Siaubo juostoje „Daktaras Miegas“ užslėptos detalės, kurias pastebės tik akyliausi

  • Teksto dydis:

Legendinė 1980 metais Stanley Kubricko ekranizuota istorija „Švytėjimas“ turi tęsinį. Jau šį savaitgalį į Lietuvos kino teatrus atkeliauja Stepheno Kingo sukurta ir režisieriaus Mike’o Flanagano režisuota siaubo juosta „Daktaras Miegas“, kurią puikiai įvertino ne tik pirmieji žiūrovai, knygos autorius S. Kingas, bet ir kino kritikai.

Tiesa, filmo peržiūra lengva nebus – be to, kad šiurps oda, kūrėjai jame užslėpė ne vieną intriguojančią detalę, kurią pastebės tik akyliausieji. Beje, duodamas interviu prieš premjerą, režisierius atsakė ir į vieną labiausiai gerbėjus dominančių klausimų: ar tęsinyje pamatysime patį Jacką Nicholsoną?

Žiūrėdami juostą, atkreipkite dėmesį į scenas su žybsinčiomis lempomis. Jos ne šiaip sau užsidega ir užgesta – iš tiesų tai Morzės abėcėle perduodamos žinutės. Išduosime kelias iš jų – tai S. Kubricko gimimo data ir „Room 237“. Kitas pabandykite išsiaiškinti patys.

Kuriant filmą režisierius iškėlė itin nelengvą užduotį dailininkams – jiems teko skrupulingai tiksliai atkurti detales, kurios žiūrovus grąžins į „Švytėjimo“ laikus. Kai kurioms scenoms dekoracijos kurtos net šešias savaites,  o nugriautos vos po 12 valandų trukusio filmavimo. Negana to, kad rastų tokią pat spausdinimo mašinėlę, kokią naudojo J. Nicholsono herojus Jackas Torrance’as, dailininkams teko vykti į Vokietiją, nes tai buvo vienintelė vieta, kur ją rado sendaikčių turgelyje.

Kita įdomybė iš filmavimo užkulisių – filme „Daktaras Miegas“ išvysime ir aktorių Danny Lloydą, kuris „Švytėjime“ vaidino jaunąjį Danny Torrance’ą. Tuomet jam tebuvo 8-eri, o dabar jau 47 metai.

Filme išvysite ne vieną katę, tiesą pasakius, jų prireikė net keturių. Tačiau šie keturkojai buvo filmuojami tik vakarais, kada nebuvo tokie aktyvūs, o kai kurioms scenoms vien sulaukti tinkamo jų žvilgsnio ar judesio prireikdavo net iki pusvalandžio.

O kaip dėl J. Nicholsono grįžimo į ekranus? Deja, režisieriaus atsakymas į šį klausimą trumpas ir daug ką nuvils – trijų „Oskarų“ laimėtojo filme neišvysime. 82 metų aktorius, nors ir ilgai įkalbinėtas, tikina išėjęs užtarnauto poilsio ir prieš kameras nebegrįš. Tačiau filme „Daktaras Miegas“ bus tiek daug sąsajų su „Švytėjimu“, kad, pasak kūrėjų, žiūrovai pasijus taip, lyg Holivudo legenda sėdėtų kino salėje, visai greta jų.

„Švytėjimo“ tęsinys pasakoja Danny Torranse’o (aktorius Ewanas McGregoras) istoriją – vyro, kuris prieš 40 metų, dar būdamas berniukas, nuo pasaulio atkirstame viešbutyje išgyveno siaubingą žiemą.

Per daugelį metų Denio atrasta dalinė sielos ramybė sugriūva kaip kortų namelis, kuomet į vyro gyvenimą įsiveržia Abra – paauglė, kaip ir Denis, turinti švytėjimo dovaną (švytėjimas – tai galimybė bendrauti mintimis ir regėti dalykus, nematomus paprastiems žmonėms).

Mergaitę persekioja paslaptinga sekta, tikinti, kad nužudę Abrą galės pasiekti amžiną gyvenimą. Negalėdamas likti nuošalyje, Denis apsisprendžia padėti Abrai. Išlaisvinus pastaruosius 40 metų užspaustą vidinį švytėjimą, į Denio gyvenimą su nauja jėga sugrįžta ir visos vaikystėje jį persekiojusios šmėklos.

Ne ką mažiau šiurpus „Daktaras Miegas“ į Lietuvos kino teatrus atkeliauja jau šį penktadienį, lapkričio 8 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių