„Šok su žvaigžde“ sugrįžimas: laikas prisijaukinti šokius

Į LRT televizijos tiesioginį eterį grįžta šeštadienio pramoga – šokių projektas "Šok su žvaigžde". Konkurse dalyvaus daug žinomų Lietuvos žmonių, tarp jų – dainininkė, atlikėja Monika Linkytė ir bene garsiausia etiopė Lietuvoje, verslininkė Eskedar Maštavičienė. Moterys atvirauja, kad dalyvavimas šokių projekte yra kur kas didesnis iššūkis, nei tikėjosi iš pradžių.

Lyg iš naujo

Pagal originalų BBC formatą kuriamas, žiūrovų jau pamėgtas projektas LRT tiesioginiame eteryje bus transliuojamas antrą sezoną.

Konkurse varžysis dvylika porų, kurių kiekvieną sudarys žinomos Lietuvos asmenybės ir profesionalaus šokėjo tandemas, o jas vertins tituluota komisija ir televizijos žiūrovai. Dėl pandemijos projektas šį kartą bus filmuojamas be žiūrovų studijoje, visi jo dalyviai bus testuojami, taip pat bus stengiamasi užtikrinti, kad filmavimo metu poros kuo rečiau susitiktų – pasirodymams ruošis atskirose erdvėse, bus stengiamasi išlaikyti saugų fizinį atstumą.

"Šok su žvaigžde" dalyvei M.Linkytei – tai jau ne pirmas šokių projektas. Prieš penkerius metus ji jau išbandė savo jėgas panašiame projekte. Nepaisant to, atlikėja neslepia, kad jos pažintis su šokiu vis dar menka. "Viskas lyg iš naujo. Nepatogios situacijos skatina mus augti, vadovaujuosi tuo. Manau, todėl aš ir čia", – sako ji.

Palyginusi su ankstesne patirtimi, M.Linkytė pastebi, kad šį kartą stengiasi labiau pasimėgauti dalyvavimu projekte. "Mano šokių partneris Rolandas Beržinis yra puikus mokytojas, todėl praktiškai visus judesius mokausi iš esmės, o ką buvau išmokusi, jau seniai buvo užmiršta, tad viskas lyg iš naujo. Manau, jis taps ir geru bičiuliu", – dalijasi konkurso dalyvė.

Kitaip nei futbolas

Kelis mėnesius besitreniruojanti E.Maštavičienė taip pat atvirauja, kad įsilieti į šokius sekasi gana sunkiai.

Aš negalvojau, kad fizinis pasiruošimas gali būti toks sunkus.

"Aš negalvojau, kad fizinis pasiruošimas gali būti toks sunkus. Kai pradedi nuo nulio – kaip yra mano atveju – raumenys išvis nesupranta, kas vyksta, kokios yra kombinacijos, kokie yra judesiai. Visa tai yra labai keista, nes žaidžiant futbolą kojos spardo kamuolį", – prisipažįsta futbolo kamuolį profesionaliai valdanti moteris.

"Visada sakiau, kad neišmokčiau skaičiuoti žingsnelių, nes šokiai man yra paprasčiausias judesių pritaikymas prie muzikos. Lotynų Amerikos ir standartiniuose šokiuose svarbi ir teisinga nugaros, ir teisinga galvos laikysena, ir kojų, ir pėdučių tempimas. Viskas iš pradžių atrodė labai sudėtinga", – prisipažįsta E.Maštavičienė.

Jos šokių partneris – Vykintas Širmas. Garsiausios etiopės Lietuvoje teigimu, jis yra šaunus ir sunkiai dirbantis jaunuolis. "Stengiamės įdėti kuo daugiau darbo, kad viskas atrodytų, kiek įmanoma, profesionaliau. Žinoma, jis yra profesionalas, aš – nesu, žingsneliai man yra sudėtingi, bet tikrai kartu stengiamės, kad žiūrovams būtų į ką žiūrėti", – sako ji.

"Man labai pasisekė, kad mūsų choreografė Gerda Sruoginytė-Dimavičienė yra kaunietė, ji yra puikus žmogus, anksčiau žaidė futbolą, o vėliau tapo profesionalia šokėja. Kartais būna, kad mano šokių partneris man aiškina, o aš nesuprantu, ką jis bando man pasakyti, jis vartoja šokio kalbą. Tada choreografė man pradeda aiškinti, pasitelkdama futbolą, pavyzdžiui, kad dabar reikia pėdų apšilimą daryti – kaip ir prieš žaidžiant futbolą. Aš iškart suprantu, ką man nori pasakyti. Todėl patirtis žaidžiant futbolą man tikrai padeda", – šypsosi futbolo aistruolė.

Kritikai – vaikai

E.Maštavičienė atrado, kad šokiai yra labai smagus fizinis užsiėmimas. "Aš pati žaidžiau ir žaisiu futbolą ateityje, bet iki šiol niekada nepagalvojau, kad šokiai yra tokie naudingi raumenų tonusui, teisingai laikysenai. Mano visi trys vaikai taip pat šoka sportinius šokius. Vidurinysis šį šeštadienį Garliavoje dalyvauja varžybose. Jis jau kurį laiką dalyvauja varžybose, man visada buvo labai smagu jas stebėti. Smagu stebėti gražias vaikų laikysenas, šokyje matyti džentelmeniškumą", – pasakoja E.Maštavičienė.

Tai yra viena iš priežasčių, kodėl, sulaukus pasiūlymo dalyvauti projekte, nekilo abejonių. Be to, Eskedar taip pat neabejoja, kad gyvenime išbandyti naujus dalykus – labai gera ir verta. "Dabar tikrai labai norėčiau paskatinti ir moteris, ir vyrus eiti šokti, nes Lietuvoje yra labai profesionalių mokytojų, kurie sutvarkys jūsų nugaros ir kojų problemas", – rekomenduoja su tuo susidūrusi aktyvi moteris.

"Galima sakyti, kad dabar namuose aš pati turiu tris šokių trenerius, kritikus – savo vaikus. Jiems patinka žiūrėti, kaip aš šoku ir jie man pasako, kur aš klystu. Kartais jie sako: mama, tragedija! Bet, aš manau, kuo toliau, tuo daugiau išmoksime, ir viskas bus gerai", – juokiasi E.Maštavičienė.

Etiopijoje žmonės šoka daugiau nei Lietuvoje. "Šioje kultūroje yra labai daug švenčių, o šventimą lydi dainos ir šokiai – Etiopijoje tikrai šokame daug. Tačiau Lotynų Amerikos ir standartiniai šokiai yra visai kas kita", – pabrėžia Eskedar.

Šokių bateliai spaudžia, bet rezultatai, manau, džiugins.

Tyla ir paieškos

M.Linkytė taip pat deda pastangas megzdama ryšį su šokiu. Vasarą ji pristatė dainos "Visada šalia" vaizdo klipą. Jame daug dėmesio skiriama judesio ir muzikos sintezės paieškoms, tačiau iki tol šokis gana retai lydėjo dainininkės atliekamą muziką.

"Senokai buvau išleidusi naujos savo muzikos, tad buvo simboliška pasirinkti ir visai kitokį dainos pateikimo būdą", – kiek netikėtą posūkį aiškina ji.

Pastaruosius metus daug kas įvardijo kaip M.Linkytės tylą. Ji pati šį periodą vadina apmąstymų, pokyčių, kūrybos laiku. "Tyla visam tam, be abejonės, reikalinga", – akcentuoja ji.

Atlikėja atvira – šokis, sceninis judesys jai nėra labai įprasti, tad prisijaukinti išties emocionalų, daugiasluoksnį, plastišką vaizdo klipo šokį taip pat nebuvo labai paprasta. "Iš pradžių sekėsi labai sudėtingai, bet vėliau įvyko lūžis, ir tikrai tuo džiaugiuosi", – atvirauja ji.

M.Linkytė neabejoja, kad šokis yra išties svarbus pagalbininkas muzikai ir atlikėjams. "Judesys visada padeda dar labiau atskleisti muzikos grožį", – tiki ji.

Tačiaus šiandien M.Linkytės santykis su šokiu – vis dar aštrokas. "Šokių bateliai spaudžia, bet rezultatai, manau, džiugins", – šypsosi ji.

"Šok su žvaigžde" – šeštadienį, 21 val., per LRT televiziją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tu su sakemis..

Tu su sakemis.. portretas
Tai gi tu pasidaryk didele Zvaigzde,jei visi niekis..kopk..jei esi laaabai protinga.Deja,,,,

su sakemis

su sakemis portretas
Kadangi Lietuvos žvaigzdės kaba ant šakių, tai ka su šakėmis reikes šokti?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių