Pereiti į pagrindinį turinį

Pavasarį viltis garsais sugrįžta

2009-03-24 09:00
Pavasarį viltis garsais sugrįžta
Pavasarį viltis garsais sugrįžta / Svečiai: festivalio atidarymo koncerte Lietuvos kameriniam orkestrui vadovaus dirigentas iš Gruzijos G.Čičinadze’ė.

Muzikos garsais skambantis pavasaris šiemet į Klaipėdą ateina kaip niekada anksti. Jau šįvakar Klaipėdos koncertų salės scenoje aplodismentais pasitiksime festivalio šauklius – Lietuvos kamerinį orkestrą, pianistus Povilą Stravinską ir Gintautą Abarių bei gruzinų dirigentą Georgijų Čičinadze’ę.

Orkestras – kūrybos pakilime

Koncertinei programai, pristatomai kartu su Lietuvos nacionaline filharmonija, atlikėjai pasirinko Wolfgango Amadeus Mozarto Penktąją simfoniją bei Koncertą dviem fortepijonams ir orkestrui Es-dur, Giacomo Puccini’o kūrinį "Chrizantemos" ir Dmitrijaus Šostakovičiaus Kamerinę simfoniją.

Lietuvos kamerinis orkestras šiuo metu išgyvena pakilų kūrybinį laikotarpį. Jo direktorius Egidijus Mikšys tai sieja su naujo meno vadovo Sergejaus Krylovo (beje, koncertavusio Klaipėdos koncertų salėje pernai lapkritį) atsiradimu: "Būti šalia tokio muzikanto ir menininko yra labai didelė atsakomybė. Vadovo asmenybė suteikia naujų jėgų ir kūrybinių minčių, įpareigoja ne tik išlaikyti aukštą profesinę kartelę, bet dar labiau ją auginti ir stiprinti ypač koncertiniame gyvenime".

Visas – muzikoje

Dirigentas G.Čičinadze’ė dirba Tbilisio valstybinio akademinio operos ir baleto teatro meno vadovo pavaduotoju ir orkestro dirigentu bei daug koncertuoja.

E.Mikšio nuomone, jis yra "muzikantas net ir tada, kai eina gatve ar vairuoja mašiną, jis iš tų žmonių, kurie nesupranta realaus gyvenimo, jis visas yra muzikoje." Tai jautrus, žiaurus, reiklus, ypatingas, savaip mąstantis menininkas, kuris Lietuvoje diriguos nebe pirmą kartą.

Pianistas P.Stravinskas baigė Maskvos P.Čaikovskio konservatoriją. Jo profesorius Jakovas Milšteinas jį vertino kaip ryškų talentą, turintį "tobulą techniką, gerai išugdytą skambesio ir formos pojūtį."

1976–1990 m. Povilas gyveno Vilniuje ir daug koncertavo bei dėstė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Koncertinę bei pedagoginę veiklą jis tęsia ir dabar gyvendamas Sietle (JAV).

JAV dirba dvasininku

Plataus stilistinio diapazono menininkas G.Abarius žinomas ne tik kaip pianistas, bet ir kaip kompozitorius, populiarių dainų autorius. Jis buvo sukūręs savo džiazo trio, laimėjusį Didįjį prizą tarptautiniame konkurse Maskvoje ir daug gastroliavusį.

Nuo 1991 m. G.Abariaus muzikinė veikla pasuko kita kryptimi: jis tapo Biblijos Tikėjimo žodžio centro nariu ir pradėjo šlovinti šį tikėjimą savo muzikine kūryba. Prieš dešimt metų Gintautas su šeima išvyko į JAV, kur dabar dirba dvasininko darbą bei kuria naujus muzikos projektus.

G.Abarius, cituodamas J.S.Bachą, sakė: "Didysis muzikinis Europos reformacijos pranašas rašė, kad "galutinis muzikos tikslas yra šlovinti Dievą ir atgaivinti žmogaus sielą". Kaip profesionalus muzikantas ir Jėzaus Kristaus pasekėjas, prisiimu šią atsakomybę kaip pagrindinį savo gyvenimo tikslą".

Nėra groję kartu

Įdomi detalė: nors anksčiau abu pianistai gyveno Lietuvoje, jie niekada nėra groję kartu.

Tai skirtingų pianistinių mokyklų ir stilių atlikėjai. Vienas ateina iš džiazo pasaulio, kitas – nors ir prijaučiantis džiazui – iš klasikinės muzikos pasaulio.

Todėl labiausiai intriguojantis koncerto momentas turėtų būti W.A.Mozarto koncerto dviem fortepijonams atlikimas.

E.Mikšys, kuris taip pat yra pianistas, teigė, kad Povilas su Gintautu yra "gyvi savo interpretacijose, magiški ir užkrečiantys jautriu jos suvokimu".

Pavasarį viltis garsais sugrįžta ir kviečia pasisemti jėgų didingame klasikos skambesyje, kurį atneša XXXIV "Klaipėdos muzikos pavasaris".

Festivalio pradžia ir pirmasis koncertas – 18 val. Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų