„Orų mergaitė“ – animacinis filmas iš Japonijos (apžvalga)

Kalbant apie animacinius filmus, kilusius iš Japonijos (arba kitaip – anime), pirmi žodžiai, kurie šauna į galvą, greičiausiai yra Hayao Miyazakis ir "Studio Ghibli". Būtent šis legendinis anime meistras ir Japonijos animacinių filmų studija yra turbūt žinomiausi vardai japoniškame anime pasaulyje.

Anime filmų režisierius, prodiuseris ir scenaristas Makoto Shinkai atstovauja jaunesniajai žanro kartai. Ankstesnis M.Shinkai filmas "Tavo vardas" tapo tikru hitu anime kino industrijoje. Juosta Japonijoje net devynias savaites išbuvo populiariausiu rodomu filmu ir visame pasaulyje sugebėjo uždirbti daugiau nei 100 mln. JAV dolerių. Tai buvo pirmasis šią sumą peržengęs filmas, kurį sukūrė ne jau minėtasis H.Miyazakis.

Naujasis M.Shinkai filmas "Orų mergaitė" gimtinėje jau tapo tikru hitu ir pateko į pelningiausių visų laikų Japonijoje rodytų filmų dešimtuką. "Orų mergaitę" japonai taip pat išsiuntė ir į varžybas dėl "Oskaro" statulėlės – planuojama, kad šis anime varžysis geriausio užsienio filmo ir geriausio animacinio filmo kategorijose.

Tarp lietaus ir saulės

Palikęs gimtuosius namus, naują gyvenimą Tokijuje pradeda vaikinas Hodaka. Svetimame didmiestyje jis jaučiasi vienišas ir pasimetęs, tačiau netrukus randa darbą. Naujoji Hodakos darbovietė yra leidinys, rašantis apie sensacingus ir paranormalius reiškinius.

Vos tik pradėjus dirbti Hodakai kaipmat atsiranda medžiagos leidiniui – virš Tokijo pakimba gausūs debesys, nešantys nesibaigiantį lietų. Skubančiame ir nuolatos lietaus skalaujamame Tokijuje Hodaka sutinka merginą vardu Hina. Mergina pasirodo esanti ypatinga, nes mintimis geba sustabdyti lietų ir išvaikiusi debesis dovanoti giedrą dangų.

Atgaiva akims ir ausims

Jeigu prieš tai animacinių filmų studija "Studio Ghibli" buvo paminėta kaip kokybės ir žinomumo etalonas, lygiai tiek pat pagyrų nusipelnė ir studija "CoMix Wave Films", prisidėjusi prie "Orų mergaitė" kūrimo.

Apie tokį techninį animacinio filmo apipavidalinimą verta pakalbėti plačiau. Animatorius Atsushis Tamuras ir vaizdo režisierius Ryosuke'is Tsudas pasistengė, kad kino ekrane matytume aukščiausios kokybės animaciją, kuri vietomis beveik nesiskiria nuo realybės. Tokijo miesto peizažai yra perpildyti nuostabiomis detalėmis, tankiai sutelktomis kiekviename kadre.

Puikus produkcijos dizainas atsispindi mažose detalėse, kurias M.Shinkai nuolat akcentuodavo vandeniu, šviesa ir šešėliais. Techniniai dalykai apgalvoti iki mažiausių smulkmenų, kas leidžia žiūrovui mėgautis filmu ir dar labiau išryškinti susidariusius kontrastus tarp niūraus lietaus ir besiskverbiančios šviesos.

Ko tikėtis?

"Orų mergaitė" – tai jaunajai žiūrovų kartai skirtas gyvenimiškas animacinis filmas, sumaišytas su magiškuoju pasauliu, būdingu Japonijos anime kinui.

Režisierius M.Shinkai dar kartą įrodo, kad jis yra neeilinis filmų kūrėjas, pagrindinį dėmesį sutelkdamas į filmo personažų santykius, o fantazijos elementus panaudodamas fonui.

"Orų mergaitė" (angl. "Weathering With You").

Žanras: Animacija, anime.

Japonija, 2019.

Režisierius: Makoto Shinkai.

Vertinimai:

Scenarijus 2/3,

Aktoriai 1/3,

Režisūra 2/3,

Garso takelis 2/3,

Kinematografija 2/3,

Techninė pusė 3/3.

Bendras: 1,8/3

Nuo gruodžio 14 dienos kino teatruose dar galima pamatyti:

"Tulpės, meilė, garbė ir dviratis"

Olandas Gaukė per 1953 m. potvynį praranda savo ūkį ir nutaria laimės ieškoti svetur. Dviračiu numynęs į Italijos pietus jis pradeda savo gyvenimą iš naujo. Mažo Apulijos kaimelio pakraštyje jis sukuria tulpių verslą, o po meilės nuotykių ir kovų su itališko verslo papročiais tampa gyva vietos legenda. Vieną dieną Gaukė staiga dingsta, o po trisdešimties metų Italijos policijos inspektorius mėgina atskleisti tikrąją istoriją. Tačiau atskirti faktus nuo išgalvotų istorijų, pasirodo, nėra taip lengva, juolab tada, kai pasakojimo dalyvius nuolat lydi įvairūs atsitiktinumai ir akistatos.

"Pašėlęs policininkas: naujametinis nesusipratimas 2"

Artėjant Naujiesiems metams, prestižiniame Maskvos rajone Rubliovkoje įsikūrusio policijos skyriaus pareigūnai intensyviai ruošiasi šventes sutikti užmiesčio sodyboje. Rubliovka – prabangus rusų turtuolių kvartalas Maskvos priemiestyje, dar vadinamas maskvietiškuoju Beverly Hilsu. Čia prie gausaus vaišių stalo pareigūnai jau pasiruošę švęsti su kolegomis ir artimaisiais. Deja, jų planus sugriauna netikėtas pranešimas apie nusikaltimą: kelių milijonų dolerių vertės brangakmenių vagystę. Vladimiro Jakovlevo vadovaujami Rubliovkos policininkai privalo viską mesti ir sugauti nusikaltėlius. Pageidautina – iki Naujųjų metų.

"Drąsusis Mozlis"

Susipažinkite su asiliadrambliais – stipriais gyvūnais, žmonių naudojamais žemės ūkio darbams. Vienas jų – Mozlis. Visai kaip ir jo protėviai, Mozlis kasdien dirba jam paskirtus darbus. Nors darbas nelengvas, o šeimininkas nepasižymi gerumu, Mozlio rutiną praskaidrina vėjavaikiškas sūnus Ru. Vieną dieną jaunasis Ru aptinka seną urvą, ant kurio sienų – keisti piešiniai. Juose pavaizduoti tokie patys asiliadrambliai, kaip jis, tačiau jie stovi ne keturiomis, bet ant dviejų užpakalinių kojų ir į dangų tiesia rankas! Ru viską papasakojus tėčiui, Mozlis prisimena seną legendą apie tai, kad kadaise asiliadrambliai vaikščiojo stačiomis. Mozlis ryžtasi palikti savo kasdienybę ir ieškoti paslaptingo miesto, kuriame, pasak istorijos, tebegyvena dvikojai asiliadrambliai.

buvaukine.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių