Pereiti į pagrindinį turinį

Norintiems geriau pažinti Mažąją Lietuvą

2009-06-03 23:59

Klaipėdoje vykstančių Vokiečių kultūros dienų programoje šiandien – į lietuvių kalbą išverstos vokiečių rašytojo Hermanno Sudermanno "Mano jaunystės vaizdų knygos" pristatymas.

Knygą, kuri per pastaruosius septynerius metus lietuviškai išleista jau trečiąsyk, klaipėdiečiams pristatys autoriaus vardu pasivadinęs Šilutės literatūrinės kraštotyros klubas. Kad pasirodytų ši knyga, ne vienerius metus dirbo daug žmonių: vertėjai, redaktoriai, klubo nariai, tarp kurių daugiausia mokytojai, aukštųjų mokyklų docentai, profesoriai iš Klaipėdos, Vilniaus universitetų, rašytojai, žurnalistai, H.Sudermanno kūrybos gerbėjai Lietuvoje ir užsienyje.

Klubo tyrinėjimo objektas – paribio kultūra plačiuoju aspektu. Jis 17-i metai ne tik Šilutėje, bet ir visoje Lietuvoje nagrinėja bei skleidžia H.Sudermanno kūrybą. Šis klubas Juttos Noak leidyklai padėjo išleisti H.Sudermanno "Lietuviškas apysakas" (1996), su "Anchen von Tharow" draugija atstatė paminklą jų autoriui Šilutėje (1996). Taip pat klubas surengė du tarptautinius jaunimo kūrybinius konkursus ir penkias tarptautines mokslines-praktines konferencijas, išleido penkias knygas su jų medžiaga, rašytojo kūryba, kultūrinės, socialinės aplinkos, asmenybės kelio, lietuvių ir vokiečių kultūrų ryšių H.Sudermanno kūryboje tyrinėjimais.

Šilutės literatūrinės kraštotyros klubo rūpesčiu 2008-aisiais pasirodė į lietuvių kalbą išverstos H.Sudermanno "Mano jaunystės vaizdų knygos" jau trečioji pataisyta ir papildyta laida. Šioje knygoje rašytojas vaizduoja savo gimtinę – Šilutės apylinkes, kur ji itin populiari. Leidėjai įsitikino, kad kūrinys praverčia daugeliui pažįstant savitą šio krašto istoriją, šeimos skaitymams ir jaunimui mokantis literatūros, turizmo agentūroms populiarinant kultūros vertybes.

Kaip teigė H.Sudermanno kūrybos tyrinėtojas profesorius Ernstas Osterkampas, Vokietijoje 1992-aisiais pakartotas šios knygos leidimas tapo bestseleriu, nes rašytojo gyvenimo ir karjeros kelias neturi analogų: iš atokiausios provincijos – iki pasaulinio masto aukštumų.

H.Sudermanno "Mano jaunystės vaizdų knygos" naujausio leidimo lietuvių kalba pristatymas – šiandien 18 val. Simono Dacho namuose (Jūros g. 7).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų