Pereiti į pagrindinį turinį

R. Meilutytė: kūčiukus gaminsiu su močiute

2015-12-21 14:30
Rūta Meilutytė
Rūta Meilutytė / Evaldo Šemioto nuotr.

Rūta Meilutytė tesėjo kalėdinį pažadą. 18-metė olimpinė, pasaulio ir Europos čempionė surengė dar vieną šventę. Šįsyk R.Meilutytės vardo šeimų turnyras aplankė Dzūkijos sostinę Alytų, kur jėgas išbandė apie šimtas plaukikų – nuo žilagalvių senelių iki pačių mažiausiųjų.

Pasirinkimas pasiteisino

Nors ir ne taip seniai renovuoti Alytaus sporto rūmai, tiksliau juose įsikūręs jaukus baseinas, vakar sunkiai sutalpino R.Meilutytės taurės šeimų turnyro dalyvius. Jame startavo beveik 40 šeimų iš visos Lietuvos. Sausakimšos buvo ir baseino žiūrovų tribūnos.

"Turnyras plečiasi, apima vis naujus regionus. Pradėjome Vilniuje, pernai startavome Kaune, o šiemet šventę atvežėme ir į Dzūkiją", – teigė vienas varžybų organizatorių Saulius Meilutis.

"Pasirinkimas pasiteisino. Norinčiųjų išmėginti jėgas buvo tikrai daug, gal ne tiek daug, kaip buvo Kaune, tačiau tai ir gerai – Alytaus baseino erdvės mažesnės nei "Girstučio", tad sutalpinti labai daug šeimų Alytuje būtų buvę sudėtinga", – pasakojo plaukikės tėvas.

Ant jo bei R.Meilutytės labdaros ir paramos fondo darbuotojų pečių gulė pagrindiniai turnyro organizavimo rūpesčiai.

S.Meilučio žodžiais, varžybos būtų buvusios neįmanomos ir be gausių rėmėjų paramos. Jų dėka, kaip ir pernai, be dovanėlių neliko nė vienas varžybų dalyvis. Prizininkams atiteko dailios laureatų taurės bei vertingi prizai. Specialūs prizai buvo įteikti vyriausiam 71-erių ir jauniausiai 5-erių metų dalyviams. Taip pat – daugiausia kartų atstovaujančiai šeimyninei komandai, kurios narių amžiaus skirtumas yra pats didžiausias. Visiems dalyviams buvo įteiktos specialiai renginiui pagamintos plaukimo kepurėlės, sportiniai marškinėliai bei simbolinės dovanėlės.

Triumfavo panevėžiečiai

Sportinė renginio dalis vyko pagal įprastą scenarijų. Šeimų komandos, kurias galėjo sudaryti giminystės ryšiais susiję atstovai, galynėjosi estafetėse. Ekipoje turėjo būti skirtingų lyčių asmenys, kiekvienas plaukikas privalėjo įveikti 50 metrų krūtine. Šis plaukimo stilius pasirinktas, nes yra atnešęs daugiausia pergalių Lietuvos atletams. Jame skambius tarptautinius laimėjimus prieš keletą dešimtmečių skynė olimpiniai čempionai Lina Kačiušytė ir Robertas Žulpa, o jų kelią sėkmingai tęsia Europos ir pasaulio čempionatų prizininkas Giedrius Titenis bei pati R.Meilutytė.

Po ryte įvykusių preliminarių plaukimų 16 ekipų žengė į pusfinalį, o po jų 8 geriausios – į finalą.

Varžybose čempionų titulą gynusi kauniečių Girčių šeima šįsyk ant prizininkų pakylos neužkopė, nes dėl starto taisyklių pažeidimo buvo diskvalifikuota. Pasak komandos kapitono Dariaus Girčio, trečiajame turnyre konkurencija buvo kur kas didesnė nei pernai Kaune.

"Jautėme atsakomybę, tad į šį startą žiūrėjome gana rimtai. Aš pats specialiai varžyboms nesirengiau, tačiau plaukiojau reguliariai. Dar daugiau dirbo mano dukros Aušrinė ir Vakarė. Jos treniruojasi profesionaliai, tačiau į Alytų atvyko be poilsio. Mat išvakarėse mergaitės startavo Lietuvos čempionate Anykščiuose", – aiškino D.Girčys.

Dar prieš lemiamus startus kauniečiai vienais pagrindinių konkurentų įvardijo Grigalionių šeimą iš Panevėžio. Pastarosios lyderis – buvęs žinomas plaukikas Darius Grigalionis. Pernai Kaune panevėžiečiai pasiekė geriausius rezultatus preliminariuose plaukimuose, tačiau finale jie šiek tiek atsiliko nuo Girčių. Prognozės pasitvirtino: panevėžiečiai Grigalioniai ir nuskynė varžybų Alytuje laurus.

Pretenduoja į laurus

Sekmadienį nuo pat ryto Alytaus baseine sukinėjosi ir pati olimpinė čempionė. Tiesa, R.Meilutytė, baigusi dar vieną savo karjeros sezoną, šįsyk į vandens takelį nešoko. Kaunietė, prieš keletą dieną atvykusi iš Plimuto (Didžioji Britanija), mėgavosi poilsiu, tačiau nepamiršo ir varžybų šeimininkės užduočių. Plaukikė mielai fotografavosi su visais norinčiaisiais, dalijo autografus bei apdovanojo renginio laureatus. Beje, kaip ir pernai, be dovanėlių neliko nė vienas varžybų dalyvis.

Prizų netrukus turėtų sulaukti ir pati R.Meilutytė. 2015-ųjų pasaulio čempionate Kazanėje sidabrą iškovojusi lietuvė yra viena Lietuvos metų sportininko rinkimų favoričių. Be to, ji su specialistu iš Anglijos Jonu Ruddu, pretenduoja tapti ir Plimuto miesto, kuriame treniruojasi, geriausia metų atlete bei treneriu.

"Malonu, kad žmonės vertina tai, ką darau. Dar maloniau, kad Lietuvoje ir be manęs buvo daug pasiekusių sportininkių. Konkurencija auga. Šiemet vėl sužibėjo penkiakovininkė Laura Asadauskaitė, buvo ir kitų merginų. Bus įdomu, kam atiteks metų atletės apdovanojimai", – šypsojosi R.Meilutytė. Olimpinė čempionė atsakė į "Kauno dienos" dienraščio klausimus.

Naujieji – Ispanijoje

– Šis turnyras – jau trečiasis. Kuo jis skiriasi nuo pirmųjų?

– Pirmiausia, vieta. Pirmą kartą vyko Alytuje. Stengiamės ištaisyti klaideles, kurių pasitaikė ankstesniuose renginiuose, atsižvelgėme į šeimų pageidavimus. Tarkime, šiemet padarėme ilgesnę pertrauką tarp pusfinalių ir finalų, nes prieš lemiamus plaukimus dalyviams reikėjo pailsėti. O visos mūsų gerosios tradicijos lieka.

– Ar pačiai neknietėjo įšokti į baseino takelį?

– Šiaip paplaukioju ir per atostogas, tačiau šeimų varžybose man smagiau būti žiūrove.

– Tarp žiūrovų matėme ir jūsų močiutę. Ar Kalėdas švęsite pas ją?

– Kalėdų labai laukiu. Ir, žinoma, dovanų. Nuotaika jau tikrai šventinė. Sunku visur suspėti, bet bandysiu pabūti dar kur. Daugiausia laiko praleisiu su šeima, susitiksiu ir su draugais Vilniuje, be abejo, neaplenksiu ir Kauno.

– Prie šventinės nuotaikos prisideda ir eglutės puošimas, ir patiekalų Kūčių stalui ruošimas. Ar pavyks rasti laiko ir šioms malonioms tradicijoms?

– Tikrai bandysiu visam tam rasti laisvesnę valandėlę. Mes niekada neperkame kūčiukų, gaminame patys. Tad šiemet bandysiu padėti močiutei, gaminsime kartu. Ar žinau receptą? Žinoma, juk ne kartą esu gaminusi.

– Kokie tau buvo besibaigiantys 2015-ieji?

– Kaip ir kiekvieni metai – įvyko daug gerų ir blogų dalykų, bet smagu buvo visa tai patirti ir kažko išmokti. Manau, kad šiemet įgijau patirties. Esu dėkinga už įvairią patirtį ir žmones, kurie mane supo šiemet.

– Ar dar jaučiate alkūnės lūžio, jums sutrukdžiusio dalyvauti Europos čempionate Izraelyje, padarinius?

– Šiek tiek jaučiau, tačiau tai netruko ilgai ir netrukdė įeiti į senas vėžes. Kol kas jaučiuosi labai gerai.

– Bet dar turėsite apsilankyti pas medikus, kad išimtų plokštelę, kuria sutvirtinti alkūnės kaulai…

– Taip, ši procedūra dar laukia. Tačiau po Naujųjų turėčiau būti visiškai sveika ir dirbsiu jau visa jėga. Žinoma, su treneriu visuomet treniruojamės protingai, saugomės traumų.

– Kur pasitiksite 2016-uosius?

– Ispanijoje. Iškart po Kalėdų išskrendu į treniruočių stovyklą. Vėlesnis grafikas dar neaiškus, bet pirmos varžybos numatytos jau sausio mėnesį.

– Ateinantys metai bus ypatingi, olimpiniai. Ko iš jų tikitės?

– Tikiuosi maksimalių rezultatų. Pažadu atiduoti viską, ką galiu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų