R. Ščesnavičius: televizija yra blogis

Robertas Ščesnavičius gyvena dviejuose pasauliuose: pragmatiniame ir filosofiniame. Žinomo virtuvės šefo požiūris į televiziją – taip pat dvejopas.

– Kas yra televizija Robertui Ščesnavičiui?

– Esu dvejopas žmogus. Todėl ir mano požiūris į televiziją – dvejopas. Gyvenu pragmatiniame pasaulyje, naudojuosi jo paslaugomis, privilegijomis, galimybėmis. Tačiau turiu ir kitą savo pusę – filosofinę.

Daug metų dirbu ir televizijoje, todėl negaliu jos peikti. Ir tas darbas man nėra nemalonus. Laidos apie kulinariją – informacinės, šviečiamosios. Skandaluose nedalyvauju, jų nekuriu. Esu tylus, ramus žmogus.

Tačiau kita, filosofinė, mano pusė teigia, kad televizija – blogis. Žmonės nutolsta nuo tikrojo pasaulio, sąmoningumo, vertybių, tikrų jausmų, teisingų daiktų. Vienintelė jų tikrovė – televizijos ir kompiuterio ekranas. Ir daugelis to nuo tikrovės neskiria. Ką sako ir formuoja ekranas, žiūrovams yra tiesa. Tai baisu, nes televizijoje labai daug simuliacijos, bukinančių, tuščių laidų.

Žmogus turėtų būti sąmoningesnis, daugiau filosofuoti, įžvelgti tikrąsias vertybes. Beje, taip, aš žiūriu televiziją.

– Ką žiūri Robertas?

– Lietuvoje – LRT. Yra neblogų laidų. Patinka per šią televiziją demonstruojami istoriniai, biografiniai filmai. Patiko neseniai rodytas filmas apie karo metų Vokietiją. Tiesa, lietuviškų serialų  nežiūriu

Dažniausiai žiūriu "Discovery". Labai patinka Morgano Freemano vedama laida "Through the Wormhole", mokslininko Stepheno Hawkingo laidos apie kosmosą, mokslą, visatą, egzistenciją. Dar imponuoja laida per "Discovery" – "How the Universe Works", kanalas "Animal Planet". Pastaruoju metu dėl propagandos, politikos mažiau žiūriu rusiškų kanalų.

– Jūsų lietuviškieji televizijos kanalų topai?

– Dažnai žiūriu "Teisę žinoti", "Dėmesio centre" ir visas informacines žinias.

Šou laidų nemėgstu, nors kartais pažiūrėdavau šokių projektus, žiūrėjau ir "Dainų dainą".

– Ko trūksta mūsų televizijoms?

– Daug laidų pernelyg pigios, pramoginės laidos tuščios, banalios. Nežiūriu tokių kaip "Mano vyras gali" ir panašių. Nepatinka!
Tačiau nesmerkiu kūrėjų: jei žmonėms to reikia – jų teisė. Suprantu, kad televizijos yra komercija. Ir koks žmonių sąmoningumas, socialinis poreikis, tai ir demonstruojama. Kokie esame, tą ir gauname.

– Ko, kaip žiūrovas, pasigendate lietuviškuose kanaluose?

– Pasigendu tokių laidų, kurias matau užsienio kanaluose. Taip pat gerų, bet ne lėkštų, nebanalių filmų.

Įjungiu televizorių, o ten dažnai rodo filmus, pavyzdžiui, su Stevenu Seagalu. Iškart išjungiu – negaliu žiūrėti. Deja, dabar nerodo senų, klasikinių filmų. Žiūrint "Kaukazo belaisvę" apėmė nostalgija.

Norėčiau, kad rodytų senus, klasikinius Ingmaro Bergmano, Michelangelo Antonionio, Federico Fellini filmus. Pastarąjį režisierių dievinau, mačiau visus filmus. Deja, jie turbūt dulka stalčiuje, skirti gurmanams.

– Turite mėgstamus laidų vedėjus?

– Nemėgstamų nėra. Patinka Rūta Mikelkevičiūtė, Ugnės Skonsmanaitės ir Tomo Ališausko duetas, nors pramoginių info šou laidų nežiūriu. Jie – faini žmonės, gerai parašyti tekstai, kuriuos Ugnė ir Tomas gerai atkalę, neblogas humoras.

– Klausimas kitam, filosofiniam Robertui: ką reikia daryti, kad būtų daugiau kitokių laidų? Ar nuo komercijos nepabėgsime?

– Gal tam pasmerkti? Lietuvos rinka maža. Išsivysčiusių užsienio šalių laidos kitokios, didesnės finansinės galimybės. Labai gaila, nes televizija turėtų atlikti ir edukacinį vaidmenį.

– Tačiau juk kokį žiūrovą ugdysime, auginsime, tokį ir turėsime? Kaip sakoma, ką sėsi, tą ir pjausi.

– Taip. Todėl daugiau ir aktyviau turėtų dirbti edukacijos srityje valstybinė televizija. Nors per LRT būna neblogų laidų. Tiesa, nesmerkiu ir komercinių televizijų.

– Beje, virtuvės šefas neprasitarė apie kulinarines laidas.

– Specialiai nežiūriu dažnai, nes nejausdamas pradėsiu kopijuoti, perimti patiekalų gaminimo technologiją. Noriu išlaikyti savo stilių. Tačiau pažiūriu Gordono Ramsay, daug rečiau – Jamie Oliverio laidas. Pastarasis – populiarus žmogus, gerai išreklamuotas prekės ženklas, tačiau matau užkulisius, dirbu kulinarijoje ir manęs jo laidos neįtikina.

– Apie ką būtų laida pagal Robertą Ščesnavičių, jei nevaržytų jokios galimybės?

– Vis dėlto kurčiau laidas apie kulinariją. Nepatinka pernelyg dideli kulinarijos šou, kur laidas veda neprofesionalai, ir juokinga, kai jie vertina profesionalų darbą. Tai parodija, nors žmonės jas mėgsta.

Norėčiau gero kulinarijos šou su auditorija. Turiu tokią svajonę, galbūt ji išsipildys. Deja, kulinarinės laidos Lietuvoje trumpalaikės ir nepopuliarios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

marius

marius portretas
Gerai pakalbejo mazai ziuriu tv kartais lrt o komerciniai kanalai debilam skirti

jolgis

jolgis portretas
teisingai pakalbejo ir nuosirdziai

R

R portretas
Na ir kas,,,
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių