Pereiti į pagrindinį turinį

Pažaislio muzikos vasara – su brandžia muzika ir aplytų bijūnų kvapu

2013-06-03 11:34
Pažaislio muzikos vasara – su brandžia muzika ir aplytų bijūnų kvapu
Pažaislio muzikos vasara – su brandžia muzika ir aplytų bijūnų kvapu / Artūro Morozovo nuotr.

Sekmadienio oras toli gražu nebuvo skaidrus ir giedras, tačiau XVIII Pažaislio muzikos festivalio nesujaukė. Klausytojai jau įpratę į renginius po atviru dangumi pasiimti skėtį, apsiaustą, neišsigąsti nei lietaus, nei griausmo ir susitelkti iškiliai muzikai.

„Nesvarbu ar saulė, ar lietus, tačiau pasitikdamas vasarą visus savo gerbėjus tradiciškai sveikina XVIII Pažaislio muzikos festivalis“, – susirinkusiesiems sakė renginio vedėjai, priminę, kad 18 metų sulaukęs festivalis, kaip ir dera, klausytojus pasitinka brandžia koncertine programa.

Prieš pat festivalio pradedamąjį koncertą nušniokštęs lietus neišgąsdino ištikimų klasikinės muzikos gerbėjų: po skėčiais, su apsiaustais nuo lietaus klausytojai buvo gerai nusiteikę, linksmai šnekučiavosi, kol į sceną ėmė žengti choristai ir muzikantai.

„Juk gyvename šalyje, kurios vardas kildinamas nuo žodžio “lietus„, argi jo turėtume bijoti ir dar vasarą?“ – retoriškai klausė kasmet Pažaislio koncertuose apsilankanti Monika. „Dar geriau dabar, netvanku, nekaršta“, – jai atitarė greta sėdintis Kęstutis.

Nurimus lietui ir scenoje susirinkus muzikantams ir choristams, visus pasveikino Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, iš Vilniaus su premjeru Algirdu Butkevičiumi atvykęs Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas, prisipažinęs, kad nesitikėjo, jog Pažaislio muzikos festivalis turi šitiek daug ištikimų gerbėjų: „Kita vertus, kas gali būti geriau, kai kartu – ir gamta, ir menas“, – teigė V.Gedvilas, įteikęs padėkas Pažaislio muzikos festivalio sumanytojams Justinui Krėpštai, Petrui Bingeliui ir vienuolei seseriai Lidijai.

„Leiskite visas ir visus apkabinti ir pasveikinti dar vieną Pažaislio muzikos festivalio vasarą, kuri šiandien jus mūsų vienuolyne pasitinka žydinčiais bijūnais, mėlynakiais vilkdalgiais ir medaus kvapą vos besulaikančiais liepų žiedų pumpurais, – jautriais žodžiais prabilo sesuo Lidija. – Kaip įprasta, festivalio pradžia įsikimba į parankę liturginei metų šventei. Šįkart – Devintinėms. Kodėl? Kad kiekvienas ir kiekviena savo veidu atsigręžtume į Kūrėjo veidą ir patirtume savo širdies ir žvilgsnio į kitą žmogų ir pasaulį perkeitimą. Kad perkeista širdimi galėtume perprasti muzikos garsų pasaulio paslaptis, o perkeistu žvilgsniu aplankytume ne tik mylimą, bet ir nemylimą artimą.“

Visiems nuščiuvus, pasigirdo pirmieji iškilios muzikos garsai. Atidarymo koncertu festivalis pažymėjo visame pasaulyje šiemet švenčiamus Giuseppe Verdi ir Richardo Wagnerio gimimo metinių jubiliejus – šiai progai skirtą programą festivalio pradedamajame koncerte atliko auksiniai Lietuvos balsai: Sandra Janušaitė (sopranas), Ieva Prudnikovaitė (mecosopranas), Liudas Mikalauskas (bosas). Į sceną kopė ir tenoras iš Pietų Korėjos Kwonsoo Jeonas. Solistams talkino Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro choras, orkestras, Kauno valstybinis choras, dirigavo Martynas Staškus. Skambėjo arijos, ansambliai ir chorai iš R.Wagnerio ir G.Verdi operų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų