Pereiti į pagrindinį turinį

Šokio festivalyje – koliažai ir triukšmas

2010-09-22 14:11
Kitaip: su Šv.Kristoforo kameriniu orkestru parengtoje premjeroje "Auros" šokėjai ne tik šoks, bet ir vaidins.
Kitaip: su Šv.Kristoforo kameriniu orkestru parengtoje premjeroje "Auros" šokėjai ne tik šoks, bet ir vaidins. / Šokio teatro "Aura" archyvo nuotr.

Savaitgalį startavęs Vilniuje, į Kauną atkeliauja seniausias Lietuvos ribas peržengiantis šokio renginys – 20-asis tarptautinis modernaus šokio festivalis.

Kūrinys "Aurai" ir orkestrui

Renginio organizatoriai didžiuojasi penkeriais metais senesne festivalio istorija nei vilniečių rengiamo Naujojo Baltijos šokio. "Dabar Kaune šoka trečioji modernaus šokio karta", – istorinę tąsą priminė festivalio ir Kauno šokio teatro "Aura" vadovė Birutė Letukaitė. Pirmosios moderniojo šokio ištakomis vadinamo išraiškos šokio propaguotojos Kaune buvo Danutė Nasvytytė ir Kira Katerina Daujotaitė, kurios mokinė B.Letukaitė tapo tikrąja modernaus ir šiuolaikinio šokio puoselėtoja, o dabar "Auroje" šoka ir savarankiškai šokius stato B.Letukaitės mokiniai.

Kauno šokio teatras "Aura" festivaliui parengė tris premjeras: bendradarbiaudami su ispanais – šokį "Atvirų akių panoramos"; bendradarbiaudami su vilniečiais – Šv.Kristoforo kameriniu orkestru – šokius "Lietaus reminiscencijos" ir "Išplautas dangus". Šia premjerine "Auros" ir orkestro programa, diriguojant maestro Donatui Katkui, festivalis prasidės Kaune.

Šokis ir muzika – atskirai

"Lietaus reminiscencijos" – tai koliažas orkestrui, šokėjams ir fonogramai. Taip kūrinį apibūdina jo kompozitorius Gintaras Samsonas. "Kadangi tai yra koliažo principu sukurtas kūrinys, šokio trupės dalyvavimas jį atliekant yra labai natūralus dalykas", – tikino G.Samsonas. Muzikas džiaugėsi, kad pirmoji kūrinio premjera vyks jo gimtajame mieste Kaune. "Ir šiame projekte dalyvaujantys šokėjai, ir muzikai – tikri profesionalai. Todėl techninis kūrinio atlikimo lygis turėtų būti labai aukšto lygio", – vylėsi kompozitorius.

Statydama šį šokį, choreografė B.Letukaitė prisiminė dviejų garsių XX a. kūrėjų – kompozitoriaus Johno Cage ir choreografo Merce Cunninghamo – mintis. Ilgus metus dirbę kartu, jie teigė, kad muzika ir šokis scenoje gyvena savo skirtingus gyvenimus. "Jie gali eiti kartu, atskirai, kartais persikirsti, bet gali ir nesusitikti", – tikino žymūs menininkai. Choreografė pasinaudojo šiuo postulatu, pateikdama savo interpretaciją muzikai ir kūno plastikai. "Tokios "Auros", kokią išvysite šiame šokyje, dar niekas nematė, – intrigavo B.Letukaitė. – Tai bus aktorystė, performansas, veiksmas. Viskas – čia ir dabar." Šokio repeticijos, derinantis prie orkestrantų darbotvarkės, vyko Kaune ir Vilniuje.

Siūlys ausų kištukus

Šiemet festivalio programa itin turtinga, per dieną žiūrovai galės išvysti iki trijų keturių pasirodymų. Jubiliejiniam festivaliui pradėta rengtis prieš keletą metų. "Su šveicarų trupe "Alias" ir jų choreografu Guilherme Botelho derybos truko trejus metus. Tai viena stipriausių Europos trupių, jie festivalyje pristatys savo premjerą "Šoninis lietus", – anot festivalio koordinatorės Gintarės Masteikaitės, organizatoriai didžiuojasi galėdami tokio lygio trupę pristatyti festivalio lankytojams.

Prieš Prancūzijos trupės A.LTER S.ESSIO pasirodymą "Netektis/Sluoksniai" žiūrovams bus dalijami ausų kištukai. Taip norima apsaugoti žiūrovus nuo per didelio garso kiekio. Decibelai šiame audiovizualiniame šokio pasirodyme pasitelkiami sukelti kuo intensyvesnį garsą, žiūrovus veikiantį ir per kūno vibracijas. Festivalio vadovė prisipažino šį spektaklį Norvegijoje žiūrėjusi be kištukų: "Man toks muzikinis triukšmas pasirodė labai priimtinas ir įdomus. Apskritai, mano akimis, čia naudojamos XXII a. technologijos."

Daugelyje festivalio spektaklių bus nagrinėjamos jausmų, dvasinės pusiausvyros temos. Pasak festivalio organizatorių, festivalyje pateikiama šokio panorama seniai išaugo modernaus šokio rėmus. "Festivalio programoje galima išvysti ir modernių, ir šiuolaikinių šokių. Šia prasme seniai išaugome festivalio pavadinimą. Ieškodami jam naujo vardo, prašysime publikos pagalbos", – užsiminė B.Letukaitė.

Išsami festivalio prgrama – www.dancefestival.lt.


Kas? Šokio teatro "Aura" ir Šv.Kristoforo kamerinio orkestro premjera "Lietaus reminiscencijos"/"Išplautas dangus".

Kur? Kauno paveikslų galerijoje (K.Donelaičio g. 16).

Kada? Rugsėjo 22 d. 20 val.


Kas? 20-asis tarptautinis modernaus šokio festivalis.

Kur? Skirtingose Kauno scenose ir erdvėse.

Kada? Rugsėjo 22–26 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų