Niujorke įvykusiuose „Tony“ apdovanojimuose vyravo britų talentai

  • Teksto dydis:

Britanijos talentai sekmadienį dominavo su „Oskarais“ lyginamų teatro apdovanojimų ceremonijoje, kur miuziklas apie lesbietę, žengiančią į suaugusiųjų pasaulį ir pjesė apie paauglį matematikos genijų susižėrė po penkis „Tony“ apdovanojimus.

Naujas didžiulio populiarumo sulaukęs miuziklas „Amerikietis Paryžiuje“ (An American in Paris), sukurtas pagal „Oskarais“ apdovanotą Holivudo klasika tapusį filmą, ir Brodvėjaus atgaivintas miuziklas „Karalius ir aš“ (The King and I) pelnė po keturis „Tony“ – didžiausią prestižą turinčius JAV dramos apdovanojimus.

Didelės sėkmės sulaukęs miuziklas „Smagūs namai“ (Fun Home), kuriam pranašaujama tapti nauja Amerikos teatro scenos klasika, pasakoja apie jauną moterį, prisimenančią savo vaikystės istoriją, kad geriau suprastų savo tėvą gėjų.

Ši jausminga šeimos istorija sulaukė itin palankių kritikų recenzijų, kai režisierė Lisa Kron (Liza Kron) ir kompozitorė Jeanine Tesori (Dženin Tezori) pastatė vaidinimą pagal rašytojos Alison Bechdel (Elison Bekdel) iliustruotus prisiminimus, ir perkėlė jį į Brodvėjų po debiuto mažesniame Niujorko teatre.

„Smagūs namai“ pelnė prestižinį geriausio miuziklo apdovanojimą ir dar keturis „Tony“ – tarp jų už geriausią režisūrą ir geriausią pagrindinio aktoriaus vaidmenį.

Vis dėlto „Smagūs namai“ per šią žvaigždžių tviskesio nušviestą ceremoniją Niujorko arenoje „Radio City Music Hall“, neįprastai išsiskyrė kaip amerikietiška sėkmės istorija, nes daugelyje kitų kategorijų laimėjo Britanijos kūrėjai ir aktoriai.

Britų kino žvaigždė Helen Mirren (Helen Miren) atsiėmė geriausios pagrindinės aktorės „Tony“ statulėlę už karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) vaidmenį pjesėje „Audiencija“ (The Audience).

2007 metais H.Mirren pelnė „Oskarą“ už tos pačios monarchės vaidmenį filme „Karalienė“ (The Queen), o vaidinimas buvo perkeltas į Brodvėjų iš Londono, kur ji už tą patį vaidmenį gavo „Olivier“ apdovanojimą.

„Audiencija“ taip pat atnešė „Tony“ britui aktoriui Richardui McCabe'ui (Ričardui Makeibui) už Britanijos premjero Haroldo Wilsono (Haroldo Vilsono) vaidmenį.

Tai beprotiška!

Londono nacionalinio teatro pastatytas vaidinimas „Paslaptingas nutikimas su šunimi naktį“ (The Curious Incident of the Dog in the Night-Time) laimėjo penkiose iš šešių kategorijų, kuriose jis buvo nominuotas – įskaitant geriausios pjesės, geriausio aktoriaus ir geriausio režisieriaus

Toje paslapčių dramoje pasakojama apie 15-metį Kristoferį Buną – Aspergerio sindromu sergantį genialų matematiką, gyvenantį su išsiskyrusiu tėvu ir pasiryžusį išsiaiškinti, kas nužudė jo kaimyno šunį.

Britanijoje gimęs Alexas Sharpas (Aleksas Šarpas), sulaukęs didžiulio pasisekimo dėl Kristoferio vaidmens, atsiėmė „Tony“ statulėlę, kai buvo paskelbtas geriausiu aktoriumi.

A.Sharpas persikėlė gyventi į Ameriką, kai esą buvo pašalintas iš dramos mokyklų Londone, ir baigė Niujorko prestižinę Juilliardo (Džuliardo) mokyklą.

„Tokiu laiku praeitais metais atsiėmiau Juilliardo baigimo diplomą, todėl dabar laikyti šią (statulėlę) yra beprotiška!“ – džiūgavo A.Sharpas, priimdamas apdovanojimą.

Dar vienas kitapus Atlanto vandenyno perkeltas vaidinimas – „Dangaus šviesa“ (Skylight), kuriame vaidina britų kino žvaigždės Billas Nighy (Bilas Najus) ir Carey Mulligan (Keri Maligan), pelnė „Tony“ apdovanojimą kaip geriausia atgaivinta pjesė.

„Amerikietis Paryžiuje“, debiutavęs Brodvėjuje po sėkmingo rodymo Prancūzijos sostinėje, pelnė keturis „Tony“, tarp jų – už geriausią choreografiją, sukurtą to vaidinimo režisieriaus Christopherio Wheeldono (Kristoferio Vildono).

Šis miuziklas taip pat buvo apdovanotas už geriausią muziką, apšvietimą ir scenos dekoracijas.

Šio miuziklo, sukurto pagal Craigo Lucaso (Kreigo Lukaso) knygą ir Holivudo filmą, kuriame pagrindinius vaidmenis atliko Gene'as Kelly (Džinas Kelis) ir Leslie Caron (Lesli Keron), muziką sukūrė broliai George'as ir Ira Gershwinai (Džordžas ir Aira Geršvinai). Tame vaidinime taip pat esama ilgų baleto scenų.

Vaidinime vaizduojamas romanas tarp Lizės Dasin ir Džerio Maligano, besivaržančio dėl jos meilės su amerikiečiu kompozitoriumi ir prancūzų pasipriešinimo kovotoju, tapusiu kabareto žvaigžde, veikėjams atsigaunant po Antrojo pasaulinio karo siaubo.

Tuo tarpu „Karalius ir aš“, irgi pelnęs keturis „Tony“, laimėjo geriausios miuziklo aktorės ir geriausio atgaivinto miuziklo kategorijose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių