Pereiti į pagrindinį turinį

Receptas, kuris nustebins ir patį Kalėdų Senelį

2012-12-25 14:00
Receptas, kuris nustebins ir patį Kalėdų Senelį
Receptas, kuris nustebins ir patį Kalėdų Senelį / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Jei Kalėdų Senelis gyvena Skandinavijoje, kaip jis ten švenčia Kalėdas? Ką per šventes valgo jis ir jo kraštiečiai? Tai žino ir skandinaviškais Kalėdų patiekalų receptais dalijasi Švedijos ir jos ambasados Lietuvoje atstovės. Galbūt jie būtų skanūs ir mums?

„Švedijoje kalėdinis metas ir karališkajai porai, ir eiliniams žmonėms prasideda gruodžio 13-ąją, Šv.Liucijos dieną. Anksti rytą balta suknele apsirengusi, su degančiu žvakių vainiku ant galvos vyriausioji tėvų dukra atneša jiems pusryčius į lovą“, – Šiaurės šalies tradicijas puikiai išmano Švedijos garbės konsulė Kaune Jurgita Grigienė.

Beje, tą dieną, žyminčią kalėdinio laikotarpio pradžią, Stokholme rengiamas Šventųjų Liucijų paradas, valgomos bandelės su šafranu, imbieriniai sausainiai, geriamas karštas vynas. Šventė, galima sakyti, prasideda anksčiau nei pas mus.

Gruodžio 24-ąją, kai lietuviai sėda prie Kūčių stalo, švedai liuteronai pradeda švęsti Kalėdas. Namai būna išpuošti šiaudinėmis dekoracijomis, stalas gausiai nukrautas vaišėmis. Kalėdų eglutė ir pas juos yra tradicinis simbolis.

Švediško Kalėdų stalo privalomas meniu – bulvių ir ančiuvių apkepas „Jansono pagunda“, marinuotos silkės, mėsos kukuliai, sūdyta lašiša, troškinti raudonieji kopūstai ir dar kai kurie kiti patiekalai.

Svarbiausias šventinio stalo akcentas – virtas ir orkaitėje skrudintas kiaulienos kumpis, apteptas garstyčių, džiūvėsėlių ir kiaušinio plakiniu. Per šias gausias vaišes geriamas alus, degtinė su prieskoniais ir karštas vynas „glögg“. Manoma, kad pastarojo pavadinimas kilęs iš garso, kuris sklinda šį vyną geriant.

Desertui ruošiamas įspūdingo skonio ryžių pudingas su vanile, imbieriniai sausainiai. Beje, tikima, kad žmogus, kuris valgydamas ryžių pudingą aptiks jame specialiai įmaišytą nesmulkintą migdolą, ateinančiais metais sukurs šeimą.

Švedijos papročius ir receptus mūsų šalyje pritaiko Švedijos ambasados Lietuvoje virtuvės vadovė Daiva Leonavičienė. Ji Skandinavijoje beveik kasmet papildo savo kulinarijos žinių bagažą, kuriuo mielai dalijasi su tautiečiais.


„Jansono pagunda“

Aštuonioms šio bulvių ir ančiuvių užkepo porcijoms reikės vieno kilogramo šiaudeliais supjaustytų bulvių, dviejų didelių kubeliais supjaustytų ir pakepintų svieste svogūnų, 200 g ančiuvių filė (galima nusipirkti skardinėje pakuotėje), 300 ml 35 proc. riebumo grietinėlės, šaukšto džiūvėsėlių, druskos, pipirų pagal skonį.

Į aukštą keraminę kepimo formą sluoksniuojamos bulvės, svogūnai, ančiuvių filė. Paskutinis sluoksnis turi būti bulvių. Likęs nuo ančiuvių skystis sumaišomas su grietinėle ir užpilamas ant užkepo, viršus apibarstomas džiūvėsėliais. Kepama 175° C orkaitėje ne mažiau kaip 1 val.


Kalėdinis pudingas

Dešimčiai šventinio ryžių pudingo su migdolais ir apelsinų salotomis porcijų reikės 240 g desertinių ryžių, 250 ml vandens, 1,5 l pieno (2,5 proc. riebumo), 100 g nuvalytų susmulkintų migdolų, dviejų šaukštų cukraus, šešių šaukštelių vanilinio cukraus, 600 ml grietinėlės (35 proc. riebumo).

Ryžius reikia virti nuolat maišant. Į išvirtą šiltą košę dedama cukraus, migdolų, vanilinio cukraus. Atvėsus sumaišoma su plakta grietinėle, po to masė laikoma dvi valandas šaldytuve. Prieš patiekiant į stalą, pudingo viršus papuošiamas pjaustytomis apelsinų skiltelėmis. Prie šio pudingo tinka vyšnių arba aviečių uogienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų