Pereiti į pagrindinį turinį

Paroda besidomintiems muziejininkyste

2009-03-03 09:00
Paroda besidomintiems muziejininkyste
Paroda besidomintiems muziejininkyste / Redakcijos archyvo nuotr. Indėlis: muziejininkyste ir kultūros paveldo apsauga P.Bugailiškis ir V.Vaitekūnas stengėsi sudominti šviesuomenę ir jaunimą.

Iš pradžių tik pomėgis buvusi kraštotyra tapo Pelikso Bugailiškio ir Vincento Vaitekūno pašaukimu. Šiems šviesuoliams, muziejininkystės pradininkams skirta paroda atkeliavo į Vilnių.

Pernai Šiaulių "Aušros" muziejus minėjo visą gyvenimą Lietuvos materialųjį ir dvasinį kultūros paveldą puoselėjusių P.Bugailiškio 125-ąsias ir V.Vaitekūno 100-ąsias gimimo metines.

Teisininku dirbęs P.Bugailiškis Šiauliuose aktyviai įsijungė ir į visuomeninę kultūrinę veiklą: redagavo žurnalus "Sietynas", "Kultūra", pirmąjį Lietuvoje kraštotyros žurnalą "Gimtasai kraštas", buvo Kultūros ir švietimo draugijos steigėjas ir vadovas, leido informacinį leidinį "Šiaulių metraštis". 1923 m. kovo 11 d. jo iniciatyva buvo įsteigtas Šiaulių "Aušros" muziejus, o 1927 m. gegužės 15 d. – Šiaulių kraštotyros draugija. P.Bugailiškio darbo vaisiai regimi ir šiandien – per jo ekspedicijas surinktas etnografinis archyvas 2006 m. buvo įtrauktas į UNESCO saugomą "Pasaulio atminties programą". 1998 m. įsteigta Pelikso Bugailiškio premija.

Vienas P.Bugailiškio mokinių ir sekėjų V.Vaitekūnas kraštotyrai ir muziejininkystei paskyrė beveik šešis dešimtmečius ir tapo vienu žymiausių šios srities specialistų. Už darbą muziejuje, paminklosaugos ir turizmo srityse V.Vaitekūnas ne kartą buvo apdovanotas Kultūros ministerijos, Kraštotyros draugijos garbės raštais, atminimo ženklais ir medaliais. O minint 80-ąsias jo gimimo metines buvo įsteigtas Mikelio prizas, kasmet skiriamas geriausiems Šiaulių kraštotyrininkams.


VIETA: Lietuvos mokslų akademijos biblioteka, Žygimantų g. 1 / 8, Vilnius.

LAIKAS: parodos atidarymas – kovo 3 d. 15 val.

KAINA: nemokamai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų