė, koncertuos užsienio kolektyvai bei siaus tradicinis šokių vakaras "Šokim, trypkim, linksmi būkim!"

Paskutinės festivalio dienos puošmena – Šv.Kotrynos bažnyčioje pristatoma "Tradicinė giesmių valanda" bei Kelmės mažojo teatro spektaklis "Kražių skerdynės". Tuo pat metu Sereikiškių parke jau šešioliktą kartą vyks tradicinė vaikų folkloro šventė "Saulytė". Mažieji muzikantai ir dainininkai ne tik koncertuos Vilniaus gyventojams ir svečiams, bet ir siūlys įsigyti savo gaminių mugėje. Vilniaus "Lėlės" teatre lauks mokyklėlė visai šeimai "Strazdanėlės", kuri parodys spektaklį "Vištytė ir gaidelis".

Visi "Skamba skamba kankliai" renginiai nemokami.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų