Pereiti į pagrindinį turinį

Šokolado skulptorė E. Kliment pristatė knygą apie tortų dekoravimą

2016-10-06 09:12
DMN inf.

Tortų dekoravimas pastaraisiais metais tampa populiariu laisvalaikio užsiėmimu. Vis daugiau moterų susižavi menine saldumynų puošyba, bet išsamiai aprašančios tortų dekoravimo meną knygos Lietuvoje iki šiol dar nebuvo.

Knyga „Tortų dekoravimas: smagu ir paprasta“ yra pirmoji tokio pobūdžio knyga Lietuvoje, kurioje aprašytas tortų dekoravimo menas. Tai tikra konditerijos enciklopedija, kurioje detaliai iki smulkmenų aprašytas visas torto gamybos procesas, – nuo torto iškepimo iki meniškų puošybos subtilybių. Vertingiausia yra tai, kad labai daug dėmesio knygos autorė skyrė toms tortų gamybos ir dekoravimo subtilybėms, kurios dažniausiai tampa nesėkmės priežastimi gaminant ar dekoruojant tortą, nors viskas buvo atliekama pagal receptą.

Knygoje gausu nuotraukų ir paaiškinamųjų iliustracijų, kaip pagaminti įvairiausias gėles, figūrėles iš saldžių medžiagų, tortų dekoravimo pavyzdžių ir idėjų kiekvienai metų šventei. Visose nuotraukose – tik saldumynų skulptorės Elenos Kliment darbai.

Knygos autorė – Lietuvoje puikiai žinoma saldumynų dizainerė ir skulptorė (chocolatier) E. Kliment, kuri saldumynų gamybos ir dekoravimo srityje dirba jau 18 metų. Daugelio tarptautinių konkursų dalyvė, konkurso „Geriausias Lietuvos konditeris 2008“ laimėtoja šiandien užsiima meniniais projektais. Meistrė turi mokinių visoje Lietuvoje, nuolat organizuoja saldumynų dizaino kursus ir, be abejo, kuria. 

– Yra išleista nemažai įvairių receptų knygų. Jūsiškė savo turiniu labai skiriasi nuo kitų. Kaip gimė knygos idėja?

– Prieš nuspręsdama parašyti tokią knygą pirmiausia mąsčiau, ką naudingo ir pozityvaus mano knyga gali duoti skaitytojui, kuo nustebinti, kokia būtų knygos misija. Nenorėjau rašyti eilinės receptų knygos, kokių yra daug, kurių turinys ir daugelis receptų, dizaino idėjų neretai yra nukopijuotos iš kitų autorių knygų. Norėjau iš pirmo žvilgsnio įprastą tortų dekoro temą pateikti kitu kampu – parodyti, kaip yra svarbu žmogui realizuoti savo meninius gebėjimus ir tai, kad kūryba yra būtina emocinei pusiausvyrai palaikyti. Juk tam nereikia tapyti ar kurti skulptūros – šie menai reikalauja didesnių investicijų, specialių sąlygų. O „saldusis“ menas – juk ta pati galimybė kurti, tik meno kūrinys liks nuotraukoje, o jį patį bus galima skaniai suvalgyti. Be to, tai smagus užsiėmimas. galintis suburti visą šeimą draugiškai veiklai, o vaikams – nuostabi „atrakcija“ lipdyti figūrėles iš cukraus masės, o ne plastilino, ir paskui jas suvalgyti. Be to, visas saldžias medžiagas dekoravimui lengva pasigaminti namuose, jų nereikia specialiai pirkti.

Manau, kad mano knyga išsiskiria ir tuo, kad visi darbai, kuriuos pamatysite nuotraukose, yra mano, kiekvienas patarimas ir pastaba – iš mano asmeninės patirties. 

– Jūsų įspūdingas projektas „Šokolado kambarys“ „apkeliavo“ ir kaimynines šalis, – buvo eksponuojamas ne tik Vilniuje, bet ir Rygoje, Minske, Kaliningrade. Kokiais meniniais projektais planuojate dar nustebinti saldumynų mėgėjus?

– Labai norėčiau įgyvendinti kokį nors įdomų projektą, tokios pat apimties, kaip šokolado kambarys, o gal ir didesnės. Tai galėtų būti, pavyzdžiui, saldus pasakų sodas su įspūdingo grožio paukščiais, kurį galėčiau sukurti ne tik iš šokolado, bet ir iš cukraus masės, marcipanų, karamelės. Be to, jau seniai svajoju surengti Lietuvoje tokį nuostabų renginį, koks kasmet vyksta Paryžiuje, – „Šokoladinę fiestą“, kurios metu iš šokolado sukurtos suknelės demonstruojamos ant podiumo, kaip tradiciniame madų šou. Prieš kelerius metus Lietuvoje man pavyko kartą sukurti ir pademonstruoti vieną šokoladinę suknelę. Tačiau tokiai „Šokoladinei fiestai“ reikia nemažų investicijų. Bet jei kas norėtų tokį šou organizuoti, – idėjų turiu milijoną.

Taip pat man būtų įdomu pakartoti rekordinio dydžio karamelinį saldainį, kurį sukūriau Rygoje, tik gaila, kad dėl renginio organizatorių klaidos jo neužfiksavo kaip Gineso rekordo. Taigi, yra puiki proga tokį rekordą padaryti Lietuvoje, o paskui smagiai jį suvalgyti. Kitais metais planuoju pradėti rengti antrą knygą. Ji – pirmosios tęsinys, kurioje bus aprašyta saldžioji skulptūra ir tapyba. Pažengę pirmosios knygos skaitytojai galės tobulinti savo įgūdžius. Na, o ateityje svajoju įkurti saldaus meno mokyklą.

– Pasak jūsų, torto dekoravimas yra visos šeimos užsiėmimas ir puiki galimybė atsiskleisti kūrybiniam talentui. Kaip tai vyksta?

– Taip, tai tiesa. Įsivaizduokite – artėja šventė, o mamai dar reikia atlikti daugybę darbų. Juk vien tik tortui gaminti reikia skirti bent keturias valandas. Todėl į jo puošybą puikiai galėtų įsijungti vyras – iškočioti cukraus masę (tam kaip tik reikia vyriškos jėgos), o vaikai nulipdytų figūrėles. Štai ir visa šeima linksmai kartu ruošia šventinį stalą. Na, o talentas netruks sublizgėti, nes kuriant, gaminant savo rankomis visada norisi tai padaryti kuo gražiau. Turiu pasakyti, kad daugeliui tai pavyksta, – juk kai kuriate savo rankomis ir noriai, jūs mylite tai. O kas sukuriama su meile, visada gražu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų