Pristatytas sužeistų karių reintegracijos projektas „Ne riba“

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienio popietę buvo pristatytas vienas ekstremaliausių ir interaktyviausių Lietuvos kariuomenės sužeistų karių reintegracijos projektų „Ne riba“.

Tarp projekto ambasadorių – atlikėjas Gabrielius Liaudanskas-Svaras, lenktynininkas Benediktas Vanagas, aktorius Ramūnas Cicėnas ir vienas garsiausių Lietuvos alpinistų – Saulius Damulevičius, pats neseniai išgyvenęs traumą Pakistane.

Renginio metu projekto iniciatorius ir fotografas Gabrielius Smilginas išlydėtas į Nepalą, kur lietuvis kops į vieną pavojingiausių pasaulyje, 6 812 m aukščio Himalajų viršūnę – Amą Dablamą. 

Projektas suskirstytas į dvi dalis. Pirmoji – paties Gabrieliaus Smilgino kopimas į beveik 7 km aukščio viršukalnę, kuri, patyrusio alpinisto S. Damulevičiaus tvirtinimu, yra techniška ir neretai laikoma viena gražiausių pasaulyje. Šį simbolinį ir aukštą siekį atkartos antroji projekto dalis – nuo lapkričio mėnesio Druskininkuose prasidedanti sužeistų karių reintegracijos stovykla.

Kiekvieną dieną savo pasiekimus Himalajų viršukalnėje registruosiantis  alpinistas siųs juos į Lietuvoje esančią stovyklą, kurioje sužeistieji kariai, nepaisant savo fizinių traumų bei vidinių baimių, atkartos tą patį atstumą įvairiomis fizinėmis ištvermės rungtimis. Taip kiekvienas karys įveiks savo vidinį Amą Dablamą ir skirtingose pasaulio vietose bus pasiektas vienas tikslas.

 „Iššūkiai turi visokių pavadinimų: kažkam tai – kalnai, kažkam – Dakaras. Ne veltui aš mėgstu kartoti, kad „kiekvienam savas Dakaras“ – o tai reiškia, kad kiekvienas turime savų iššūkių. Todėl man labai gera būti nedidele to, ką šiandien darote, dalimi. Nes visų pirma – jūs simbolizuojate bendrystę: kartu mes galime padaryti, atrodytų, neįmanomus dalykus“, – sakė projekto dalyviams vėliavą su Vyčiu įteikęs B. Vanagas.

Organizatorių nuotr.

Žmogaus galimybių riba – tai ne jo fizinės jėgos, o dvasios stiprumas. Ne kartą šią ribą peržengę ar išgyvenę kariai, į visuomenę grįžta su dar didesniu užsidegimu, ryžtu ir motyvacija. Būtent šią savo dvasinę stiprybę sieks įrodyti tarnybos metu sužeistų Lietuvos karių stovyklos nariai.

„Kopimas į Amą Dablamą – tai mano, kaip pilietiško visuomenės atstovo, „Ačiū“ už karių pasiaukojimą bei sąžiningą tarnybą. Aš neabejingas už tuos, kurie kovoja už mūsų laisvę“, – teigė alpinistas G. Smilginas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių