Pereiti į pagrindinį turinį

Po filharmonijos skliautais skambės unikalus kūrinys

2012-03-01 17:19
Po filharmonijos skliautais skambės unikalus kūrinys
Po filharmonijos skliautais skambės unikalus kūrinys / Shutterstock nuotr.

Pasitikdamas pavasarį Kauno miesto simfoninis orkestras ketina nudžiuginti savo gerbėjus išskirtiniu koncertu. Rytoj po filharmonijos skliautais skambės retai atliekamas Roberto Schumanno kūrinys – vienintelės operos „Genovena“ uvertiūra.

Pagrindiniu vakaro akcentu tapsiančio garsiojo romantiko Koncerto smuikui ir orkestrui d-moll likimas susiklostė gana dramatiškai. Vienas paskutiniųjų ir vienintelis koncertas smuikui ir orkestrui R.Schumanno repertuare, dedikuotas smuikininkui Jozefui Joachimui, nebuvo atliktas kompozitoriui esant gyvam. Apie jį nieko nežinota iki XX a. ketvirtojo dešimtmečio. Pagal paskutinę J.Joachimo valią koncertas negalėjo būti atliktas viešai nepraėjus šimtmečiui po kompozitoriaus mirties.

Vis dėlto šią taisyklę sulaužė ir pasaulio dėmėsį į kūrinį atkreipė J.Joachimo dukterėčia, žymi smuikininkė Jelly d’Aranyi, kuriai savo kūrinius dedikavo Béla Bartókas ir Maurice Ravelis. Oficiali koncerto premjera įvyko 1937 m. Niujorke, smuiko solo atliekant rumunų kompozitoriui ir smuikininkui Georgui Enescu.

Antrojoje koncerto dalyje skambės Felixo Mendelssohn Bartholdy kūriniai – Simfonija Nr. 4 „Itališkoji“ ir Koncertinė uvertiūra Nr. 4 „Gražiosios Melusinos maršas“.

Scena Kauno simfoninis orkestras dalysis su solistu venecijiečiu smuikininku Domenico Nordio, prie dirigento pulto išvysime Modestą Pitrėną.

Svečias iš Italijos pažintį su smuiku pradėjo šešerių, būdamas 16 metų laimėjo Tarptautinį smuikininkų konkursą “Viotti”, kuriuo žiuri pirmininkas buvo Yehudi Menuhinas.

Japonijos spauda smuikininką lygina su Itzaku Perelmanu, o „Carnegie Hall“ scenoje D.Nordio išlydėtas dešimčia bisų. Muzikos kritikai akcentuoja du svarbiausius smuikininko bruožus – nepriekaištingą techniką ir charizmą.

D.Nordio koncertavo žymiausiose pasaulio salėse, jo scenos partneriai – žymiausi Europos orkestrai.


Kas? Orkestro muzikos koncertas. Solistas – D.Nordio.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje

Kada? Kovo 2 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų