Piliavietėje sužydės „Šermukšnis“

Šiandien prasidedantis ir tris dienas truksiantis XV tarptautinis gatvės teatrų festivalis "Šermukšnis" akcentuos autorinius darbus (renginio moto – "Citius Artis"), žanrų sintezę ir sieks įpūsti kultūrinės gyvybės Klaipėdos piliavietei.

Bus dar mobilesnis

Prieš dvejus metus nuo Jūros šventės atsiskyręs ir tapęs savarankišku miesto renginiu Klaipėdos Pilies teatro ir jo vadovo režisieriaus Alvydo Vizgirdos rengiamas festivalis išsikraustė į piliavietę ir šiemet vėl šviečiant saulei ar lietui lyjant vyks joje. Pilies muziejaus pašonėje bus parodyti septyni Lietuvos ir užsienio teatrų spektakliai. Festivalio programoje susipins drama ir komedija, šokis ir muzika, pantomima, cirkas ir lėlių teatras.

15-asis "Šermukšnis" liko ištikimas trims kryptims: pagrindinėje programoje – profesionalių teatrų pasirodymai, juos papildys teatralizuoti koncertiniai renginiai ir linksmos akcijos-atrakcijos.

"Šiemet stengiamės, kad festivalis būtų dar mobilesnis. "Teatrabario" kavinė nuo kalno nusileis žemyn, arčiau teatro ir publikos, koncertai įsiterps tarp spektaklių, persiris per vidurnaktį, kad visiems užtektų laiko susipažinti su festivalio dalyviais, pabendrauti tarpusavyje, pasidalyti įspūdžiais", – pasakojo festivalio meno vadovas A.Vizgirda.

Režisieriaus teigimu, gatvės teatrų šventei itin svarbu vizualumas ir gyvybė. Todėl šiemet festivalis nori atkreipti dėmesį į originalius, drąsiai eksperimentuojančius ir provokuojančius publiką menininkus, ryškias individualybes, savo darbais žadinančias publikos vaizduotę.

Vizualiai ir gyvai

Neatsitiktinai į festivalį antrąsyk pakviestas atraktyvus teatras "Akt" iš Varšuvos, prieš dvejus metus labai patikęs klaipėdiečiams. Lenkai šįsyk atveš Agnieszkos Musialowicz lauko vaidinimą "Sapnų piemuo", su kuriuo iš Klaipėdos iškeliaus į festivalį Vokietijoje. Vilniečių teatro laboratorija "Atviras ratas" "Šermukšnyje" pristatys Aido Giniočio režisuotą šmaikščią komediją "Sparnuotasis Matas" pagal Kazio Binkio kūrybą, o senovės graikų komedijos kūrėjo Aristophaneso "Lysistratą" parodys vokiečių teatras "BORIS&Konsorten" iš Štutgarto. Intriguojantį monospektaklį sukūrė tarptautinis tandemas – režisavo graikas Christosas Nikopoulusas, o vokiečių kalba vaidina rusų kilmės aktorius Aleksejus Borisas.

Pagrindinėje "Šermukšnio" scenoje tradiciškai pasirodys ir klaipėdiečiai. Festivalį pradės šiemečio "Naujojo Baltijos šokio" premjera – choreografių Agnijos Šeiko ir Dovilės Binkauskaitės šokio instaliacija "Paralelinė fantazija" ir kai kam jau "Plartformos" festivalyje matyta Daivos Palubinskaitės šokio kompozicija vandens baseine "Vieta, kurios nėra". Jas šoks Klaipėdos universiteto Choreografijos katedros studentai.

Piliavietėje "vaidensis" ir teatro "trupai" Gliukai – Benas Šarka parodys savo naujausią projektą "Skylės ir dulkės".

Klaipėdos muzikinis teatras iš savo scenos į atvirą piliavietės erdvę perkels mitologinę Vidmanto Bartulio operą "Aušrinė". Jos režisierius A.Vizgirda tikisi, kad vakare po atviru dangumi spektaklis bus itin spalvingas ir vaizdingas, ypač įspūdingai turėtų atrodyti jo šviesos efektai.

Pramogų netrūks

Tris vakarus tarp spektaklių ir po jų veiks festivalio kavinė "Teatrabaris". Jame publiką linksmins Klaipėdos mišrus choras "Cantare" ir Karinių jūrų pajėgų orkestras, koncertuos bliuzroko grupė "Kontrabanda", klasikos ir džiazo temomis improvizuos vilniečių ansamblis "Subtilu-Z".

Teatralizuotas koncertines programas "Teatrabario" lankytojams parodys Liepojos lėlių teatras ir mimas Aleksas Mažonas su pantomimos teatru "A".

Festivalio žiūrovai vėl galės stebėti įvairiausias teatro akcijas, patys dalyvauti spalvomis, reginių gausa ir fantasmagorija trykštančiame, linksmame ir be galo teatraliame šventės gyvenime.

Pirmoji festivalio akcija jau surengta prieš savaitę – Pilies teatro aktoriai, apsimetę amerikiečiais, važinėjo uostamiesčio autobusais ir visų klausinėjo, kur Klaipėdos pilis, kas ten vyksta, kas per augalas yra šermukšnis ir su kuo valgomos jo uogos. Festivalio metu jo rengėjai dar pakvies prisijungti prie akcijos "Kultūra – vakar, šiandien ir rytoj". Anot A.Vizgirdos, kadangi dabarčiai būdingi "išsikalinėjimai", tai prieš publiką "išsikalinės" aktoriai Jolanta Puodėnaitė ir Edvardas Brazys su svita.

Taip dvi festivalio dalys – rimta ir pramoginė – susilies į vieną teatro fiestą. "Šermukšnis" Klaipėdoje žydės tris vakarus iki išnaktų. "Kad tik geras oras būtų, nes tai lauko renginys, – susirūpinęs vakar kalbėjo A.Vizgirda. – Jei lis, pasitrauksime po Pilies muziejaus pastoge, festivalis vis tiek įvyks, bet bus jau ne tai, ko norėtume..."

Visi "Šermukšnio" renginiai – nemokami. "Kai festivalis organizuojamas rėmėjų lėšomis, būtų nepadoru iš žiūrovų imti pinigus", – įsitikinęs jo meno vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių