Pereiti į pagrindinį turinį

Pažaislio festivalį atidarys neįprastos Mišios

2009-05-29 09:52
Pažaislio festivalį atidarys neįprastos Mišios
Pažaislio festivalį atidarys neįprastos Mišios / Tomo Raginos nuotr.

Sekmadienį prasidedantis XIV Pažaislio muzikos festivalis visą vasarą vilios kauniečius iš sodų ir paplūdimių į koncertines erdves.

Pradžiai - L.Bernsteino „Mišios“

Festivalio atidarymo koncertas pakvies į tradicinę festivalio erdvę - Pažaislio vienuolyno kiemelį. Skambėsiančios Leonardo Bernsteino „Mišios“ - vienas monumentaliausių amerikiečių kompozitoriaus kūrinių - 1971 m. buvo sutiktas kontroversiškai, nes sulaukė ir aukštų vertinimų, ir aštrios kritikos.

Žydų tautybės kompozitoriaus bandymas savaip pažvelgti į teatrališką katalikų liturgijos pusę tapo vienas sėkmingiausių šio kūrėjo projektų, savotiška L.Bernšteino „etikete“. Anglų ir lotynų kalbomis atliekamos „Mišios“ nuolat skamba garsiausiose pasaulio scenose. Kūrinyje simfoninio orkestro skambesys susipina su elektrinių gitarų, gausios mušamųjų instrumentų grupės, pučiamųjų orkestro garsais.

Netradicinę katalikų liturgijos traktuotę pristatantį veikalą atliks žymių Lietuvos atlikėjų būrys, o pagrindinę, Mišias aukojančio katalikų kunigo - Celebranto - partiją dainuos garsus amerikiečių baritonas Douglas Websteris. Solistas išgarsėjo būtent L.Bernsteino muzikos atlikimu, o Celebranto partiją dainuoja jau 20 metų.

Diriguojant Gintarui Rinkevičiui gros Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras. Nuolatinis jo koncertų partneris - Kauno valstybinis choras - per koncertą pasidalys į dvi grupes. Pirmoji giedos lotyniškąsias Mišių dalis, antroji atliks gatvės dainininkų - Mišių dalyvių partijas. Į bendrą ansamblį įsilies ir berniukų choro „Ąžuoliukas“ balsai.

Greta jaunų, bet jau spėjusių išgarsėti lietuvių operos solistų - Asmik Grigorian, Laimono Pautieniaus, Egidijaus Dauskurdžio, Rafailo Karpio, skambės roko ir kitų muzikos stilių atlikėjų balsai. Tai antrą kartą L.Bernsteino „Mišias“ atliekanti Rosita Čivilytė, Edithos Piaf dainų atlikimu žavinti Evelina Sašenko, charizmatiškieji Jeronimas Milius, Donatas Montvydas ir jaunasis talentas - dvylikametis Ilja Aksionovas.

Fortepijonas skambės kitaip

Vienu įdomiausių festivalio projektų vadinamas ketvirtadienį Kauno valstybinėje filharmonijoje vyksiantis amerikiečių ansamblio „The Bowed Piano Ensemble“ koncertas. Ar įmanoma, kad vienu metu fortepijonu grotų dešimt atlikėjų? Įmanoma - sako ansamblio nariai. Muzikos garsus jie išgauna ne tik instrumento klavišais, bet ir stygomis, plaktukėliais.

Po savaitės į Pažaislio vienuolyno bažnyčią kvies Rusijos liaudies sakralinės muzikos ansamblis „Svetilen“. Prieš du dešimtmečius suburtas ansamblis - šeši profesionalūs choristai - senosios rusų dainavimo tradicijos puoselėtojai. Jų repertuarą sudaro liturginės, liaudies ir moderniosios muzikos kūriniai.

„Jų atliekamos muzikos nesuprasti neįmanoma - tai dieviška muzika. „Svetilen“ perteikia senosios rusų muzikos dvasią“, - tikino festivalio meno vadovas Petras Bingelis.

Tarp festivalio žvaigždžių - vienas žymiausių klasikinės gitaros duetų „Amadeus“. Vokietis Dale Kavanaghis ir Thomas Kirchhoffas Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčioje atliks klasikinę ir Pietų Amerikos muziką. Pirmą kartą festivalio scenoje skambės lūpinė armonikėlė - italas Gianluca Littera šiuo instrumentu atliks klasikinės muzikos kūrinius. Jo ir smuikininko Vilhelmo Čepinskio bei styginių ansamblio „Camerata Klaipėda“ koncertas pavadintas simboliškai - „Virtuozų dialogas“.

Vienas festivalio muzikinių jungčių projektų - simfoninio roko koncertas. Donato Katkaus vadovaujamas Šv.Kristoforo kamerinis orkestras ir I.Prudnikovaitė koncertuos su roko grupe „Ingenious“, gitaristu Martynu Kuliavu.

Mažiau užsieniečių - daugiau lietuvių

Ribojamas sumažėjusio biudžeto, festivalis šiemet siūlo mažiau nei įprasta stambiųjų žanrų muzikos kūrinių. Tačiau kamerinė opera vis dėlto skambės. Tai bendras festivalio ir įstaigos „Latvijos koncertai“ projektas. „Girstučio“ scenoje skambės Latvijoje gyvenančio kanadiečio kompozitoriaus ir saksofonininko Nico Gothamo kamerinė opera „Pilotas“. Atlikti kūrinio kviečiami latvių solistai ir instrumentalistai.

Festivalio programoje šiemet blizgės ir mažiau nei įprasta tarptautinio lygio žvaigždžių. „Į klasiką besiorientuojantis Vilniaus festivalis šiemet daro šešis, bet labai didelius projektus. Jei mes kviestume panašias žvaigždes, vienam tokiam projektui turėtume paaukoti beveik pusę mūsų festivalio biudžeto“, - prisipažino festivalio koordinatorius Justinas Krėpšta.

Viso pasaulio festivaliai jaučia ekonominę krizę. „Ir užsienio atlikėjų honorarai mažėja. Jau nebėra taip, kad pasakė ir nukirto, kiek honoraro jie tikisi gauti. Dabar jau galima derėtis“, - sakė festivalio koordinatorius.

Tačiau sumažėjęs biudžetas suteikia daugiau šansų lietuvių atlikėjams - jie šiemet turės daugiau progų koncertuoti festivalio scenose.

Festivalyje skambės Dalios Kairaitytės, Osvaldo Balakausko, Broniaus Kutavičiaus, Giedriaus Kuprevičiaus, kitų lietuvių kompozitorių kūriniai. Atskiru festivalio koncertu bus pažymėtas Algimanto Kubiliūno 70-metis.

Sudarant festivalio programą, organizatoriai laužo galvas spręsdami, ar atlikėjai, skambėsiantys kūriniai sudomins publiką, ar atliekama muzika derės prie konkrečios vietos. „Paskutinis klausimas, kurį užduodu sau spręsdamas, ar koncertą verta įtraukti į programą: ar aš pats į jį noriu eiti? Peržvelgęs šiemetę programą supratau - beveik visuose festivalio koncertuose noriu apsilankyti“, - tikino J.Krėpšta.


XIV Pažaislio muzikos festivalio atidarymo koncertas

L.Bernsteino „Mišios“ Pažaislio vienuolyno kiemelyje - gegužės 31 d. 19 val. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų