Rudens atostogos Turkijoje: ką veikti ir ką pamatyti?

  • Teksto dydis:

Artėjant rudens sezonui, lietuviai planuoja atostogas į šiltuosius kraštus. Viena populiariausių krypčių išlieka Turkija. Ši šalis – ryški įvairių kultūrų mozaika, vis kitomis spalvomis atsiskleidžianti kiekviename žingsnyje.

Nors Turkija garsėja poilsiautojams palankiu šiltu klimatu, daug įdomybių ten ras ir besidomintys istorija, menu, mėgstantys poilsį gamtoje. „Kidy Tour“ produkto vadovė Neringa Kurtinaitienė teigia, kad ruduo yra itin geras metas atostogoms šioje šalyje ir pateikia 5 vietas bei veiklas, kurias į savo dienotvarkę vertėtų įtraukti kiekvienam planuojančiam kelionę.

1. Spalvingasis Antalijos senamiestis

Penktas didžiausias Turkijos miestas Antalija ypač vertinamas dėl savo senamiesčio, kuriame vis dar jaučiamas Romos ir Osmanų imperijų palikimas. Tūkstančius metų skaičiuojantys mūrai, uostas, jaukūs žuvų restoranai ir kavinės, senosios mečetės ir turgus – tai tik keletas vietų, kurias būtina aplankyti senamiestyje. Antalija taip pat puiki vieta apsipirkti – mažuose salonuose galima rasti kokybiškų odos ir juvelyrikos dirbinių bei tradicinių kilimų.

Pailsėti rekomenduojama tradicinėje turkiškoje pirtyje – hamame. Turkai tiki, kad pirties ritualas gali išvalyti ne tik kūną, bet ir sielą. Hamame atsipalaiduojama ir mėgaujamasi, nes pirties ritualu rūpinasi darbuotojai. Pirmiausia kūnas sušildomas kaitinimusi pirtyje, kol suminkštinama oda ir atveriamos poros, o vėliau šveičiamas specialia pirštine, atliekamas putų ir atpalaiduojamasis masažas aliejumi. Hamamas – puikus būdas paruošti odą gražiam įdegiui likusiomis atostogų dienomis.

2. Gamtos jėga ir požeminis miestas Kapadokijoje

Vaizdingasis Kapadokijos regionas, kurį daugelis keliautojų mėgsta apžiūrėti iš oro baliono, žymus dėl savo kanjonų, nepaprastų uolų ir vulkaninių kraterių. Tokio kraštovaizdžio kaip Kapadokijoje, nerasite niekur kitur pasaulyje. Jis susiformavo dėl milijonus metų kitusio klimato, ugnikalnių aktyvumo ir įvairių gamtos stichijų. Vietiniai senovėje šias uolas vadino fėjų kaminais ir tikėjo, kad požemyje įkurtos mitinių būtybių buveinės.

Regione galima apžiūrėti keletą požeminių miestų, kuriuos uolose iškalė pirmieji krikščionys, slėpdamiesi imperatoriaus Diokletiano valdymo laikais. Kai kurie miestai pastatyti keliais lygmenimis daugiau kaip 10 metrų gylyje. Kapadokijos požeminiuose miestuose vietiniai gyveno keletą šimtmečių.

3. Rojus žemėje – Žaliasis kanjonas

Žaliasis kanjonas yra užtvankos statybų rezultatas – dirbtinis ežeras, nuo Alanijos nutolęs vos 70 kilometrų. Pasiplaukiojimas laivu Žaliajame kanjone skirtas norintiems ramiai praleisti dieną, pasimėgauti saule, kalnų grožiu ir atsigaivinti smaragdiniame ežere.

Kadangi ežeras yra sukurtas dirbtinai, arčiau kranto iš laivo vis dar galima matyti po vandeniu likusių medžių ir namų stogų, sukuriančių paslaptingą atmosferą. Vandenyje gausu mineralų, jis yra labai švarus ir smaragdinės žalios spalvos. Tai viena mėgstamiausių turistų vietų, viliojanti kvapą gniaužiančiais vaizdais – medžiais apaugusioje uolėtoje aplinkoje didelė paukščių įvairovė, o stačiais šlaitais laipioja kalnų ožkos.

4. Svetingumas senosiose Ormanos kalnų gyvenvietėse

Jei norite pažinti senąją Turkiją, privalote keliauti į senąsias Ormanos gyvenvietes Tauro kalnuose. Čia galima apžiūrėti senąją architektūrą ir pastatus, iškilusius Osmanų imperijos laikais. Ormana pažįstama ir dėl įspūdingo kalnų ir laukinių žirgų pulkų kraštovaizdžio, įdomių kalnų perėjų ir svetingų vietinių.

Apylinkėse rasite dar vieną unikalų gamtos stebuklą: Altinbesikos olos nacionalinį parką ir svarbiausią jo objektą – didžiausią Turkijoje požeminį ežerą, kuriuo galima paplaukioti laivu.

5. Terminiai vandenys ir gamtinės terasos Pamukalėje

Pamukalė, arba „medvilnės pilis“, yra įspūdingos baltų uolienų terasos, kurias per tūkstančius metų suformavo kalnais žemyn tekantys mineraliniai vandenys. Pamukalė jau nuo seniausių laikų laikoma gydomąja vieta, jos terminiais šaltiniais žmonės mėgaujasi ir šiandien.

Prie pat Pamukalės terasų stūkso antikiniai Hierapolio miesto griuvėsiai. Vienas svarbiausių senojo miesto gyventojų pragyvenimo šaltinių buvo nesuskaičiuojamos gydyklos, į kurias plūdo žmonės iš viso pasaulio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių