Pereiti į pagrindinį turinį

Pradėta Tūkstantmečio paminklo statyba

2009-07-22 23:59

Klaipėdos senamiestyje, šalia "Meridiano" burlaivio, į Lietuvos tūkstantmečio paminklo pamatus vakar įleista kapsulė su laišku ateities kartoms.

Paminklo statybos iniciatorių memorandumą perskaitė Klaipėdos krašto prisijungimo prie Lietuvos paminklo paramos fondo pirmininkas, miesto garbės pilietis Valentinas Greičiūnas. Laiškas buvo patalpintas į metalinę kapsulę ir nuleistas į pamatuose parengtą angą. Iniciatyvinio komiteto nariai betono mišiniu ją užliejo.

Ceremoniją lydėjo permainingas oras. Saulės spindulius užgoždavo smarkus lietus. Tačiau tai nesutrukdė pradėti paminklo montavimo darbus. Vakar pastatyta kolona, ant kurios rasis marmuro rutulys, kurio viršuje – Lietuvos valstybės simbolis – Vytis ant žirgo, nukaldintas iš bronzos. Paminklą apjuos granito žiedas, ant kurio bus iškaldinti mecenatai. Apačioje bus įrengti keturi prožektoriai, dar du bus pritvirtinti prie jau esančių stulpų. Nukreipti šviesos šaltiniai išryškins poliruotą granitą ir bronzinį raitelį. Paminklo skulptūrinė dalis bus pasukta lygiagrečiai su Tiltų gatve, žirgo galva žiūrės į Danės upę, o raitelio - į Biržos tiltą. Anot V. Greičiūno, skulptūra turėtų būti oficialiai atidengta rugpjūčio antroje pusėje.

Paminklo autorius – nacionalinės premijos laureatas skulptorius Regimantas Midvikis, architektas – Vytenis Mazurkevičius, konstruktorius – Tautvydas Tubis.

Paminklo kaina – 350 tūkstančių litų, didžioji dalis lėšų gauta iš Klaipėdoje įsikūrusių bendrovių KLASCO ir "NEO Group“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų