Pereiti į pagrindinį turinį

Pažaislio festivalio savaitgalio akcentas – vanduo

2010-08-19 09:59
Nuotaika: J.Strausso valsus Kauno marių pakrantėje gros Kauno miesto simfoninis orkestras, diriguojamas Modesto Pitrėno
Nuotaika: J.Strausso valsus Kauno marių pakrantėje gros Kauno miesto simfoninis orkestras, diriguojamas Modesto Pitrėno / Kauno valstybinės filharmonijos archyvo nuotr.

Šį savaitgalį Pažaislio muzikos festivalio klausytojų laukia tradicinis susitikimas su valsų karaliumi ir ne vienoje scenoje triumfavusiais lietuvių muzikais.

Naujausių kūrinių mozaika

Penktadienį 18 val. M.K.Čiurlionio dailės muziejuje – muzikinis renginys iš ciklo "Laisvės muzika", skirto Lietuvos nepriklausomybės 20-mečiui. Viso koncertų ciklo užmojis – pristatyti Lietuvos visuomenei per pastaruosius du dešimtmečius sukurtus lietuvių autorių chorinius, vokalinius, kamerinius kūrinius.

Šiame koncerte fortepijoninis trio "Kaskados", dainininkė Kristina Žaldokaitė, fleitininkas Valentinas Gelgotas ir klarnetininkas Antanas Taločka atliks įvairių kartų lietuvių kompozitorių kamerinės muzikos opusus. Programoje skambės Giedriaus Puskunigio, Vytauto V.Jurgučio, Mariaus Baranausko, Ugnės Giedraitytės, Onutės Narbutaitės, Vidmanto Bartulio ir Algirdo Martinaičio kūriniai.

"Kaskados" oficialiai savo koncertinę veiklą skaičiuoja nuo 1997 m., nors jau ir iki tol jo nariai – Albina Šikšniūtė (fortepijonas), Rusnė Mataitytė (smuikas), Edmundas Kulikauskas (violončelė) – buvo žinomi kaip solistai, kamerinių ansamblių dalyviai.

Valentinas Gelgotas – ryški asmenybė tarp Lietuvos fleitininkų. Jis dar būdamas studentu (nuo 1975 m.) pradėjo dirbti Lietuvos nacionalinės filharmonijos simfoniniame orkestre, kuriame dirba iki šiol ir yra fleitų grupės koncertmeisteris – solistas. Svarbią jo repertuaro dalį sudaro šiuolaikinė lietuvių kompozitorių muzika. Klarnetininko Antano Taločkos partneriai įvairiuose kameriniuose ansambliuose buvo žymūs Lietuvos ir užsienio atlikėjai.

Kristina Žaldokaitė Lietuvos muzikinėje padangėje garsėja kaip įvairiapusiška atlikėja, gebanti dainuoti įvairios stilistikos muziką – džiazą, soul, gospelą, klasikinę, populiariąją. Labiausiai žinoma kaip gospelo choro "Sounds in G" vadovė, dirigentė ir solistė.

O.Kolobovaitės gerbėjams

Šeštadienį 17 val. Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčioje – kompozitoriaus Roberto Schumanno 200-osioms gimimo metinėms skirtas koncertas. Jame Valstybinis Vilniaus kvartetas ir solistė Onutė Kolobovaitė pateiks klausytojams romantizmo dvasia persmelktą programą.

R.Schumannas – viena ryškiausių XIX a. I pusės romantizmo figūrų, įvairialypis vokiečių menininkas: kompozitorius, pianistas ir dirigentas, estetas ir muzikos kritikas. Kompozitorius ypač daug dėmesio skyrė vidiniam žmogaus pasauliui, galbūt todėl jo muzika paslaptinga, savita ir labai asmeniška.

Šiame koncerte skambėsiančias kompozicijas R.Schumannas sukūrė 1842 m., kai kamerinės muzikos žanrai iš privačios saloninės pramogos transformavosi į viešos koncertinės scenos įvykius. Koncerte skambės dainos iš ciklo "Moters meilė ir gyvenimas" – vieno reikšmingiausių R.Schumanno vokalinių kūrinių. Aštuoniose šio ciklo dainose išskleidžiami reikšmingiausi moters gyvenimo kelio etapai: mylinti mergina tampa sužadėtine, žmona, motina, našle... Išraiškingą ir autonomišką fortepijono partiją koncerte pakeis ne mažiau iškalbinga transkripcija styginių kvartetui.

Tradicinis vakaras su J.Straussu

Sekmadienį 19 val. Jachtklube – tradicinis Pažaislio muzikos festivalio renginys "Johanno Strausso muzika ant vandens..." Šį kartą į svaigų Vienos garsų sūkurį klausytojus skraidins Kauno miesto simfoninis orkestras, diriguojamas Modesto Pitrėno, ir solistė Sandra Janušaitė (sopranas). Nepaklysti svajingos muzikos labirintuose publikai padės muzikologas Viktoras Gerulaitis.

Visose kultūrose, bėgant amžiams, ryšys tarp muzikos ir vandens tapo labai glaudus. Akademinėje muzikoje taip pat gausu pavyzdžių, kai kūrinio gimimą inspiravo būtent vanduo. Netgi garsusis valso meistras J.Straussas savo atsiminimuose rašė: "Tobulos atostogos... nuolatinis lietus, upelio čiurlenimas ir šiltas kambarys, kuriame aš galiu kurti muziką..." O muzikos garsai, sklindantys glotniu vandens paviršiumi, sukelia nepakartojamą įspūdį.

Taigi romantiškos aplinkos mėgėjams siūloma nepraleisti progos ir pasimėgauti idilišku vakaru, kai saulės žara nušviečia pušų viršūnes, mariose supasi laiveliai ir jachtos, o vandeniu grakščiai sklendžia melodingieji Vienos muzikos karaliaus valsai, trankios ir energingos polkos ir kiti mėgstami kūriniai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų