Pereiti į pagrindinį turinį

Saldi "Juodojo apsipirkimo" vergija

2009-04-10 09:00

Ar kada nors galvojote, kad komedija gali ne tik linksminti, bet ir kelti labai skaudžias problemas? Jei dar ne, pažiūrėkite "Parduotuvių maniakės išpažintį".

Čia rasite opiausių dabartinio pasaulio problemų komentarą ir suprasite, kas išprovokavo visuotinę finansinę krizę. Kaip vienas sūraus vandens lašelis perteikia milžiniško vandenyno cheminę sudėtį, taip ir 25-erių Rebekos Blumvud troškimas prabangiai ir be rūpesčių gyventi tampa modernaus pasaulio miniatiūra.

Pats savaime noras už pinigus gražinti save ir savo aplinką neturėtų būti nei smerktinas, nei gėdingas. Bet jeigu šį troškimą žmogus siekia realizuoti neatsižvelgdamas į savo finansines galimybes, čia jau prasideda visai nebejuokingi dalykai. Atskiram žmogui nepasotinama aistra išlaidauti anksčiau ar vėliau baigiasi nemalonumais "per valdiškus namus", o valstybes gali ištikti visiškas bankrotas.

Štai kodėl komediją "Parduotuvių maniakės išpažintis" dabar visame pasaulyje komentuoja ne tik žiūrovai ir kino kritikai, bet ir finansų analitikai bei medikai. Pastarieji rimtai perspėja apie grėsmingai plintančią epidemiją, su kuria palyginti Sibiro juodligė ar koks nors paukščių gripas yra tik juoką keliantys baubai naujagimiams gąsdinti. Pikčiausia mūsų amžiaus liga, kuriai žmonija neturi imuniteto, vadinasi oneomanija (gr. oneomai – pirkti). Psichologai tokią nenugalimą maniją pirkti vadina dar rimtesniu terminu "compulsive buying disorder" (CBD) – psichikai žalingu pirkimo sindromu.

Ši pavojinga infekcija prasideda visai nekaltai. Pavyzdžiui, taupo žmogus pinigus kokiam nors reikalingam daiktui ir jau yra visai netoli tikslo. Bet nuėjęs į prekybos centrą pamato didelę nuolaidą jam visai nebūtinai prekei. Užuot ramiai praėjęs pro šalį, žmogus kažkodėl nusprendžia pasinaudoti viliojamu pasiūlymu pigiai įsigyti brangų daiktą. Pagunda nugali, ir štai jis jau tempia namo tai, ko pirkti niekada neplanavo. Kurį laiką žmogus džiaugiasi sėkme, bet netrukus šią laikiną euforiją pakeičia gėdos jausmas. Žmogus save vadina mulkiu, o jį sugundžiusius – aferistais, bet paskui vėl kartoja tą pačią klaidą. Šiais laikais, kai yra kredito kortelės ir lengva galimybė papildyti jas skolintais "virtualiais" pinigais, žmonės vis labiau darosi priklausomi nuo manijos išlaidauti. Vadinasi, jie tampa visateisiais vartojimo visuomenės nariais. Atimk iš dabartinio žmogaus šį malonumą, ir jis bus nelaimingiausia būtybė pasaulyje.

Vienintelė problema gražiausių iliuzijų realizavimo kelyje – nepakankamas atlyginimas, visai neadekvatus galimybėms įsigyti viską, ko trokšta širdis. Dar nemaloniau, kad nemažą dalį vargingai uždirbtų pinigų reikia skirti begalei sąskaitų apmokėti. Žinoma, galima kurį laiką šiuos popierėlius ignoruoti, bet neapmokėtos sąskaitos turi bjaurią ypatybę niekur nedingti ir kaupiasi užfiksuotos sumos. Todėl anksčiau ar vėliau jų kritinė masė skaudžiai prislėgs skolininką ir privers keisti gyvenimo būdą. Bet Rebekai ir milijonams į ją panašių moterų, jau pajutusių į orgazmą panašų jausmą, siūlymas atsisakyti malonumo pirkti panašus į visišką nesąmonę.

Kadangi "Parduotuvių maniakės išpažintis" yra visai ne psichologinis trileris apie suluošintus likimus ar iki savižudybės savo gėdingų aistrų atvestus nelaimėlius, o viso labo juokinga romantinė komedija, autoriai nesistengia žiūrovų gąsdinti nepagydomos klinikinės diagnozės siaubais. Jie, kaip sename anekdote, siūlo patikimą būdą įveikti nemalonią situaciją – tiesiog atsipalaiduoti ir pajusti malonumą. O kai ir šis liaudiškas metodas nepadės, galima prisiminti išradingąją Rebeką. Jai vieną dieną į galvą šovė puiki idėja. Bet ar ji gali tapti panacėja kasdien vis gausėjančiai apsipirkimo maniakų armijai? Ko gero, ne. Todėl lauksime realistiškesnių ligotos psichikos (ir pasaulinės ekonomikos) gydymo priemonių.


"Parduotuvių maniakės išpažintis" ("Confessions of a Shopaholic") ***

Romantinė komedija. JAV, 2009 m. Rež. Paulas Johnas Hoganas. Vaidina Isla Fisher, Hugh Dancy, Joan Cusack, Johnas Goodmanas, Kristin Scott Thomas.

veiksmas 2

humoras 2

įtampa 1

erotika 0

siaubas 0

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų