Samoa dėl gėjų sekso scenų uždraustas filmas apie E. Johną

  • Teksto dydis:

Samoa uždraudė rodyti kino teatruose populiarų filmą apie Eltono Johno (Eltono Džono) gyvenimą „Rocketman“ dėl jame vaizduojamų gėjų sekso scenų, pažeidžiančių šios Ramiojo vandenyno salos valstybės įstatymus.

Samoa vyriausiasis cenzorius Leiataua Niuapu (Leijataua Niuapus) šią savaitę patvirtino vietos žiniasklaidai uždraudimo faktą ir pareiškė, jog juostoje yra pernelyg daug scenų, „netinkančių viešam rodymui“.

Kaip leidiniui „Samoa Observer“ sakė L. Niuapu, filmas „pažeidžia tos pačios lyties santuokas draudžiančius įstatymus ir nedera su vietos kultūrinėmis ir krikščioniškomis pažiūromis“.

„Tai gera istorija, ta prasme, kad pasakojama apie žmogaus mėginimą gyvenime judėti į priekį“, – pažymėjo jis.

„Jo (Eltono Johno) gyvenimas šeimoje buvo labai sudėtingas, bet jam pavyko nepasiduoti ir tapti labai sėkmingu. Tačiau (filme) yra aktų, kurie yra netinkami viešam rodymui ir prieštarauja įstatymams“, – teigė L. Niuapu.

Samoa yra dievobaiminga krikščioniška valstybė, kur už lytinį santykiavimą su tos pačios lyties atstovais baudžiama iki septynerių metų laisvės atėmimu, nurodo Londone įsikūrusi lobistų grupė „Human Dignity Trust“. Vis tik organizacija pripažįsta, jog salos valdžia šių įstatymų aktyviai netaiko.

Šalis taip pat gerai žinoma tuo, kad joje pripažįstama faafafinių (Samoa kalb. fa'afafine) sąvoka – moteriškus drabužius dėvintys ir moterų manieras perėmę vyrai, saloje priskiriami trečiajai lyčiai.

„Ši cenzūra moralės ieškotojams yra dar vienas būdas be jokios akivaizdžios priežasties pulti žmonių mažumą“, – sakė Tuisina Ymania Brown (Tuisina Imanija Braun), Samoa faafinė, dirbanti viena iš Ženevoje įsikūrusios žmogaus teisių organizacijos ILGA sekretorių.

Jos, teigimu faafafinės yra Samoa kultūros sluoksnio dalis, todėl „Rocketman“ uždraudimas esą prieštarauja šios bendruomenės nariams demonstruojamai tolerancijai.

„Ar tai reiškia, kad dabar neleidžiamas menas, kuriuo aukštinamos faafafinės?“ – pareiškė ji naujienų portalui „Newsline Samoa“.

„Bažnyčios galia dabar apima meno aukštinimo cenzūrą. Yra daugiau svarbių klausimų, į kuriuos turime telkti dėmesį, tokių kaip smurtas dėl lyties ir Bažnyčios sumokami mokesčiai“, – sakė ji.

Samoa taip pat buvo uždraustas 2009 metų filmas „Milk“ apie pionierių JAV homoseksualų teisių aktyvistą Harvey Milką (Harvį Milką), bet pernai išleista juosta „Bohemian Rhapsody“ buvo rodoma nesulaukus jokių skundų.

Tuo metu Rusijoje iš „Rocketman“ buvo pašalintos gėjų sekso scenos. Tokį sprendimą pasmerkė pats E. Johnas ir filme vaidinusios žvaigždės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Pagarba JIEMS , užtenka reklamuoti tuos ''šiknius'' .

Anonimas

Anonimas portretas
Pagarba tai šaliai,o ne mūsų parsidavėliai ES.

Jonas

Jonas portretas
Samoa gerokai toliau pažengė kultūros ir dorovės keliu, nei Lietuva
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių