Pereiti į pagrindinį turinį

Šiuolaikinis peizažas – lopinėlis dangaus

2009-03-03 09:00
Šiuolaikinis peizažas – lopinėlis dangaus
Šiuolaikinis peizažas – lopinėlis dangaus / Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus archyvo nuotr. Estetika: E.Ridikaitės paveiksluose iš peizažo belieka dangaus lopinėlis, pertapytas iš nuotraukos.

Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus Paveikslų galerijoje veikia dviejų šiuolaikinių lietuvių menininkių Aistės Kirvelytės ir Eglės Ridikaitės paroda "Peizažas".

Tai provokuojantis šiandieninės peizažo sąvokos ir formalistinio tapybiškumo permąstymas.

Autorės jaučia, kad šiandieniame miestietiškame gyvenime peizažo turinys pasikeitęs. Anot menininkių, žmonės nebeapgyvena žemės, bet keliauja per ją, taip suvokdami ją nuolatiniame judėjime, keliavime dideliu greičiu. Jie yra tie, kurie pereinamuosiuose peizažuose neturi šaknų. Jie neišgyvena peizažo, nepatiria jo savo pojūčiais – tik iš tolo spokso į jį.

Todėl ir menininkių paveiksluose iš peizažo belieka dangaus ir žemės santykis.

A.Kirvelytė peizažus interpretuoja turinį sutapatindama su forma ir gilindamasi į estetines, formaliąsias problemas.

Naudojant šiuolaikines technologijas tapyba virsta fotografija, skaitmenine spauda, videomenu ir atvirkščiai, o tai dar labiau sustiprina šiuolaikinio peizažo sampratos atotrūkį nuo klasikinės jo traktuotės ir kuria absurdišką jų santykį. Autorė kvestionuoja ir tapybinės estetikos principus – tas pats motyvas tapomas, fotografuojamas, pertapomas iš fotografijų. "Šiuo metu daugelis tapytojų dirba remdamiesi fotografija – aš taip pat. Kuo skiriasi tapyba iš natūros ir iš fotografijos?" – klausia menininkė.

E.Ridikaitės ciklas "Dievo spalva" ir A.Kirvelytės "Lietuviškas peizažas" gilinasi ir į tematines, ir į psichologines-estetines problemas. Darbuose išlieka tie patys motyvai – žemė ir dangus. Aistės peizažas – laikinumo ir žemiškumo apžvalga, Eglės darbai nukreipti į dangų.

Menininkių kūriniai – tai daugiaprasmiai, vizualiai įspūdingi šiuolaikinės tapybos pareiškimai.


Paroda "Peizažas" Paveikslų galerijoje (K.Donelaičio g. 16) veiks iki kovo 29 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų