Pereiti į pagrindinį turinį

Po ovacijų Suomijoje – staigmenos gimtinėje

2013-01-31 17:45
Po ovacijų Suomijoje – staigmenos gimtinėje
Po ovacijų Suomijoje – staigmenos gimtinėje / Orkestro nuotr.

Dar nenurimus euforijai po sėkmingų gastrolių Suomijoje, Kauno miesto simfoninis orkestras nežada atsipūsti ir jau šiomis dienomis kviečia klasikinės muzikos gerbėjus į naujus koncertus.

Sėkmė Suomijoje

Visai neseniai Kauno miesto simfoninis orkestras sugrįžo iš gastrolių Helsinkyje, kur orkestras su žymiais menininkais pasirodė pilnutėlėje Suomijos koncertų salėje „Finlandia“, talpinančioje tūkstantį septynis šimtus klausytojų.

Santūrumu pasižymintys suomiai negailėjo pietietiškų aplodismentų: publika plojimais atsistojus palydėdavo ne tik solisto pasirodymą, bet ir orkestro atliekamus kūrinius.

Helsinkyje vykusiame koncerte kauniečiams muzikantams dirigavo garsus armėnų kilmės batutos meistras Konstantinas Orbelianas, su kuriuo kauniečiai, klasikinės muzikos gerbėjai, susipažino praėjusį rudenį, kai Kauno simfoninis orkestras „Žalgirio“ arenoje koncertavo su garsiuoju rusų baritonu Dmitrijumi Chvorastovskiu.

„Aš tikrai žinojau kur kolektyvas vyksta, kad tai bus išskirtinis koncertas ne tik orkestrui, bet ir Helsinkiui. Koncerte dalyvavo nemažai žymių vadybininkų iš įvairių šalių, po pasirodymo jie sutartinai dėkojo už nuostabų kolektyvą, neklausinėdami, kur yra Kaunas, nes žinojo, kad miestas Lietuvoje. Gavome daug pasiūlymų, kuriuos Kauno publikai pristatysime dar šiais metais. Norėčiau pasidžiaugti ir artistų požiūriu – gastroles lydėjo susikaupimas, vienybė, atsakomybė, todėl rezultatas buvo puikus“, – įspūdžiais pasidalijo Kauno miesto simfoninio orkestro vadovas Algimantas Treikauskas.

„Tai išties vertas pagyrų kolektyvas, – vadovui pritarė K.Orbelianas. – Man patinka kauniečių orkestrantų rimtas požiūris į darbą, mes lengvai susikalbame, su jais lengva dirbti. Vykdamas į gastroles buvau ramus, nes tai aukšto lygio orkestras, nors programa buvo sudėtinga, žinoma, nereikia pamiršti, kad solistas, D.Chrostovskis – vienas geriausių pasaulio dainininkų. Man svarbu, kad ir orkestro muzikantai jaustųsi laisvai, muzikuotų, išdainuotų savo solo partijas. Didžiausia siekiamybė, kad orkestras ne akompanuotų, o dalyvautų dialoge su solistu. Tai mums pavyko.“

Koncertas su jaunaisiais

Bendradarbiavimas su K.Orbelianu nenutrūks ir toliau. Balandžio pradžioje Lietuvoje viešės pasaulinio garso tenoras iš JAV – Lawrence Brownlee, kuris su orkestru įrašys retai atliekamų Gioacchino Rossini operų arijų ir uvertiūrų kompaktinę plokštelę, o balandžio 5 d. surengs koncertą Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Taigi Kauno miesto simfoninis orkestras tęsia sezoną ir kviečia į susitikimus su pripažintais menininkais ir jaunaisiais talentais. Jau šį penktadienį 18 val. klausytojai kviečiami į susitikimą su jaunaisiais bičiuliais – Kauno apskrities J.Naujalio muzikos gimnazijos moksleiviais, tarptautinių konkursų laureatais.

Kiekvienais metais suteikiama galimybė gabiems vaikams pasirodyti su patyrusiu kolektyvu ir įgyti sceninės patirties. Talentingi jaunieji klasikinės muzikos atlikėjai parengė brandžių menininkų vertą programą. Koncertas vyks Kauno valstybinėje filharmonijoje, diriguos orkestro vyriausiasis dirigentas Imantas Resnis. Skambės W. A.Mozarto, P.Sarasate's, F.Mendelsono, T.Albinoni, E.Lalo, J.S.Bacho, P.Čaikovskio, O.Respigi kūriniai.

Viešės Bulgarijos Paganinis

Vasario 8 d. 18 val. su Kauno miesto simfoniniu orkestru pirmą kartą pasirodys Bulgarijos Paganiniu vadinamas smuikininkas Mario Hossenas.

Koncerto programa dedikuojama rusų kompozitoriui P.Čaikovskiui. Orkestras atliks šio kompozitoriaus ketvirtąją simfoniją, o su M.Hossenu atliks P.Čaikovskio kūrybos perlą – koncertą smuikui ir orkestrui D-Dur. Muzikantai vertina šį kūrinį kaip vieną gražiausių koncertų, ne tik smuiko, bet ir orkestro repertuare.

Gimęs Plovdive M.Hossenas su orkestru debiutavo aštuonerių, vėliau tęsė studijas pas Vienos muzikos akademijos rektorių, prof. Michalį Frichensclagerį.

Už ypatingus meninius pasiekimus smuikininkas pelnė Austrijos kultūros ministerijos apdovanojimą. M.Hossenas plojimais buvo sutiktas prestižinėse koncertų salėse, koncertavo su Anglijos, La Scalos kameriniais, Vakarų Vokietijos Rudfunko, Linco Bruknerio, Prahos radijo, Osakos, Ankaros simfoniniais orkestrais. Jo atliekami Nicollo Paganinni koncertai, 24 kaprisai ir Ludwigo van Bethoveno sonatos buvo itin palankiai sutiktos kritikų ir publikos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų