Pereiti į pagrindinį turinį

Premjera apie karalių Mindaugą - Rotušės aikštėje

2009-07-17 09:06
Premjera apie karalių Mindaugą - Rotušės aikštėje
Premjera apie karalių Mindaugą - Rotušės aikštėje / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Libretas ir muzika muzikinei dramai "Karalius Mindaugas" buvo parašyti vos per pustrečio mėnesio. Rezultatą, kaip per trumpą laiką pavyko sukurti kūrinio pamatus ir sudėti visus štrichus, pamatysime jau šiandien.

Kauno filharmonijoje vakar tvyrojo jaudulio, skubos ir nekantrumo atmosfera: vykstant vienai paskutinių muzikinės dramos "Karalius Mindaugas" repeticijų, solistai, laikydami rankose libretus, lavino balsus.

"Ta nežinomybė užspaudė balso stygas, negaliu sustyguoti minčių", – su natomis ir žodžiais vaikščiodamas filharmonijos hole sakė Daumanto vaidmenį kuriantis Vladas Kovaliovas.

Intensyviai ruošėsi ne tik solistai, bet ir Kauno valstybinis choras, Kauno miesto simfoninis orkestras ir LRT ritmo grupė: kiekvienas muzikantas atsakingai rūpinosi instrumentais, patogiai įsitaisė ant scenos.

"Šššš. Vyrai...Ir", – dirigentui Martynui Staškui nutildžius šurmuliuojančius muzikantus ir pamojus dirigento lazdele nugriaudėjo muzika.

Drama pasižymi išskirtiniais bruožais: joje nebus vaidybos, o istorinių personažų charakteriai ir išgyvenimai bus įgyvendinti koncertiniu atlikimu.

"Kiekviena detalė paremta istoriniais įvykiais, nėra jokių išgalvojimų. Prieš trejus metus Janinos Laniauskienės buvo paprašyta sukurti poemą apie karalių Mindaugą, tad autorė faktus rinko bibliotekoje, o ne iš piršto laužė. Aš negrioviau jos poemos, tik įpyniau keletą pakeitimų", – stebėdamas repeticiją tarstelėjo kompozitorius Gediminas Rimkus-Rimkevičius. Salėje kolegų darbo rezultatus akylai stebėjo ir atokvėpio prisėdę solistai.

"Ši drama nėra lengvas kūrinys: tai šiuolaikinė harmonija, kada solistus mažai dubliuoja instrumentai, yra nemažai intonacinių subtilybių. Nors natas pamačiau tik savaitės pradžioje, tačiau mano jauna galva sugebėjo įsisavinti, tai ką kompozitorius kokybiškai paruošė", – šmaikštavo Onos vaidmenį atliksianti Vaida Genytė. Jauna solistė tikino, kad Onos portretą kurs jausmingu dainavimu.

Nors per repeticiją devynis prakaitus liejo visi muzikantai ir solistai, tačiau pasitaikė ir linksmų akimirkų – praskaidrinti nuotaiką pavyko juokdariui.

Juokdarys Fokas (solistas Kęstutis Alčiauskis) vieną akimirką greitakalbe ant scenos perskaitęs savo žodžius prajuokino kolegas, o kompozitoriui nieko kito neliko – tik pirštu pagrūmoti.

"Nors ir nebuvo daug laiko tobulai pasiruošti, tačiau profesionalūs atlikėjai sugeba viską sudėlioti į savo vietas. Aišku, savaitėlė dar tikrai praverstų", – stebėdamas repeticiją kompozitorius nenustygo vietoje: nuolatos vaikščiojo, dalijo patarimus muzikantams.

Šiuolaikiško ir monumentalaus kūrinio pagrindinė idėja – meninės išraiškos priemonėmis atskleisti Lietuvos valstybės suvienijimo istoriją, vieningos Lietuvos reikšmę lietuvių tautai, tuometinei Europai bei Mindaugo, kaip asmenybės, dramą.


Muzikinė drama "Karalius Mindaugas" – Kauno Rotušės aikštėje liepos 17 d. 21 val. Renginys nemokamas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų