Pereiti į pagrindinį turinį

Šampanas – ne tik iškilmingam pokyliui

2008-12-27 09:00
Šampanas – ne tik iškilmingam pokyliui
Šampanas – ne tik iškilmingam pokyliui / Gedimino Bartuškos nuotr. Savybės: šampano ekspertas iš Prancūzijos R.C.Ringevalis renkantis putojančius vynus patarė atkreipti dėmesį į jų išlaikymo laiką ir cukraus kiekį.

Pasitikdami Naujuosius metus neapsieisime be sėkmės ir linksmybių simbolio – šampano. Nors lietuviai šį gėrimą dažniausiai renkasi tik itin iškilmingoms progoms, prancūzai juo siūlo mėgautis kur kas dažniau.

Prancūzai pamėgo becukrį

"Pamirškite laikus, kai šampaną gėrėme tik per Naujuosius metus ir vestuves. Šiuo gėrimu drąsiai galima papuošti ir mažą šeimos šventę", – sakė sostinėje viešėjęs šampano namų "Ayala" atstovas Raymondas Chrisas Ringevalis.

Prancūzai jau pamėgo šampaną be cukraus, tačiau svečias pastebėjo, kad lietuviai linkę mėgautis saldesniu putojančiu vynu, o vakarieniaudami mieliau renkasi vyną.

Šampanas, anot eksperto iš Prancūzijos, taip pat puikiai tinka prie maisto. Sausas gali būti geriamas kaip aperityvas, tinka prie žuvies ir jūros gėrybių. Rožinis ir sausasis šampanas tinka prie sūrio ir mėsos patiekalų, saldusis – prie desertų.

Rinkdamiesi – neskubėkite

Lietuvoje tikro šampano rūšių nėra daug. Prekybos centruose jo pasiūla negausi. Todėl šampano ieškoti reikia specializuotose parduotuvėse.

Rinkdamiesi šampaną būtinai atkreipkite dėmesį į jo išlaikymo laiką ir cukraus kiekį.

"Pirkdami atkreipkite dėmesį, ar butelis buvo laikomas horizontalioje padėtyje taip, kad skystis būtų sudrėkinęs kamštį. Kitu atveju galite gauti tiesiog sausą vyną", – patarė šampano ekspertas. Įsigiję šampano, ilgai jo nelaikykite. Šis gėrimas nėra tinkamas laikyti.

Kokybę išduos burbuliukai

Atidarant butelį jo kratyti nereikia. Pasistenkite, kad kamštis nešautų. Manoma, kad "iššautas" šampanas praranda dalį skonio. Kad šampanas neišsilietų, o kamštis nešautų, rekomenduojama atidarant laikyti už kamščio pagrindo ir sukti patį butelį. Jeigu šampanas pernelyg atšaldytas, jo atidaryti iš karto gali ir nepavykti.

Pilant šampaną į taurę butelį reikėtų pakreipti 45 laipsnių kampu. Tuomet padidėja skysčio kontakto su oru plotas, ir gėrimas ne taip smarkiai putoja.

Šampanas geriamas šaltas – 6–8 °C temperatūros. Dažnai šampano butelis šaldomas specialiame kibirėlyje su ledu.

Kokybišką šampaną pažinsite ir iš jo burbuliukų – jie turi būti smulkūs. Dideli išduos, kad gėrimas – prastos kokybės.

"Šampanui rinkitės aukštas ir siauras – geriausiai tulpės formos taures. Būtent jos padeda išsaugoti gėrimo šviežumą, aromatą, o burbuliukai kyla ilgai ir nuolat", – patarė prancūzas.


Šampanas skirstomas pagal cukraus kiekį litre:

* iki 15 g – briutas;

* iki 25 g – sausas;

* iki 45 g – pusiau sausas;

* iki 65 g – pusiau saldus;

* iki 85 g – saldus.


Šampano buteliai

Standartinis šampano butelis yra 0,75 l, storo stiklo, kad atlaikytų iki 6 atmosferų dujų slėgį butelio viduje. Butelio forma taip pat tam specialiai pritaikyta.


Įvairaus dydžio šampano buteliai prancūzų kalba turi savitus pavadinimus:

*le quart (ketvirtis) – 0,2 l buteliukas;

*la demie (pusė) – 0,375 l butelis, parduodamas restoranuose;

*la bouteille (butelis) – 0,75 l butelis;

*le magnum – 1,5 l butelis;

*le jéroboam – 3 l butelis.

Didesnės talpos buteliai naudojami retai, jie vadinami biblinių personažų vardais.


Šampanas (pranc. – vin de Champagne)

Tai putojantis vynas gaminamas sukeliant vyno antrinę fermentaciją butelyje, per kurią susidaro angliarūgštė. Šampanu vadinamas tik putojantis vynas, pagamintas Prancūzijos Šampanės provincijoje. Tai įtvirtinta ES saugomų kilmės nuorodų taisyklės. Kituose regionuose ir šalyse pagamintas panašaus tipo vynas turi būti vadinamas ne šampanu, bet putojančiu vynu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų