Pereiti į pagrindinį turinį

Sezamų aliejus – vertas vietos virtuvėje

2009-01-17 09:00

Su įprastais aliejais vis drąsiau varžosi mažiau žinomos jų rūšys. Išbandyti naujoves verta ne tik norint pamaloninti savo gomurius, bet ir pasisemti grožio bei sveikatos.

Sezamų sėklų aliejai neužsiguli specializuotose parduotuvėse. Klaipėdiečiams siūlomos kelios šio produkto rūšys: juodasis, nerafinuotas šalto spaudimo bei skrudintų sezamų aliejus. Visi jie pasižymi pikantišku skoniu, turtingi naudingų mineralų ir vitaminų.

Manoma, kad Egipto gražuolė Kleopatra sezamų aliejų vartodavo odai įtrinti. Daugybę šalių išmaišęs keliautojas Markas Polas tvirtino, kad šis aliejus yra pats gardžiausias aliejus, kokio jam tekę ragauti.

Gamtos dovanojamas produktas turi natūralių konservantų. Dėl malonaus aromato ir skonio jis plačiai vartojamas konditerijos pramonėje. Norintys paeksperimentuoti virtuvėje turėtų atsiminti, kad pakaitintas sezamų aliejus beveik netenka savo aromato.

Skrudintų sezamų aliejų dažniausiai renkasi kinų virtuvės garbintojai. Produktas naudojamas egzotiškiems padažams.

Šalto spaudimo nerafinuotas sezamų aliejus puikiai tinka salotoms pagardinti. Norint mėgautis pikantišku skoniu nereikia laužyti galvos kuriant įmantrius receptus. Šlakeliu tokio aliejaus užtenka pagardinti paprastas žalias salotas.

Šalto spaudimo nerafinuotas sezamų aliejus turi daug kalio, kuris ypač naudingas širdžiai. Gerosios produkto savybės domina ir besirūpinančius grožiu – kosmetikos priemonės su šiuo aliejumi atjaunina senstančią, gelbėja ypač sausą odą.

Juodasis sezamų aliejus iš kitų išsiskiria tamsia sodria spalva ir ypatinga naudingųjų medžiagų gausa. Produktas Ajurvedoje naudojamas mažinti raumenų įtampą, nuovargį, skausmus, reumato priepuolius. Teigiama, kad reguliariai naudojant šį aliejų mažėja nervinė įtampa, nerimas, sustiprėja organizmo gyvybinės jėgos, pagerėja viso organizmo atsparumas uždegimams ir ligoms.

Juodųjų sezamų aliejus – priešuždegiminių savybių turinčio, cholesterolio kiekį mažinančio vitamino E šaltinis. Kiekviename šlakelyje – vertinga magnio, kalcio, geležies, cinko, vario, vitamino B6 dozė. Naudingus elementus padeda išsaugoti šaltas spaudimas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų