Pereiti į pagrindinį turinį

Šeimų festivalyje muzikuoja ir dvimečiai

2013-05-20 14:02
Šeimų festivalyje muzikuoja ir dvimečiai
Šeimų festivalyje muzikuoja ir dvimečiai / Shutterstock nuotr.

Kauno menininkų namuose, įpusėjus gegužei, nuo pat ryto šurmuliavo ypatingi muzikantai – šeimų muzikavimo tradicijas puoselėjantys įvairių instrumentinių sudėčių ansambliai. Tai respublikinio festivalio „Muzikuojame šeimoje 2013“ dalyviai, kuriuos daugelį metų muzikuoti kviečia jauki kamerinė Kauno menininkų namų scena.

Koncerte išskirtinio dėmesio sulaukė sesių Lokcionkinaičių duetas iš Kauno M.Petrausko muzikos mokyklos, Šablevičių šeimos ansamblis iš Kėdainių muzikos mokyklos ir trims kartoms atstovaujantis tercetas iš Kauno M.Petrausko muzikos mokyklos.

Įspūdingiausias ir gausiausias – kauniečių Biveinių šeimos ansamblis su jauniausiu, vos dvejų metukų, muzikuojančiu dalyviu. Šie ansambliai buvo apdovanoti festivalio rengėjų diplomais ir prizais.

Prizais buvo pažymėti trynukių Raubyčių ansamblis iš Kauno A.Kačanausko muzikos mokyklos, sesučių Kaziukonyčių duetas iš Kėdainių muzikos mokyklos, Mačiokų šeimos tercetas ir ne pirmąsyk apdovanojamas Petručionių ansamblis, dalyvaujantis muzikuojančių šeimų renginiuose ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų.

Šiemet į festivalį atvyko 32 ansambliai – duetai, tercetai, kvartetai iš Vilniaus, Kėdainių, Anykščių, Prienų rajono Veiverių ir gausiausiai – iš Kauno. Sukvietė juos šio festivalio rengėjai – Kauno M.Petrausko muzikos mokykla, ne pirmus metus organizuojanti šią šventę ir skatinanti burtis muzikuojančias šeimas.

Festivaliui organizuoti vien šeimos entuziazmo ir noro kartu muzikuoti nepakanka. Festivalis sunkiai išsiverstų be rėmėjų, kurių parama skatina ir palaiko šeimas ne šiaip susiburti su savais instrumentais, bet stengtis muzikuoti tobuliau ir meniškiau, nes geriausiai pasirodę, gausiausiai muzikuojantys ansambliai ir šeimos apdovanojami diplomais bei prizais.

– Kokia buvo festivalio pradžia? – paklausėme renginio sumanytojos Gražinos Dainauskienės.

– Pirmasis bandymas surengti tokio pobūdžio festivalį mieste buvo 2004 m. Kauno pilietinės bendruomenės centrui „Dainava“ inicijavus projektą „Kartų bendravimas menų kalba“, vienas renginių, vykusių Dainavos seniūnijos kultūros erdvėse, ir buvo šeimų muzikavimo festivalis.

Dainaviškių rengiamam muzikos festivaliui pastogę suteikė tenykštė M.Petrausko muzikos mokykla. Jau kitais metais festivalis sulaukė dalyvių iš viso miesto, o 2008-aisiais tapo respublikinis. Pagrindine jo koncertų erdve tapo svetinga Kauno menininkų namų salė. Juk ir šeimos muzikavimas dažniausiai vyksta namuose, gal todėl būtent Menininkų namų salėje taip jauku muzikuoti?

– Nors dalyvių patirtis skirtinga, festivalio ansamblių meninis lygis gana aukštas. Kaip pavyksta jį išlaikyti ir nenuslysti į primityvumą?

– Festivalio rengimo patirtis suformavo tam tikrus kriterijus, kurie apibrėžti festivalio nuostatuose. Atsakomybė už ansamblių pasiruošimo profesionalumą tenka juos siunčiančioms muzikos mokykloms ir kitoms mokymo įstaigoms. Jei dar nedalyvavęs ansamblis ruošiasi savarankiškai, prašoma atsiųsti programos įrašą. Todėl atsitiktinių pasirodymų praktiškai nebūna.

– Kokia dalyvių nuotaika? Ar dažnai tarp kelių šeimos menininkų vyksta kūrybiniai ginčai, pasibaigiantys „nieko nedarysiu“, „darysiu, kaip aš noriu“?

– Vaikai džiaugiasi bendraujančiais tėvais. O tėveliui ar mamytei, kadaise muzikos mokyklą baigusiems ar kitaip muzikos instrumentą įvaldžiusiems, šeimos muzikavimo scena neretai tampa vienintele galimybe saviraiškai, kuri kur kas svaresnė, kai muzikuojama su savo atžalomis. Juk ir „profesionalui“ vaikui smagu duoti pastabą mažiau patyrusiems šioje srityje tėčiui, mamai, sesei ar broliui, kad ne vietoj įstojo, padarė pauzę, atsilieka ar skuba ritmiškai. O jei šeimoje muzikuojančiųjų ansamblis per mažas, pasitelkiami ir tolimesni giminaičiai. Tokiu būdu daugiau bendraujama ne tik šeimoje, bet ir su giminėmis.

Muzikos saitai gali sujungti ne tik giminaičius, bet ir tautiečius. Festivalis siekia užmegzti ryšius su muzikuojančiomis lietuvių šeimomis užsienyje. Pirmosios kregždės jau buvo pasirodžiusios prieš kelerius metus – sulaukėme ansamblio iš Punsko. Ten kiekvieną rudenį taip pat vyksta panašus festivalis.

– Kaune pasirinktas būtent pavasario metas?

– Pirmasis mūsų festivalis taip pat vyko rudenį – norėta susieti jį su Pasauline muzikos diena. Vis dėlto ilgainiui šis renginys galutinai įsitvirtino gegužės viduryje, tarp Motinos ir Tėvo dienų, Tarptautinei šeimos dienai (gegužės 15 d.) artimiausią šeštadienį. Nors ši šventė pasaulyje minima jau nuo 1994 m., tačiau Lietuvoje apie ją dar mažai kas žino, skirtingai nei tradicinę Motinos dieną, įsitvirtinusią nuo XX a. pradžios. Tarptautinės šeimos dienos išvakarėse JTO išplatina generalinio sekretoriaus kreipimąsi, kuriame skelbiama tų metų Šeimos dienos tema, kuria siekiama atkreipti dėmesį į socialines šeimos problemas. Šiemetė Šeimos diena skirta socialinės integracijos ir kartų solidarumo tobulinimo klausimams.

Lig šiol Kauno mieste ši diena praeina gana santūriai. O galėtų ji tapti gražia švente, atkreipiančia dėmesį į šeimą ir jos, kaip svarbiausios visuomenės ląstelės, svarbą. Sveikos, darnios šeimos – sveika visuomenė. O muzikuojančioje šeimoje darna savaime suprantamas dalykas, nes muzikuoti nedarniai neįmanoma. Gal todėl šiame šeimų muzikavimo festivalyje tvyro ypač šilta ir jauki atmosfera, geranoriškai sutinkanti ir palydinti kiekvieną ansamblį. Čia vaikai ar suaugusieji, mėgėjai ar profesionalai – visi lygūs, lyg viena didelė šeima.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų