Paskutinis Rokio sugrįžimas (filmo „Krydas II: kylanti legenda“ apžvalga)

Pirmasis "Rokio" (angl. "Rocky") filmas, sukurtas, galima sakyti, iš nieko, pasirodė 1976 m. Panašu, kad praėjusiais metais išleistas "Krydas II: kylanti legenda" (angl. "Creed II"), kuris Lietuvą pasiekė tik dabar, taps paskutine proga išvysti legendinį Sylvesterio Stalone's personažą.

Pelenės istorija

"Rokio" serijos fenomeną galima prilyginti pasakai apie Pelenę. Ne tik dėl filmo siužeto, pasakojančio apie tai, kaip niekam nežinomas boksininkas, atsitiktinai parinktas kovoti su pasaulio čempionu, savo puikiu pasirodymu sukelia sensaciją.

Pati pirmoji juosta taip pat buvo filmuojama skaičiuojant kiekvieną centą ir kuo mažesnėmis sąnaudomis. Tuo metu S.Stalone buvo toks neturtingas, kad jam teko netgi parduoti savo šunį, kurį po filmo sėkmės vėliau susigrąžino! Dabar "Rokio" serijoje yra penki filmai, taip pat po ilgesnės pertraukos – 2006 m. – pasirodžiusi šeštoji dalis "Rokis Balboa", o prieš ketvertą metų, 2015 m., senukas Rokis grįžo kaip antraplanis personažas šalutiniame projekte "Krydas: gimęs kovoti" (angl. "Creed"). 2018 m. pasirodė "Krydo" serijos tęsinys ir labai gali būti, kad tai bus atsisveikinimas su Rokiu.

Jaunosios kartos akistata

Jei esate matę ankstesnes "Rokio" dalis ir pirmąjį filmą apie Adonį Krydą, tai papildomai aiškinti, kas toks Ivanas Drago, nereikia. Nemačiusiems trumpai galima pristatyti, kad Adonis yra nesantuokinis Rokio varžovo, o vėliau – gero draugo Apolo Krydo sūnus.

Šaltojo karo metais – 1985 m., taigi ketvirtojoje "Rokio" dalyje, Apolas priima Sovietų Sąjungos mestą iššūkį kovoti su dvimetriniu Ivanu Drago. Kova baigiasi tragiškai, ir vėliau jau Rokis suremia pirštines su rusų milžinu.

Tad, prabėgus daugiau kaip trisdešimt metų, į ringą vėl stoja Krydas prieš Drago. Tik ne Apolas su Ivanu, o Adonis su Viktoru. Iššūkį meta vyresnysis Drago – po atmintinos kovos su Rokiu jis prarado viską, ką iki tol turėjo, tad norėtų bent šiokio tokio revanšo – kad ir ne savo, o sūnaus rankomis. Pats Adonis motyvacijos susiremti su Drago taip pat turi daugiau nei užtektinai – stoti į kovą visų pirma jį skatina sena skola už tėvo žūtį.

Ne, ne, ne, niekada

2006 m. kurdamas šeštąją "Rokio" dalį S.Stalone pasidalijo išgyvenimais apie sceną, kurioje besitreniruodamas Rokis bėga laiptais aukštyn. "Bėgau ir galvojau, kad štai mano personažas tai daro paskutinį kartą. Viskas", – kalbėjo S.Stalone.

Tačiau, kaip žinome, Rokis į ekranus dar sugrįžo. Tiesa, amžius nebe tas, kad lakstytų, tačiau andainykštis atsisveikinimas tikrai nebuvo paskutinis. Dabar aktorius prisiekinėja, kad šiuokart jau tikrai su Rokiu viskas baigta ir daugiau jis nebepasirodys.

Pagyvensim – pamatysim, tačiau, kaip rodo neseni pavyzdžiai, net ir galutiniai atsižegnojimai dar nebūtinai reiškia visišką pabaigą.

Daugiau motyvacijos

Žiūrint pirmą "Krydo" dalį visas tas sugrįžimas į ringą atrodė dirbtinokas ir todėl neįtikino. Kodėl Adonis, turintis normalų darbą biure, staiga viską meta ir veržiasi į ringą? Vien todėl, kad jis boksininko sūnus ir todėl, atseit, jo gyslomis teka kovotojo kraujas?

Tokia saldi pasaka gal ir tinka naivesnių žiūrovų ausims, tačiau "Rokio" filmai niekada nebuvo per daug cukruoti. Bent jau iš pradžių.

Tačiau dabar Adonio motyvacija daug aiškesnė ir filmas įgauna daugiau prasmės. Tai jau nebėra vien tik kova dėl kovos – Adonis priima Drago iššūkį ne todėl, kad šiaip tiesiog nori kautis, bet šįkart į tai veda asmeniniai motyvai.

Senųjų filmų pėdomis

Holivudas puikiai supranta, kokia galinga nostalgijos korta. "Rokis" ir dabar jo šalutinis projektas "Krydas" nėra jokia išimtis.

Priešingai – žiūrint naujausius "Krydo" filmus aplanko labai stiprus déjà vu jausmas. Nieko keisto. Atrodo, kad "Krydas" iš naujo pasakoja tai, kas prieš keturiasdešimt metų buvo rodyta "Rokyje".

Panašiai kaip ir naujieji "Žvaigždžių karų" (angl. "Star Wars") epizodai ar "Merė Popins grįžta" (angl. "Mary Poppins Returns"), "Krydas" iš naujo perpasakoja jau matytą istoriją. Kitaip tariant, saugu ir patikima. Tad, jei pasiilgote senuko Rokio, tai puiki proga jį vėl išvysti ir prisiminti ankstesnius serijos filmus.

Įvertinimas

Scenarijus – 2/3

Režisūra – 2/3

Kinematografija – 3/3

Garso takelis –2/3

Techninė pusė – 3/3

Aktoriai –2/3

Kino teatruose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje nuo kovo 29 d. dar galima pamatyti tris premjeras.

Meilužių kerštas ("Meilužės")

Įskaudinta ir nuvilta moteris gali būti mirtinai pavojinga – ypač jei koks nors niekšas sudaužo jai širdį. O juo labiau jei iki tol nuostabūs buvę santykiai nebegali tęstis dėl tokios banalios priežasties, nes jis, pasirodo, vedęs. Trys šaunios ir žavios moterys – Maša, Ira ir Alisa, patekusios į tokią situaciją, suvokia, kad jos – ne vienintelės ir kad jų likimo sesių yra tūkstančiai, gal milijonai. Tad originaliai atsiteisusios su savo buvusiais, jos nusprendžia ištiesti pagalbos ranką kitoms moterims, nenusipelniusioms, kad vedę vyrai jas vedžiotų už nosies. Pasiruoškite netikėtumams!

O kodėl tokios didelės tavo ausys? ("Dambis")

Kartą cirko užkulisiuose gimė drambliukas – bet ne toks kaip kiti. Mažylis turėjo nepaprastai dideles ausis – tokias, kuriomis mosuodamas jis sugebėdavo pakilti į viršų! Dambiu pavadintas drambliukas netrunka tapti cirko žvaigžde, o pasirodymai, kai jis skrenda ore ausimis plasnodamas aplink areną, sulaukia triukšmingų ovacijų. Tačiau apsukrus verslininkas Vandeveris užuodžia lengvus pinigus, ir netrukus Dambis atsiduria dideliame pramogų pasaulyje – tačiau čia blizga tik paradinė pusė... 1941 m. animacinė "Disney" klasika, apipinta išmania Timo Burtono fantazija, atgimsta vaidybine forma.

Atsipūtęs apsipūtęs gyvenimas ("Pajūrio šlaistūnas")

Mėnulio Šuo (Moondog) dienas leidžia besivalkiodamas paplūdimiu ir dalyvaudamas vakarėliuose, kur alkoholis liejasi upėmis, net papūga priklausoma nuo narkotikų, o kūniška meilė yra prieinama taip lengvai. Visas jo gyvenimas atrodo kaip vienas ilgas nesibaigiantis bohemiškas vakarėlis. Kadaise buvęs talentingas rašytojas Mėnulio Šuo gali sau tą leisti, kadangi yra vedęs moterį, kurios turto be rūpesčių užtenka palaidam jo gyvenimo būdui kompensuoti. Tačiau, likimui pasisukus netikėta linkme, Mėnulio Šuniui teks susiimti ir nors kartą išsiblaivyti – tam, kad galėtų pabaigti rašyti romaną.

buvaukine.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių