Pereiti į pagrindinį turinį

Pavasaris prie Šiaurės jūros vilioja romantikus

2010-05-22 23:59

Pasivaikščiojimas Šiaurės jūros dugnu, ant pakrantės pylimo prie pat vandens besiganantys pulkai avių, kol kas dar apytuščiai vėjo gairinami salų paplūdimiai, kaspinuoti gegužės medžiai ir "moin moin"... Vokietijos Rytų Fryzija svetingai atveria savo gražiausius kraštovaizdžius.

Avys šienauja pievą

Ant kelių dešimčių kilometrų ilgio Norden-Norddeich pakrantės pylimo ganosi daugybę avių. Toks pirmas reginys, kurį išvystame atvykę prie Šiaurės jūros. Pasirodo, tai ne tik įprasto ūkininkavimo vaizdelis, bet ir nieko nekainuojantis ekologiškas būdas prižiūrėti veją – ėdriosios avys kuo puikiausiai nušienauja skabydamos žolę.

Kiek akys aprėpia, į tolį driekiasi dviratininkų ir pėsčiųjų takai. Įprastų paplūdimių nėra, nes tai vatų pakrantės juosta – tikras gamtininkų ir kitų, besidominčių paukščiais ir pajūrio augalija, rojus.

Vaikščiojanti jūra

Jūros užliejamos dumblėtos seklumos (vatai) šiek tiek neįprastos, tačiau įspūdingos. Periodinius jūros potvynius ir atoslūgius, sukeltus Mėnulio ir Saulės gravitacinių jėgų išsigaubus vandenynui, galima stebėti ne tik pakrantėje, bet ir ant stovo mole įrengtoje švieslentėje, kurioje mirgantys skaičiai praneša apie besikeičiantį vandens lygį.

Tai vyksta per pilnatį ir jaunatį – per parą du kartus. Toks nuolatinis jūros judėjimas nieko negąsdina – vietiniams tai įprastas kasdienis reiškinys, o mums įdomu pasivaikščioti jūros dugnu ir matyti, ką įprastai slepia vanduo.

Vėjas gairina salą

Vokietijos Žemosios Saksonijos ir Šlezvigo-Holšteino vatų (angl. Wadden sea) nacionalinis parkas 2009 m. įtrauktas į UNESCO pasaulio gamtos paveldo sąrašą. Šiam parkui priklauso ir Rytų Fryzijos salos. Viena jų – Norderney, iki kurios 50 min. keliamės keltu. Nuobodžiauti nėra kada – pakeliui matome ant seklumų besiilsinčius ruonius.

Atvykusiuosius pasitinka apytuštė pajūrio pakrantė, vienišos paplūdimio kėdės ir itin stiprus šaltas vėjas. Džiaugiamės, kad bent saulėta, nes keliauti pėsčiomis po salą lyjant būtų ne itin smagu. Asfaltuotą krantinę ir dviračių takus, modernių viešbučių virtinę netoli pajūrio pamažu keičia vis platesnis pustomo smėlio ruožas ir kopos – kitokios nei prie mūsiškės Baltijos.

Šios 14 km ilgio ir tik 2,5 km pločio salos viduje įsikūręs miestelis, kuriame trumpam pasislepiame nuo žvarbaus vėjo.

Rezervuota pensininkams!

Vakare vos vilkdami kojas sukame atgal kelto link. Pasirodo, popiet salos uoste ne ant visų suolelių galima prisėsti. Virš keleto iškabinti specialūs ženklai su vokišku užrašu "Rezervuota Norderney pensininkams nuo 16 val."

Įdomiausia tai, kad šio draudimo uoliai laikomasi. Nors šalia lūkuriavo keletas jaunesnių žmonių, ant suolelių niekas taip ir neprisėdo.

"Moin moin"

Kasmet gegužės 1-oji Vokietijoje – didelė šventė. Ir ne todėl, kad Tarptautinė darbo diena. Tai vasaros sezono lauko kavinių atidarymo metas, kai daugumoje Vokietijos miestelių būtent tai dienai statomi aukšti ilgais kaspinais ir gėlėmis puošti "gegužės medžiai" (vok. Maibaum). Kai kurie jų paliekami stovėti ir vasarą. Tai sena vokiečių ir austrų tradicija.

Savaitgalio vidurdienį į mažo uosto Greetsiel pakrantę renkasi pailsėti ir koncerto pasiklausyti nusiteikę gyventojai, prie lauko stalelių gurkšnoja išskirtinę fryzų arbatą arba vokiečių pasididžiavimu laikomą, nuo 1543 m. gaminamą tamsųjį alų "Köstritzer", kuris, tenka pripažinti, tikrai skanus.

Labai neįprasta dažnai girdėti "moin moin" – fryzų dialektu tariamą vokišką pasisveikinimą. Šio Šiaurės jūros regiono kalba nelengvai suprantama ir patiems vokiečiams, gyvenantiems kitose žemėse.

Akiniuočiams – 1 euro nuolaida

Prie Greelsiel simboliu tapusiu malūnų laivelių kapitonai konkuruoja dėl klientų paplukdyti vandens kanalais. Skelbiama akcija: akiniuotiems keleiviams – 1 euro nuolaida. Tikrai sumani turistų viliojimo taktika, nes diena buvo saulėta, beveik visi nešiojo saulės akinius, todėl nuskriaustųjų nebuvo.

Miestelio įžymybė – mažulyčiai balti nameliai dvyniai, ant kurių fasadų puikuojasi jų pastatymo data – 1850 m. ir 1910 m. Vieniems svečiams – vienas namukas. Lankstinukuose išdidžiai skelbiama, kad viduje interjeras įrengtas pagal senovinį stilių. Taigi nuomokis ir ilsėkis, kur kadaise gyveno senieji žvejai.

Norai plukdomi buteliu

Svečiuodamiesi prie Šiaurės jūros, keldamiesi keltu į salas ar iš jų, keliautojai mėgsta tiesiog jūron išmesti plastmasinius suvenyrinius butelius "Nordsee" su popieriaus lapu asmeniniams norams surašyti.

Nežinia, kaip toli jis nuplauks ir kas jį ras. Gal praneš jį suradęs. Tai ir vilioja smalsuolius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų