Pereiti į pagrindinį turinį

S. Povilaičio priesaika sau: Stasiuk, dar pavaryk! (interviu)

2013-02-24 14:26
S. Povilaičio priesaika sau: Stasiuk, dar pavaryk! (interviu)
S. Povilaičio priesaika sau: Stasiuk, dar pavaryk! (interviu) / Fotodiena/Andriaus Petrulevičiaus nuotr.

Stasiui Povilaičiui širdyje – dar ne sutema. Minėdamas savo 50-metį scenoje dainininkas gerbėjams mielai tars: „Švieski man vėl“. Ypatingą koncertą scenos jubiliejui paminėti S.Povilaitis surengs Kaune, „Žalgirio“ arenoje.

– 50 metų scenoje. Gražu, malonu ir turbūt šiek tiek baisu?

– Nebaisu, greičiau keista: tai taip greitai prabėgo (atsidūsta su šypsena balse).

– Bandau subtiliai užsiminti apie amžių. Sausio 15-ąją minėjote 66 metų gimtadienį.

– A, gimtadienis man jau nėra šventė. Jau nedžiūgauju. Dar viena vinis į karstą. Pastaraisiais metais savo gimtadienių nešvenčiu, tik skaniau papietaujame.

– Ko šiemet paskanavote Palangoje?

– Birute! – kreipiasi į žmoną. – Ką šiemet skanaus valgiau? Ai, triušienos. Pietavome namie. Perlipus 50 metų – jau ne šventė. Reikia jau save patausoti, jėgas paskirstyti.

– Reikia pailsėti ir pasimėgauti gyvenimu?

– Jau vieni klausė: „Gal atsisveikinimo koncertą surengsite?“ Nesulauksite! Dainuoti dar galiu. Svarbu, kad nebūtų per daug koncertų.

– Kokią pagrindinę taisyklę įdiegė 66 metų gyvenimo patirtis?

– Į dauguma įvykių žvelgti filosofiškai, nereaguojant pernelyg smarkiai. Nereikia iš smulkmenų daryti pasaulinės tragedijos.

– Neįsižeiskite, dar klausimas apie metus. Tapote ir oficialiu senjoru.

– Taip, taip. Žodis „pensininkas“ labai neįdomus. Senjoras skamba gražiau. Jau gaunu pensiją – 972 litus. Jei reikėtų gyventi tik iš pensijos, šių pinigų neužtektų nė šildymui.

– Stasys, kaip juokauja, nekelia kojos iš namų be 2 500 litų?

– Pasenusios žinios. Čia buvo, kai litas buvo litas.

– Vadinasi, dabar neinate iš namų be 3 500 litų arba 1 000 eurų?

– Va, tiksliai į taikinį. Geriau mažiau renginių, bet... Rekordinė suma? 20 tūkstančių. Tam koncertui rengiausi pusmetį.

– Pinigai atnešė daug laimės?

– Laisvės. O laisvas žmogus yra laimingesnis (juokiasi).

– Neabejoju, ne vienas klausė, iš kur tokios pašėlusios energijos turi Povilaitis. Dabar kai kurios 20 metų žvaigždutės po metų ar poros darbo miršta iš nuovargio.

– Vadybininkai juos pernelyg išsunkia. Kol jie pageidaujami, per Lietuvą tąso netausodami žmonių.

Mano rekordas – Naujųjų vakarą koncertavau keturiose vietose. Buvo po du tris koncertus per dieną, savaitgaliai neegzistavo. Per metus surengdavau po 500–600 koncertų. Tiesa, tuomet kartais ir autopilotą įjungdavau. To reikia vengti!

Dabar – apie 100 koncertų per metus. Lieka gyvas dainavimas, bendravimas su žiūrovais, emocijos.

Energija? Vienas iš pagrindinių dalykų – pusvalandis pietų miego. Ir labai tiksliai paskirstyti laiką, darbus. Koncerto dieną neužsiimti pašaliniais dalykais, skirti laiko pailsėti, nelėkti uždusus.

– Ir svarbu, kad širdyje nebūtų sutemos?

– Tas irgi, tas irgi. Be abejonės!

– Šiam jubiliejiniam koncertui važiuojate repetuoti į Kauną. Ar dar jaučiate nostalgiją gimtam miestui ar tai – tik dar vienas iš Lietuvos miestų, kur turite daug gerbėjų?

– Kaunas niekada nebuvo ir nebus eilinis! Visą laiką čia suvirpa širdis... Tautos namai, kur lankiau būrelius, chorus, netgi šiek tiek boksą. Ten – mano gimtasis rajonas, 4-oji vidurinė, kur mokiausi, 5-uoju numeriu pažymėtas namas Karo ligoninės gatvėje.

Ten gyveno Petras Rimša (skulptorius, grafikas, medalistas – red. past.). Praeinu pro jam skirtą atminimo lentelę ir mintyse pajuokauju: „Gerai, kad man vietos palikai.“

Kaunas, be abejonės, nuo 1961 m., kai išvažiavau į Palangą, padidėjo, pasikeitė. Bet naujieji rajonai, betoniniai mūrai, grožio miestams nesuteikia.

– Su kuo savo gyvenime sudeginote tiltus?

– Su kažkokiu asmeniu – ne. Tiltus sudeginau su alkoholiu.

– „Šviesk, švieski man vėl“. Ar yra žmogus, kuriam tą norėtumėte sakyti ir sakyti?

– Tuos žodžius noriu tarti visiems savo klausytojams, gerbėjams, žiūrovams. Neišskiriant nė vieno. Ypač mano gimtajame Kaune. Labai myliu Kauną ir kauniečius.

– Netrukus – jūsų koncertas „Žalgirio“ arenoje. Ką prieš eidamas į sceną pasakysite, pažiūrėjęs į veidrodį, Stasiui Povilaičiui?

– Juk viskas neblogai, Stasiuk, dar pavaryk!


Kovo 23 d. 19 val. Kauno „Žalgirio“ arenoje legendinė estrados žvaigždė Stasys Povilaitis kviečia kartu švęsti savo auksinį kūrybos jubiliejų grandioziniame koncerte „50 metų scenoje“.

Kelių kartų niūniuojami nesenstantys „Švieski man vėl“, „Dar širdyje nesutema“, „Sudeginti tiltai“, „Laimės vainikas“ ir daugelis kitų šlagerių skambės šventiniuose koncertuose kovo mėnesį.

Ypatingą sukaktį minėsiančiam Stasiui Povilaičiui akompanuos Kauno bigbendas ir styginių grupė, o scenoje dvi valandas skambės visi jau mintinai gerbėjų žinomi maestro kūriniai.

„Dar niekada nekoncertavau tokiame dideliame koncerte su bigbendu ir styginių grupe. Be to, visoms dainoms sukurtos naujos aranžuotės“, – sako S.Povilaitis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų