Pereiti į pagrindinį turinį

Pažaislio festivalio lankytojų krizė neatbaidė

2009-06-27 10:59
Patriotiški: kamerinio ansamblio "Vilniaus arsenalas" repertuare – daug lietuvių kompozitorių kūrinių.
Patriotiški: kamerinio ansamblio "Vilniaus arsenalas" repertuare – daug lietuvių kompozitorių kūrinių. / "Vilniaus arsenalo" archyvo nuotr.

Pažaislio muzikos festivalio rengėjai, apžvelgę pirmojo mėnesio statistiką, buvo maloniai nustebinti: ekonominė krizė festivalio klausytojų neatbaidė. Lankytojų srautas liko toks pats, kaip pernai.

"Įsitikinome, kad šiuo sunkiu ekonominiu laikotarpiu buvome teisūs, nepakėlę kainų. Be to, pasitvirtino jau seniai mūsų pasirinktas kelias – derinti klasiką su kitais muzikos stiliais, užsienio žvaigždes kviesti koncertuoti su mūsų grandais", – sakė festivalio koordinatorius Justinas Krėpšta.

Be festivalio atidarymo koncerto – Leonardo Bernsteino Mišių Pažaislyje – anšlaginiai buvo dar trys koncertai, surengti kur kas mažesnėse erdvėse. Pasiklausyti žymiojo klasikinės gitaros dueto "Amadeus" Zapyškyje, lūpinės armonikėlės meistro Gianluca Litteros ir smuikininko Vilhelmo Čepinskio dueto Žemaitkiemyje bei Evelinos Sašenko dramatinės prancūzų vokalistės Edith Piaf amplua į Zyplius suplūdo daugiau žmonių, nei galėjo tilpti koncertų salėse.

"Teisingas sprendimas, matyt, buvo ir tai, kad šiemet pradėjome bilietus platinti ne tik Kauno valstybinės filharmonijos kasose arba prieš koncertus, bet ir per vieną bilietų platinimo agentūrų. Iš anksto internetu įsigydami bilietus žmonės apsidraudžia – nereikia prieš koncertą stumdytis eilėje arba nerimauti, ar užteks bilietų", – tikino J.Krėpšta.

Šiandien festivalio programoje – kamerinio ansamblio "Vilniaus arsenalas" koncertas Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje. Ansamblio repertuaras itin platus – nuo baroko epochos kūrinių iki šiuolaikinių kompozitorių opusų premjerų. Dešimt metų koncertuojančio kolektyvo nariai Laima Šulskutė (fleita), Rolandas Romoslauskas (altas) ir Sergejus Okruška (fortepijonas) ypatingą dėmesį skiria šiuolaikinei lietuvių kompozitorių muzikai. Koncerto programoje greta žaismingų, romantiškų, aistringų Wolfgango Amadeus Mozarto, Camille Saint-Saënso, Carlo Maria von Weberio, Astoro Piazzollos muzikinių numerių skambės lietuviška premjera – bus atlikta naujoji Zitos Bružaitės kūrinio "Sonnet VI" versija.

Kompozitorė Dalia Kairaitytė taip pristato koncerte skambėsiantį savo kūrinį "Regėjimas in Ly šviesus": "Tai nedidelis kamerinis kūrinys keturiems "personažams", parašytas ir užrašytas ne brūkšneliais, o natomis. Kurdama jį, buvau šviesesnė už save. Daugeliui kils natūralus klausimas: o kas gi tas "in Ly"? Galiu atsakyti, jog tai penktasis, nematomas "personažas", esantis to, kas užrašyta, traukos lauke. Tai "Regėjimo" kontekstas arba maža paslaptis, gaubianti jo atsiradimo aplinkybes."

Rytoj Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčioje skambės moteriškomis aistromis ir ispanišku koloritu alsuojanti vokalinės muzikos programa "Pakvaišę dėl meilės". Atlikėjos Raminta Vaicekauskaitė (sopranas) ir Indrė Baikštytė (fortepijonas) pateiks klausytojams glaudžią XX a. pradžios ispanų muzikos retrospektyvą. Skambės melodijos iš Federico Moreno Torrobos, Pablo Lunos, Ruperto Chapí sarsuelų, o pagrindiniu vakaro akcentu turėtų tapti ispaniškos dainos. Aistringose Ferrano Jaumandreu Obradorso ir Joaquíno Turinos vokalinėse miniatiūrose palaipsniui atsiskleis ispanių meilės intrigos bei paslaptys.

Talentinga operetės atlikėja, dviejų Auksinių scenos kryžių laureatė R.Vaicekauskaitė sieks įrodyti savo profesionalumą ir išraiškingumą kamerinės muzikos žanre.


Artimiausi Pažaislio muzikos festivalio koncertai:

Kamerinio ansamblio "Vilniaus arsenalas" koncertas Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje (V.Putvinskio g. 55) – birželio 27 d. 17 val.

Vokalinės muzikos programa "Pakvaišę dėl meilės" Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčioje – birželio 28 d. 17 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų