„Oskarų“ apdovanojimuose triumfavo komedija „Viskas iškart ir visur“

Absurdiška mokslinės fantastikos komedija „Viskas iškart ir visur“ (Everything Everywhere All At Once) sekmadienio naktį triumfavo „Oskarų“ apdovanojimuose, pelnydama 7 statulėles, įskaitant už geriausią filmą.

Unikalus veiksmo, humoro ir egzistencinio nerimo derinys – kinų kilmės amerikietės, skalbyklos savininkės, kovojančios su daugybėje pasaulių klajojančia piktadare, nuotykis – buvo akivaizdus „Oskarų“ favoritas, turėjęs 11 nominacijų.

Šis netradicinis, bet žiūrovų pamiltas filmas taip pat laimėjo geriausio režisieriaus, geriausios aktorės, geriausio originalaus scenarijaus, geriausio montažo ir geriausių antraplanių aktoriaus bei aktorės apdovanojimus.

Malaiziečių kilmės Michelle Yeoh (Mišel Jio) tapo pirmąja azijiete, laimėjusia geriausios aktorės „Oskarą“.

„Dėkojame Akademijai, taip kuriama istorija!“ – sakė ji, atsiimdama apdovanojimą.

Moterys, tegul niekas niekada jums nesako, kad nesate pačiame jėgų žydėjime.

„Moterys, tegul niekas niekada jums nesako, kad nesate pačiame jėgų žydėjime“, – pridūrė 60-metė, kurios karjera prasidėjo prieš kelis dešimtmečius kovos menų filmuose Honkonge.

Geriausiu aktoriumi tapo Brendanas Fraseris (Brendanas Freizeris) už liguistai nutukusio mokytojo vaidmenį filme „Banginis“ (The Whale).

Šis „Oskaras“ vainikuoja įspūdingą B. Fraserio sugrįžimą – jis buvo didelė veiksmo filmų žvaigždė 10-ojo dešimtmečio pabaigoje, kai nusifilmavo tokiose juostose kaip „Mumija“ (The Mummy), bet vėliau dingo iš akiračio.

„Šiame versle pradėjau prieš 30 metų ir man nebuvo lengva“, – sakė jis.

B. Fraseris dėkojo režisieriui Darrenui Aronofsky (Darenui Aronofskiui), „numetusiam kūrybinę gelbėjimo virvę ir įtraukusiam mane į gerą laivą „Banginis“.

„Amerikietiškoji svajonė“

„Viskas iškart ir visur“ sulaukė didžiulio populiarumo ir kino teatruose visame pasaulyje jau uždirbo 100 mln. dolerių (94,5 mln. eurų).

Filmo siužetą sunku nupasakoti. M. Yeoh vaidinama Evelin turi semtis galių iš paralelinėse visatose gyvenančių savo alter ego, o tose paralelinėse visatose žmogaus pirštais gali tapti dešrainiai, o ginklais – kalbantys akmenys. Be viso kito, piktadarė pasirodo esanti Evelin duktė.

Filmą, kuriame vaidina daugiausia azijiečių kilmės aktoriai, režisavo Danielis Kwanas (Danielis Kvanas) ir Danielis Scheinertas (Danielis Šeinertas) – du jauni kino kūrėjai, anksčiau labiausiai garsėję keista komedija apie kalbantį lavoną.

D. Kwanas dėkojo savo tėvams imigrantams, o jo kolega – motinai, niekada „neslopindavusiai kūrybiškumo“, net tada, kai jis vaikystėje rengdavosi moteriškais drabužiais.

„O tai niekam nekelia jokios grėsmės“, – pridūrė jis ir sulaukė garsių auditorijos pritarimo šūksnių.

Vietname gimęs Ke Huy Quanas (Ke Huj Kvanas), kuris vaikystėje – 9-ajame dešimtmetyje – buvo didelė žvaigždė, nes suvaidino filmuose „Indiana Džounsas ir lemties šventykla“ (Indiana Jones and the Temple of Doom) ir „Padaužos“ (The Goonies), taip pat įspūdingai sugrįžo po dešimtmečius trukusios tylos – jis pelnė geriausio antraplanio aktoriaus „Oskarą“.

Mano kelionė prasidėjo valtyje. Metus praleidau pabėgėlių stovykloje. Ir kažkaip užbaigiau čia, didžiausioje Holivudo scenoje... Tai amerikietiškoji svajonė.

„Mano kelionė prasidėjo valtyje. Metus praleidau pabėgėlių stovykloje. Ir kažkaip užbaigiau čia, didžiausioje Holivudo scenoje... Tai amerikietiškoji svajonė“, – sakė 51 metų Ke Huy Quanas.

Po šou jis atėjo į spaudos kambarį užkulisiuose, šaukdamas: „Oho, oho, oho... Ar galit patikėti, kad laikau vieną iš jų?“

Jis papasakojo, kad „Indianos Džounso“ režisierius Stevenas Spielbergas (Stivenas Spilbergas) jam pasakė: „Dabar esi „Oskaro“ laimėtojas!“

Už darbą „Viskas iškart ir visur“ geriausia antraplane aktore pripažinta Jamie Lee Curtis (Džeimi Li Kertis) pagerbė savo tėvus Tony Curtisą (Tonį Kertisą) ir Janet Leigh (Džanet Li) – „Oskarams“ nominuotus, bet jų niekada nelaimėjusius aktorius.

Keturi apdovanojimai „Vakarų frontui“

„Vakarų fronte nieko naujo“ (All Quiet on the Western Front), „Netflix“ filmas apie Pirmąjį pasaulinį karą vokiečių kalba, tapo antru sėkmingiausio vakaro filmu su keturiais apdovanojimais.

Sekmadienio ceremonijos pradžioje filmas laimėjo geriausio tarptautinio filmo ir geriausios kinematografijos apdovanojimus.

Ceremonijai įsibėgėjant, filmas taip pat buvo apdovanotas „Oskarais“ už geriausią originalią muziką ir geriausią filmo dailininko darbą.

Tačiau galiausiai jis negalėjo sustabdyti „Visko iškart ir visur“, o kovą dėl statulėlių už geriausią adaptuotą scenarijų ir geriausią garsą pralaimėjo atitinkamai filmams „Moterų pokalbiai“ (Women Talking) ir „Asas Maverikas“ (Top Gun: Maverick).

Tomo Cruise'o (Tomo Kruzo) „Asų“ (Top Gun) tęsinys, po pandemijos padėjęs sugrąžinti žiūrovus į kino teatrus, buvo laikomas dar vienu realiu pretendentu į garbingiausią geriausio filmo „Oskarą“.

T. Cruise'as sekmadienio ceremonijoje nedalyvavo, bet vakaras prasidėjo griausmingu dviejų JAV karinio jūrų laivyno lėktuvų praskridimu virš teatro „Dolby“ Holivude.

Tuomet į sceną buvo nuleistas ceremonijos vedėjas Jimmy Kimmelas (Džimis Kimelas). Jis iškart pradėjo savo monologą ir jame paminėjo liūdnai pagarsėjusį Willo Smitho (Vilo Smito) antausį Chrisui Rockui (Krisui Rokui) per praėjusių metų „Oskarų“ įteikimo ceremoniją.

Jei kas nors šiame teatre kuriuo nors šou momentu įvykdys smurto aktą, bus apdovanotas geriausio aktoriaus „Oskaru“ ir galės pasakyti 19 minučių trukmės kalbą.

To antausio šmėkla kabo virš „Oskarų“ nuo pat tos akimirkos, kai W. Smithas užpuolė apie jo žmoną pajuokavusį pernykštės ceremonijos vedėją.

W. Smithui pernai buvo leista likti ceremonijoje, kur jis netrukus atsiėmė geriausio aktoriaus apdovanojimą, bet vėliau jam buvo uždrausta 10 metų dalyvauti Kino meno ir mokslo akademijos renginiuose.

„Jei kas nors šiame teatre kuriuo nors šou momentu įvykdys smurto aktą, bus apdovanotas geriausio aktoriaus „Oskaru“ ir galės pasakyti 19 minučių trukmės kalbą“, – pajuokavo J. Kimmelas.

„Naatu Naatu“

Kitose kategorijose geriausiu animaciniu filmu sekmadienį buvo paskelbtas „Guillermo del Toro Pinokis“ (Guillermo del Toro's Pinocchio), o „Įsikūnijimas. Vandens kelias“ (Avatar: The Way of Water) pelnė apdovanojimą už geriausius specialiuosius efektus.

Filmas „Navalnas“ (Navalny) apie įkalintą Rusijos disidentą Aleksejų Navalną buvo pripažintas geriausiu dokumentiniu filmu.

Daina „Naatu Naatu“ iš indų filmo „RRR“ laimėjo „Oskaro“ statulėlę geriausios originalios dainos kategorijoje. Dešimtys šokėjų surengė spalvingą ir energingą pasirodymą pagal šią įsimintiną dainą.

Kino meno ir mokslo akademijos bosai tikėjosi, kad „Oskarų“ ceremonijos televiziniai reitingai bus geresni nei pastaraisiais metais, ir pakvietė dideles muzikos žvaigždes atlikti kitų nominuotų dainų.

Lady Gaga (Leidi Gaga) emocingai atliko savo dainą „Hold My Hand“ iš juostos „Asas Maverikas“, o Rihanna (Rijana) – žėrėjusi deimantais net ant nėščiosios pilvuko – sudainavo „Lift Me Up“ iš filmo „Juodoji pantera. Vakanda amžiams“ (Black Panther: Wakanda Forever), pelniusio „Oskarą“ už geriausius kostiumus.

Lenny Kravitzas (Lenis Kravicas) padėjo atlikti šiemetinį ceremonijos segmentą „In Memoriam“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galėtų susilaikyti

Galėtų susilaikyti portretas
nuo politikos. Per tuos oskarų apdovanojimus tai jie negrus kiša, tai senas ,,me too" istorijas tai va dabar Ukrainą..Būtų tikrai aukštas renginys jei ne tokios bjaurios paspekuliacijos
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių