Pereiti į pagrindinį turinį

Romantiška F.Schuberto žiemos kelionė

2009-01-21 09:00
Romantiška F.Schuberto žiemos kelionė
Romantiška F.Schuberto žiemos kelionė / Nerijaus Jankausko nuotr. Rokas Zubovas

Romantinės muzikos mylėtojai šiandien laukiami pianisto Roko Zubovo ir norvegų baritono Steino Skjervoldo koncerte.

Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje auloje skambės austrų kompozitoriaus, romantinės muzikos pradininko ir vieno žymiausių šios krypties atstovų Franzo Schuberto kūriniai. R.Zubovas ir S.Skjervoldas atliks šio kompozitoriaus sukurtą 24 dainų ciklą.

Kamerinės muzikos koncertas „Žiemos kelionė“ skirtas F.Schuberto 112-osioms gimimo metinėms. Kocertas pavadintas pagal monumentaliausią austrų romantiko dainų ciklą.

Dainų karaliumi tituluojamas F.Schubertas, anot jo amžininkų, kurdamas šį ciklą tarsi apsėstas pasinėrė į poeto Wilhelmo Mullerio poetinį ciklą “Žiemos kelionė”. Paprastose, liaudies dainas primenančiose eilėse, kompozitorius atrado savo paties išgyvenimams labai artimą pasaulį, sukurdamas žavinčią muzikinę kelionę į žmogaus sielą, meilės, svajų, netekties, liūdesio ir baimės pasaulį.

Paprastai viesulo greičiu kurdavęs, F.Schubertas šiam ciklui skyrė ypatingą dėmesį: pirmosios dvylika dainų pasirodė 1827 m. spalį, antroji dvylikos dainų seka galų gale buvo išleista po metų, vos pora mėnesių prieš kompozitoriaus mirtį. Draugų teigimu, paskutinėmis savo gyvenimo dienomis Schubertas kaip tik užsiėmė paskutiniosiomis antrosios ciklo dalies redakcinėmis pataisomis.

Artimas kompozitoriaus bičiulis Josephas Spaunas savo prisiminimuose rašė, kad kompozitorius jam yra sakęs: „Ateik šiandien pas Schoberą – ten pagrosiu sukrečiantį dainų ciklą; šios dainos mane jaudina labiau negu bet kas, ką iki šiol esu parašęs“. Tą vakarą kupinu jausmo balsu Šubertas padainavo ir paskambino visą ciklą – visi buvome stipriai sujaudinti čia vyraujančios slegiančios nuotaikos, o Schoberas prasitarė, kad tik viena daina iš viso ciklo, „Liepa“, jam patikusi. Šubertas, staiga pašokęs nuo fortepijono, atkirto: „Šios dainos – tai geriausia, ką esu sukūręs, ateis laikas, ir jūs jas taip pat įvertinsite“.

Pasaulinės klasės baritonu tituluojamo S.Skjervoldo repertuarą sudaro itin įvairi muzika: operų arijos, romansai, bažnytiniai kūriniai. Pastaraisiais metais jis surengė nemažai rečitalių Norvegijoje ir užsienyje, sukūrė svarbius operų vaidmenis daugelyje Norvegijos operos teatrų.

„Išraiškingumas, įspūdingas atlikimas, didžiulė koncentracija – šiais epitetais kritikai yra apibūdinę S.Skjervoldo atliktą "Žiemos kelionę”

Koncertuodamas su ansambliu “Nepaklusnieji” ir įvairiais vokalistais, pianistas R.Zubovas atsiskleidžia kaip puikus kamerinės muzikos atlikėjas.

Koncertas "Žiemos kelionė" Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje auloje (Gimnazijos g. 7) – sausio 21 d. 18 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų