Pereiti į pagrindinį turinį

Pažaislio festivalis: nuo kamerinio koncerto iki muzikos prie marių

2013-06-06 21:30
Pažaislio festivalis: nuo kamerinio koncerto iki muzikos prie marių
Pažaislio festivalis: nuo kamerinio koncerto iki muzikos prie marių / Artūro Morozovo nuotr.

Šio savaitgalio XVIII Pažaislio muzikos festivalio programoje – neįprastos sudėties dueto pasirodymas, muzikos ir eilių programa bei tradicinis koncertas „Jonanno Strausso muzika ant vandens“.

Kartu gyvenime ir scenoje

Šeimos duetas „Together“ – Agnė Doveikaitė-Rubinė (smuikas) ir Danielius Rubinas (kontrabosas) – festivalio klausytojams atliks muzikinę programą „Kartu...“ Neįprastos sudėties ansamblio pasirodyme skambės kompozitorių Rodolphe'o Kreutzerio, Franzo A.L.G.Keyperio, Jules Massnet, Reinholdo Gliere'o, Vilnizio Mezzos ir Tado Žukausko kūriniai, sukurti arba pritaikyti smuiko ir kontraboso duetui.

Tarptautinių konkursų laureatų, ilgamečių Gidono Kremerio vadovaujamo kamerinio orkestro „Kremerata Baltica“ narių A.Doveikaitės-Rubinės ir D.Rubino duetas „Together“ įkurtas 2007 m. Tokio neįprasto ansamblio susikūrimą inspiravo noras rasti papildomą kūrybinę išraišką netradicinėms, naujoviškoms muzikinėms idėjoms perteikti.

Pirmasis šio dueto pasirodymas įvyko G.Kremerio organizuotame festivalyje Austrijoje. Aktyviai dalyvaujantys įvairiuose kameriniuose projektuose, taip pat grojantys kitų ansamblių sudėtyse, atlikėjai yra koncertavę daugumoje Europos valstybių, JAV, Azijos šalyse.

Žmogus, būdamas socialus iš prigimties, visada yra kartu: su mylimu žmogumi, su draugais, su jį supančiu pasauliu, su pačiu savimi. Šiame koncerte atlikėjai kviečia klausytojus pabūti kartu su jais, išgyventi atliekamus kūrinius, panirti į dviejų giminingų, bet labai kontrastingų instrumentų skambesio darną, pasidžiaugti muzika.

Dviejų mūzų susitikimas

Išskirtinės auros erdvėje Vinco Mykolaičio-Putino, Maironio, Justino Marcinkevičiaus eiles ir Roberto Schumanno, Jeano Françaix, Vytauto Germanavičiaus, Jurgio Juozapaičio, Maxo Brucho muziką į harmoningą visumą sulies aktorius Vytautas Rumšas ir trio „Claviola“: Jurgis Juozapaitis (altas), Vytautas Giedraitis (klarnetas), Ugnė Antanavičiūtė (fortepijonas).

Aktorius Vytautas Rumšas vyresnysis per ilgus darbo Lietuvos nacionaliniame dramos teatre metus sukūrė ištisą plejadą įsimintinų įvairaus plano vaidmenų, penkerius metus buvo šio teatro vadovu. Aktorių ypač išgarsino vaidmenys kino filmuose. Šį kartą Pažaislio muzikos festivalio publika turės galimybę išgirsti aktorių retesniame – skaitovo amplua.

Trio „Claviola“ savo kūrybinę veiklą pradėjo 2007 m. Šiuo metu visi trio nariai yra profesoriaus Juliaus Andrejevo kamerinio ansamblio klasės studentai ar absolventai. Jaunatviškas, neįprastos sudėties ansamblis aktyviai reiškiasi šalies muzikiniame gyvenime, yra laimėjęs prizines vietas ir didžiuosius prizus daugelyje tiek Lietuvos, tiek užsienio konkursų.

Iššūkių nevengiantis kolektyvas dalijosi savo muzikavimu su ne vieno muzikos festivalio klausytojais, yra apdovanotas įvairiais garbės raštais ir premijomis, ansamblio nariai nuolat tobulinasi garsiausių profesorių rengiamuose meistriškumo kursuose. Jaunų atlikėjų talentas ryškiai atsispindi jų atliekamoje muzikoje, o reiklioji kritika negaili liaupsių šiam kolektyvui, apibūdindama trio „Claviola“ gražiausiais žodžiais: „Jaunieji muzikantai priklauso, sakytum, grynakraujei muzikos amato šeimai, kuri vertina ne dirbtinius blizgučius, o tikras brangenybes.“

Vakaras su operetės karaliumi

Nuo festivalio tradicijų neatsiejamas charizmatiškojo Viktoro Gerulaičio vedamas J.Straussui skirtas koncertas prie Kauno marių. Šiųmetė naujovė – skirtingai nei anksčiau populiarus renginys reikš festivalio pradžią, o ne artėjančią pabaigą.

Vienas romantiškiausių Pažaislio muzikos festivalio koncertų „Johanno Strausso muzika ant vandens“ kasmet sutraukia ypač daug klausytojų, tad ir šį kartą organizatoriai tiki, kad puikus oras ir nuostabi jachtklubo aplinka leis daugeliui melomanų pasimėgauti nuotaikinga ir žavia Vienos operetės korifėjaus kūryba.

Muzikos garsai, sklindantys glotniu vandens paviršiumi, sukelia nepakartojamą įspūdį, kurį sustiprina pušų viršūnes nurausvinanti saulė ir Kauno mariose besisupantys laivai. Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas Juozo Domarko, ir solistai Kristina Zmailaitė bei Edmundas Seilius kviečia klausytojus pasinerti į vandeniu grakščiai sklendžiančių melodingųjų Vienos muzikos karaliaus valsų, trankių ir energingų polkų, mėgstamų operečių arijų ar duetų sūkurį.

Birželio 9 d. koncerte klausytojus lepins J.Strausso valsai „Prie žydrojo Dunojaus“, „Pavasario balsai“, „Vienos kraujas“, „Vynas, moterys ir daina“, polkos „Žaibas ir perkūnas“, „Medžioklėje“, Barinkajaus kupletai iš operetės „Čigonų baronas“, Rozalindos čardašas iš operetės „Šikšnosparnis“, Grafo ir grafienės duetas iš operetės „Vienos kraujas“. J.Strausso muzikai pašvęstoje programoje svečiuosis dar vienas operetės korifėjus – Franzas Leharas. Vokaliniai numeriai iš šio kompozitoriaus operečių praskaidrins nuotaiką kiekvienam šio žanro gerbėjui.

Išmoningo konferanso muzikologo V.Gerulaičio komentarai, kaip visada, išradingai sujungs vakaro programą į darnią visumą, o Lietuvoje gerai žinomų operos solistų K.Zmailaitės (sopranas) ir E.Seiliaus (tenoras) balsai suteiks romantiškajam vakarui nepakartojamo žavesio.

 

Kas? Koncertas „Kartu...“. Detas „Together“.

Kur? Liuteronų bažnyčioje.

Kada? birželio 7 d. 18 val.

 

Kas? Koncertas „Ištikimybė“. Trio „Claviola“.

Kur? Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčioje.

Kada? birželio 8 d. 16 val.

 

Kas? Koncertas „Johann Strauss muzika ant vandens“.

Kur? Jachtklube.

Kada? birželio 9 d. 19 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų