Pereiti į pagrindinį turinį

Nors ir ne Bondas, bet toks pat šaunus!

2009-03-21 09:00
Nors ir ne Bondas, bet toks pat šaunus!
Nors ir ne Bondas, bet toks pat šaunus! / Kadras iš filmo "Sukti reikaliukai"

Lietuvoje dar rodomas politinis trileris "International", kuriame aktorius Clive’as Owenas atlieka Džeimso Bondo filmų vertus kaskadinius triukus. Panaši dalia jam teko ir "Suktuose reikaliukuose".

Grubi faktūra ir kieta natūra

Prieš du dešimtmečius kine debiutavęs C.Owenas karjerą pradėjo kaip melodramų herojus ("Lorna Dun", "Užmerk man akis"), tačiau netrukus į jo romantinių personažų galeriją brutaliai įsibrovė sodriai vaidinami kriminalinio kino herojai. Paaiškėjo, kad už subtilaus vyriškumo ir jautrios sielos gali slypėti grubi faktūra ir kieta natūra. Tokia metamorfozė patiko ir veiksmo kino gerbėjams, ir dailiajai žmonijos pusei, kuriai (ką čia slėpti!) blogi vaikinai labai patinka. Taigi C.Oweno karjerai tai išėjo tik į naudą. Vaidindamas vien "rožinius" gražuolius sekso simboliu tikrai netapsi. Ir nebūsi pakviestas nusifilmuoti pritrenkiančiai seksualioje vyriškų kvepalų reklamoje!

Atrodo, kad ir pačiam aktoriui būti tokiu "mačio" patinka. Jis net įsigudrino šią modernią patirtį projektuoti ir į savo romantinius vaidmenis. Tie, kas matė C.Oweną, atliekantį pačią Anglijos karalienę Elžbietą I sugundžiusio pirato Volterio Reilio vaidmenį ("Elžbieta: aukso amžius"), supras, ką turime omeny.

Papildė kriminalinį žanrą

C.Oweno dėka pats kriminalinio kino žanras buvo papildytas ir naujomis formomis, ir anksčiau neregėtais aksesuarais. Precedento kol kas neturi aštuonių atskirų trumpametražių filmų ciklas "Samdinys" (angl. – "The Hire"), kurio bendrą koncepciją sugalvojo garsus režisierius Davidas Fincheris. Kiekvieną dalį kūrė vis kitas veiksmo kino specialistas (Johnas Woo, Guy Ritchie, Tony Scottas ir kt.), o C.Owenas visur vaidino tą patį personažą – bevardį vairuotoją, pakliūvantį į ekscentriškas ir pavojingas situacijas. Kadangi visuose šiuose filmuose herojus laksto prabangiu BMW, peršasi išvada, kad tai gali būti beprotiškai brangi ir visai nepaslėpta automobilių reklama.

Dar toliau C.Owenas žengė filme "Susišaudymas" (2007 m.). Šiame bravūriškame aktoriaus benefise triumfuoja nevaržoma fantazija, leidžianti pabodusius kriminalinio kino štampus išversti tarsi seną pirštinę. Jau pirmoje šio filmo scenoje tapome dviejų anksčiau tikrai niekur nematytų triukų liudininkais. Kai ramų tamsų vakarą melancholiškai nusiteikusiam pusamžiui vyrukui gerti kavą iš plastikinės stiklinės ir graužti morką sutrukdė netoli nėščią moterį persekiojęs ginkluotas banditas, niūrus vienišius kaipmat suvarė tą aštrią morką sadistui į kaklą. Morka kaip mirtinas ginklas – to pasauliniame kine tikrai dar nėra buvę!

O kol nuo šoko pašiurpęs žiūrovas nespėjo atsigauti, prasidėjo virtuoziškai nufilmuota šaudynių scena, per kurią ponas Smitas ir visą legioną blogiukų išguldė, ir ginekologinę operaciją atliko – nukirpo naujagimio virkštelę... taikliu šūviu iš pistoleto. Nuo tokios drąsos ir fantazijos iš pavydo galėtų pažaliuoti pats Quentinas Tarantino.

Ponas Kovalis ir ponia Stenvik

"Suktuose reikaliukuose" nebus panašių tragikomiškų perliukų. Bet šio filmo autorių įkvėpimo šaltiniai taip pat matomi be didinamojo stiklo. Filmą režisavęs Tony Gilroy nepamiršo savo patirties kuriant kriminalinę trilogiją apie amnezijos apimtą agentą Džeisoną Borną (jis rašė scenarijus visoms trims dalims apie Borną). Nesunku pamatyti, kad "Sukti reikaliukai" labai primena ir istoriją apie superšnipų porelę "Ponas ir ponia Smitai".

Du aukščiausio lygio šnipai – CŽV karininkė Klerė Stenvik ir specialiųjų tarnybų agentas MI6 Rėjus Kovalis – paliko valstybės tarnybą, nusprendę maksimaliai išnaudoti dviejų konkuruojančių tarptautinių korporacijų karą. Ten, kur du pešasi, paprastai laimi trečias. Matyt, tuo tikėdami abu nematomojo fronto kariai stoja į mūšį su amoraliais oligarchais, kad nuo jų valdomo pyrago patys galėtų nusirėžti riebų kąsnį. Toks tikslas suvienija kur kas labiau nei bet kokie profesiniai saitai. O jeigu ši veikla, kaip galingas skersvėjis, aistros žarijose dar pažadina išblėsusios kaitrią ugnį, intriga garantuota.

Pasaulio spauda, analizuodama pastarųjų metų C.Oweno pasirodymus veiksmo filmuose, būtinai primena, kad jis buvo vienas realiausių kandidatų vaidinti naująjį Džeimsą Bondą ir kad tik per plauką jį aplenkė Danielis Craigas. Suprask, nesuvaidinęs Bondo, C.Owenas dabar atsigriebia ir iki valios smaginasi panašioje stichijoje.

O jei su juo azartiškai dūksta ir amžinai jauna Julia Roberts, tai galime būti ramūs dėl to, kad "Sukti reikaliukai" bus smagi pramoga ir žiūrovams.

"Sukti reikaliukai" ("Duplicity") ***

Trileris. JAV, 2009 m. Rež. T.Gilroy. Vaidina C.Owenas, J.Roberts, Tomas Wilkinsonas, Paulas Giamatti, Carrie Preston.

veiksmas 2

humoras 1

įtampa 2

erotika 1

siaubas 2

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų